Ijedtség? Ugyan már! Kuna Szonja bátran ugrik vízbe

2016. november 27. 10:55

AZ UVSE 19 esztendős tehetsége a keddi, franciák elleni Világliga-mérkőzésen bemutatkozhat a magyar válogatottban. A rá jellemző vagánysággal várja a találkozót, szülei is biztatják, nincs mitől tartania. Na, ja, Kuna Ildikó és Kuna Péter, a két egykori kiválóság tudja, mi a siker receptje.

Fotó: Madar Dávid

Nem az az ijedős fajta – és akkor még finoman fogalmaztunk… Ha feltennénk a kérdést, hogy a női válogatott franciák elleni Világliga-keretéből melyik újoncra vonatkozik legjobban a fenti kitétel, a játékosokat jól ismerők nagy százalékban vágnák rá a Kuna Szonja nevet.

Nem véletlenül. A 19 esztendős tehetség az UVSE bajnokcsapatában két esztendeje a szemünk előtt bizonyítja, mindegy mekkora a tét, mindegy ki áll vele szemben, makacsul, jó értelemben pofátlanul teszi a dolgát – emlékezhetünk, amikor csapata Szentes elleni döntőben a legkiélezettebb helyzetben lőtte pontosan az ötméterest.

„Kétségtelen, nem nevezném magam beszari játékosnak – fogalmaz plasztikusan, majd persze gyorsan hozzáteszi: – A tiszteletet megadom a mindenkori ellenfélnek, de nem is tartok tőle.”

Szonja azon hét játékos egyike, aki meghívást kapott Bíró Attila szövetségi kapitánytól a keddi Világliga-meccsre, azaz ha minden jól megy, Lille-ben bemutatkozhat a nagyválogatottban!

„Merész András már egyszer behívott a keretébe, edzettem a csapattal, ám mérkőzésen még nem szerepelhettem. Boldog vagyok, ha most erre is sor kerülhet – fűzi hozzá. – Nem tudtuk, hogy a kapitány tizennégy fős kerete hirdet, azaz megkapjuk az esélyt a bemutatkozásra. Azért nem tagadom, izgatott vagyok, vártam ezt a pillanatot.”

Tekintettel arra, hogy szülei meghatározó tagjai voltak a korábbi válogatottaknak (édesanyja, Kuna Ildikó világ- és Európa-bajnok, édesapja, Kuna Péter három olimpián járt, vb-bronz és Eb-ezüst is van a tarsolyában), a tehetséget volt kitől örökölnie – igaz, nem sokon múlt, hogy a ritmikus gimnasztikánál ragadjon, hiszen ebben is kimondottan a jók közé tartozott. Végül nővérével, Klaudiával mégis úszni ment, majd pólóra váltottak – most pedig elérkezett az idő, hogy Szonja a nagyválogatott sapkáját húzza a fejére.

„Nagy előnyt, hogy két éve a legjobb játékosokkal edzünk együtt az UVSE-ben, sokat lehet tőlük tanulni. Ők is bátorítanak, és persze a szüleim is mondják, nem kell megijedni, pont azt kell csinálni, mint eddig. Szeretnék bizonyítani Bíró Attilának is, hiszen jó lenne a világbajnoki bő keretbe is bekerülni.”

Amit feltétlen meg kell még említeni: a korábbiaktól eltérően Kuna Szonja a teljes szezonban erősíti az UVSE-t, nem megy az Egyesült Államokba, a San José-i egyetemre: „Két vizsgám volt, az egyik sikerült, a másik nem, de most nem erőltettem a dolgot, úgy döntöttem, maradok egy évet, és halasztottam. A lehetőség megvan, jövőre akár mehetek is. Közben felvettek az ELTE-re és a TF-re is, szóval vannak lehetőségeim, majd meglátjuk, miként tovább. Most elsősorban a vízilabdára koncentrálok, hiszen sorsdöntő idény előtt állok.”

A franciák elleni Világliga-meccs kerete:

Gangl
Edina (UVSE), Lekrinszki Gina (Szentes), Magyari Alda (Honvéd) – kapusok
Bujka Barbara (Szeged), Czigány Dóra, Csabai Dóra, Hertzka Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Kuna Szonja, Szücs Gabriella (mindannyian UVSE), Farkas Tamara, Tóth Csenge (mindketten Szentes), Parkes Rebecca (Eger) – mezőnyjátékosok

A női Világliga-selejtezők európai csoportjai:

A-csoport:
Oroszország, Görögország, Hollandia
B-csoport: Olaszország, Magyarország, Franciaország

A B-csoport programja:

November 22.:
Olaszország–Franciaország 14–4
November 29.: Franciaország–Magyarország
Január 24.: Magyarország–Olaszország
Február 21.: Magyarország–Franciaország
Március 28.: Franciaország–Olaszország
Április 19.: Olaszország–Magyarország






E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok