Jól sikerült modellezés, avagy csata felsőfokon

2016. november 25. 15:08

A női válogatott Franciaország elleni kerete és a Dunaújváros kétkapus tréningje felettébb harciasra sikeredett – Bíró Attila szövetségi kapitány pont ezt várta, mert így lehet felvenni a nemzetközi ritmust.

Fotók: Madar Dávid

Bíró Attila, Tóth László, Áts Bertalan, dr. Pavlik Attila, Horváth Ákos, Ágó Renáta és dr. Csernus Imre. A kapitány, az edzők, az orvos, a masszőr, az erőnléti edző és a pszichológus. Rögzítsük még egyszer: női válogatottunk stábja nem változik, az Európa-bajnokságon és a riói olimpián is jól bevált team készíti fel az együttest a megméretésekre, amelyek közül a leginkább a jövő évi hazai világbajnokság van fókuszban.

A vb-re való felkészülést szolgálja speciel a Világliga-részvétel is – a mieink kedden Franciaországban kezdik a sorozatot. A szövetségi kapitány 14-es keretet hirdetett, mint beszámoltunk róla, a jövő heti Euroliga-selejtezőre készülő BVSC-s és dunaújvárosi „kinézett” játékosokat a kluboknál hagyta. Utóbbi csapat számításba jöhető tagjait persze így is testközelből láthatja, hiszen pénteken délelőtt és délután válogatott–Dunaújváros kétkapus tréningeket vívtak a felek.

„Megfiatalított kerettel kezdtük meg a felkészülést. Nagyjából az utazó csapatot hívtam be tolerálva a BVSC és a Dunaújváros kérését a két csapat jövő heti Euroliga-szereplése miatt. A cél, hogy minél jobban összecsiszolódjanak a fiatalok és az olimpiát megjárt tapasztalt játékosok, másrészt kíváncsi vagyok, ki mennyire tudja felvenni a nemzetközi ritmust – fogalmazott a délelőtti tréning után Bíró Attila. – Ezt itthon nehéz modellezni, viszont a Dunaújváros kiváló partner volt ahhoz, hogy felvegyék a lányok azt a szintet, ami a franciák is képviselnek. Bízom abban, hogy a meghívottak a franciák ellen is meg tudják mutatni oroszlánkörmeiket, illetve önbizalmat adhat nekik a decemberi ifjúsági világbajnokságra is. A most meghívottak közül jó néhányan akár a közeljövőbben is ott lehetnek a szűkebb keretben. Ami Rebecca Parkest illeti, ilyen fizikummal kevesen rendelkeznek, 22 éves, ebben a korosztályban nem nagyon látok ilyen szintű centert, ezért szeretném kipróbálni. Motivált, megvannak a képességei ahhoz, hogy a nemzetközi porondon is bizonyítson, ami persze nem jelenti azt, hogy állandó kerettag lesz, de bízom benne, hogy hosszú távon számíthatok rá.”

Ismeretes, hét olyan játékos kap szerepet a kapitánytól, aki eddig nem játszott a válogatottban – nem csoda, hogy Lekrinszki Gina, Magyari Alda, Hertzka Orsolya, Kuna Szonja, Farkas Tamara, Tóth Csenge, Parkes Rebecca is igencsak odatette magát a margitszigeti 33-as medence sátra alatt. Persze a többieket, illetve a dunaújvárosiakat sem kellett félteni, így igencsak nagy csata zajlott a vízben, az öldöklő küzdelemben Gurisatti Gréta szenvedett sérülést – a szeme alatt szakad fel a bőr.

Hiába, mindenki meg akarta mutatni, bizonyítani Bíró Attilának, valódi presztízsharc zajlott a vízben. „Senkit sem kellett félteni” – tette hozzá Bujka Barbara, igazolva a látottakat.

Ami a programot illeti: csütörtökön találkozott a keret, vasárnap délelőttig nap két edzésen vesznek részt a játékosok. Hétfőn utazik a csapat Brüsszel érintésével Lille-be, kedden este játszik a franciák ellen, szerdán pedig már utazik is haza.


A franciák elleni Világliga-meccs kerete:

Gangl
Edina (UVSE), Lekrinszki Gina (Szentes), Magyari Alda (Honvéd) – kapusok
Bujka Barbara (Szeged), Czigány Dóra, Csabai Dóra, Hertzka Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Kuna Szonja, Szücs Gabriella (mindannyian UVSE), Farkas Tamara, Tóth Csenge (mindketten Szentes), Parkes Rebecca (Eger) – mezőnyjátékosok

A női Világliga-selejtezők európai csoportjai:

A-csoport:
Oroszország, Görögország, Hollandia
B-csoport: Olaszország, Magyarország, Franciaország

A B-csoport programja:

November 22.:
Olaszország–Franciaország 14–4
November 29.: Franciaország–Magyarország
Január 24.: Magyarország–Olaszország
Február 21.: Magyarország–Franciaország
Március 28.: Franciaország–Olaszország
Április 19.: Olaszország–Magyarország






Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok