A Dunaújváros nagy csatában verte a BVSC-t

2016. november 23. 20:33

Az emlékezetes Magyar Kupa-elődöntő után Mihók Attila csapata remekül kezdett a Szőnyi úton, ám Petrovics Mátyás együttese erejét bizonyítva felállt, és végül izgalmas csatában dőlt el a pontok sorsa.

Fotó: Madar Dávid

Miután a Magyar Vízilabda Szövetség Fegyelmi Bizottsága a Dunaújváros edzőjének, Mihók Attilának a szombati piros lappal járó automatikus büntetésének végrehajtásának két hónapra felfüggesztette, a szakavezető ott lehetett a BVSC elleni bajnoki rangadón a kispad előtt.

És az első negyed után nyugodt lehetett, miközben a hazai oldalon Petrovics Mátyás hangosan, nagyon hangosan igyekezett „felébreszteni” csapatát. Az ok egyértelmű: mintha belealudt volna a meccsbe a BVSC. Különösen hátul lehetett mindez igaz, hiszen meglepő helyzetekből hagyták lőni a vendégeket, akik láthatóan sokkal élesebben nyitották a partit. Gurisatti Gréta, Menczinger Kata lőtt gólt, majd Szilágyi Dorottya ejtése hullott be a hosszúba. Leimeter Dóra a 7. perc elején ugyan megtörte a vasutas gólcsendes fórból (előtte csak kapufákig jutottak a hazaiak, vagy éppen Kasó Orsolya védett magabiztosan), ám Somhegyi Noémi egy általa kiharcolt fórt tett be biztos kézzel, majd Szilágyi éppen a dudaszó előtt verte át Doroszlai Vandát.

No, ezért igyekezett Petrovics Mátyás jól hallható vezényszavakkal a meccs elkezdésére instruálni a játékosait…

S lőn, a BVSC „felébredt”. Mindez nem csupán azon látszott, hogy Koncz Hanna betalált, majd Leimeter értékesített két ötméterest (Kisteleki Dóra és Gyöngyössy Anikó harcolt ki ezeket), hanem azon, hogy már nem engedet sok teret a vendég lövőknek, és blokkok is keserítették az újvárosiak életét. A kapuba az első negyed után érkező Bolonyai Flóra is stabilabbnak tűnt, a védekezésváltás is bejött, nem csoda, hogy a 13. percben Mihók Attila időt kért. Az ezt követő támadásból Vályi Fanni szerzett úgy gólt, hogy a labda Bolonyai kezéről ment a kapuba – azaz a meccsen az edzők képesek voltak jól belenyúlni a partiba. A 3–1-es menet mindenesetre előrevetítette, dupla annyi terhelés (egymás elleni elődöntő, majd a finálé) a hétvégi Magyar Kupában ide vagy oda, a BVSC fáradtabban is képes volt felkapaszkodni, azaz nyílt volt minden.

Nagyszünet után a látványos akciók helyett a küzdőszellem dominált, ritkán jutottak lövésig a felek, ezen alkalmakat pedig a Bolonyai, Kasó kettős gond nélkül hárította. Öt perc után Szilágyiról maradtak le középen, aki mindezt kihasználva növelte 7–4-re csapata előnyét, ám kisvártatva Kisteleki Dóra emberelőnyben mutatta meg, még mindig remek az a csukló…

Már-már úgy tűnt, a következő hátrányt kivédekezi a BVSC, a lejártakor eleresztett Gurisatti-bombát védte Bolonyai, ám a kipattanóról lemaradt Máté Zsuzsa, így Ziegler Diána alakította 5–8-ra az állást.

Így kezdődött a negyedik negyed, amelynek elején Máté Zsuzsa korrigálva előző hibáját szépen lőtt a hosszúba, ám fórban Garda Krisztina kíméletlenül lőtte ki a bal felső sarkot. Csak úgy, mint Dunaújvárosban, küzdött, utolsó erejéig harcolt a BVSC: Koncz fórban a hosszúba helyezett, Leimeter újabb ötöst zúzott be (Gyöngyössyt nem tudták tartani), majd az egyenlítésért támadott! Ezt kivédekezték a vendégek, Szilágyi gólja pedig átmenetileg megnyugtatta őket. Tényleg csak átmenetileg, hiszen Máté 1.34-gyel a vége előtt újra pontosan célzott, nyílt volt a parti. Máté és Somhegyi páros kiállítása, majd Farkas Kata labdaszerzése, illetve a hazai tréner időkérése következett. Leimeter fölé lőtt, Szilágyi ellen kontrát fújtak, Farkas pattintott lövését pedig védte Kasó. Így a végén óriási izgalmak között 10–9-re nyert a Dunaújváros – a BVSC sajnálhatja az első negyedet, ugyanakkor a folytatásban igazolta erejét, avagy a folytatás is nagy csatákat ígér.

Petrovics Mátyás: "Gratulálok a dunaújvárosiaknak, megérdemelten nyertek. Számítottam rá, hogy ők lesznek az élesebbek. Jelentős hiányérzet maradt bennük a hétvége után. Idén először kezdtünk ilyen kritikán aluli módon. Eddig minden meccsen jól kezdtünk, vezettünk, uraltuk, most nem volt védekezésünk, kapusteljesítményünk. A sors mindig igazságos. Amikor utolérhettük volna őket, akkor a hibáink és az ő klasszisuk miatt tudták tartani a különbséget, ezt üldöztük egész meccsen."

Mihók Attila: "A játék minőségét tekintve az idei szezonban lejátszott három meccsből leggyengébb teljesítményt nyújtva sikerült győznünk. Nehéz volt a felkészülés a kupacsalódás után, de mindenkinek túl kellett lendülnie ezen. Ez többé-kevésbé sikerült. Az első negyedben úgy tűnt, hogy ez sikerült, aztán nem tudtuk lereagálni, hogy a BVSC védekezést váltott. Elbizonytalanodtunk. Nem voltunk frissek. Ennek ellenére bajnoki pontokért jöttünk, amit sikerült megszereznünk."

Leimeter Dóra: „Számítottunk rá, hogy a hétvége után ellenfelünk a benne maradt hiányérzet miatt harapósabb lesz, mégsem tudtuk kezelni, nem tudtuk lereagálni.”

Garda Krisztina: „Az első negyedben jól játszottunk, a másodikban megállt a gépezet. Nehézre sikerült, de az a lényeg, hogy nyertünk.”

Női ob I., középszakasz, 1. csoport, 4. forduló

BVSC-Zugló-Diapolo–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 9–10 (1–5, 3–1, 1–2, 4–2)
Laky Uszoda, vezette:
Birri G., Kun Gy.

BVSC: Doroszlai – Farkas K., Kisteleki D. 1, Takács O., Leimeter 4, Kele, Gyöngyössy. Csere: Besszer, Pócsi, Koncz 2, Tamás V., Varga V., Máté 2, Bolonyai (kapus). Vezetőedző: Petrovics Mátyás

DUNAÚJVÁROS: Kasó – Szilágyi 4, Menczinger 1, Gurisatti 1, Horváth B., Somhegyi 1, Vályi F. 1. Csere: Brezovszki, Slagter, Garda 1, Ziegler 1, Vályi V., Mchunu. Vezetőedző: Mihók Attila

További eredmények:

RacioNet-Honvéd–Hungerit-Szentesi VK 8–19 (0–5, 1–4, 2–4, 5–6)
Gólszerzők:
Illés H. 4, Ármai 2, Gáspár 2, ill. Kövér-Kis 6, Farkas T. 5, Brávik F. 4, Hevesi 2, Tóth Cs., Rybanska
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem–UVSE 2–8 (0–1, 1–2, 0–3, 1–2)
Gólszerzők:
Gémes 2, ill. Keszthelyi 2, Kisteleki H. 2, Takács V., Czigány, Szücs G., Kuna
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az állás:

1. UVSE 24 pont
2. Dunaújváros 22 pont
3. BVSC 16 pont
4. Szeged 9 pont
5. Szentes 9 pont
6. Honvéd 0 pont




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok