BENU Női Magyar Kupa: megvédte címét az UVSE!

2016. november 20. 14:18

Küzdött, nagyot küzdött a BCVSC, ám Áts Bertalan csapata a fináléban minden negyedet egy góllal megnyerve 9–5-re győzött, így ezúttal is megszerezte a trófeát.

Fotó: Madar Dávid

Tóth Ildikó ezúttal is ott melegített társai között – „Vajon játszik-e?” – fogalmazódott meg sokakban a kérdés a finálé előtt. „Szerintem nem!” – fogalmazott Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője, aki a Dunaújváros ellen ötméteresekkel megnyert mérkőzés kapcsán elmondta, büszke csapatatára, hiszen „Nem kis tartást mutat, hogy hátrányból sikerült felállnunk.”

S valóban.

Nos, a bemutatásnál kiderült, a vállműtétje után lábadozó Európa-bajnok center bármennyire szerette volna, még nem tart ott, hogy egy ilyen partin bevethető legyen, így a csapatkapitány ezúttal is Csabai Dóra volt. A másik oldalon a szintén állműtéten áteső, speciális rögzítővel érkező Sikter Diána hiányzott.

A meccs első negyedében pedig a gólok. Hiányoztak, hiszen a kapusok remekeltek: Gangl Edina Takács Orsolya, Leimeter Dóra, Farkas Kata, Koncz Laura, Tamás Viktória lövését is védte, miközben Bolonyai Flóra is hozta az elődöntőben nyújtott remek teljesítményét, Szücs Gabriella, Catherina van der Sloot, Csabai Dóra is hiába próbálkozott. A gólcsend 25 másodperccel az első menet előtt szakadt meg, amikor is időkérés után Szücs lőtt a kapuba.

A folytatás Bolonyai védésével kezdődött, majd Gyöngyössy Anikó blokkolta Keszthelyi Rita bombáját hátrányban. Van der Sloot aztán kiharcolt egy ötöst, amelyet Keszthelyi értékesített, ezzel vezetett 2–0-ra az UVSE. Kisvártatva a túloldalon ítéletek büntetőt, Szücs a második személyi hibáját gyűjtötte be – Leimeter nem kegyelmezett. Keszthelyi fórgóllal válaszolt, avagy kezdetek bemelegedni a felek. A címvédő játékosai igyekeztek féken tartani a vasutasok két klasszisát, a Takács Orsolya, Kisteleki Dóra kettőst – talán ezért is lőhettek többet a többiek. Igen ám, de például az elődöntő után ismét rendkívül aktív Farkas Kata a kapufát találta el. Takács tudását jól jelezte, hogy emberről is gólt tudott szerezni: Kövesdi Vivien hiába lógott rajt, a világbajnoknak elég volt egyetlen tizedmásodperc, és a jobb szélről lepte meg Ganglt.

És ha már meglepetés: a negyed utolsó percében Szücs Gabriella a támadóidő lejárta pillanataiban a kígyótérről lőtt irtózatos gólt a bal felsőbe, meglepve ezzel a BVSC védelmet, és magát Bolonyai Flórát is. Voltképpen ezzel a góllal tett rá egyet az első negyedben szerzett előnyre Áts Bertalan együttese, amely 4–2-vel fordulhatott a második félidőre.

Nagyszünet után a két csapat játékosainak összefogásával sikerült orvosolni a ráúszáshoz szükséges labdatartó gyűrű problematikáját – szólhatott a vastaps. Majd Kisteleki Hannának, aki parádésan csavart Takácsról a kapuba. Keszthelyi ejtése sem volt piskóta, azaz az UVSE bekezdett, 6–2-re lépett el. Leimeter időkérés után emberelőnyben lőtte ki a hosszút – igyekezett, nagyon igyekezett a BVSC tartani a lépést riválisával. Lefordulás után van der Sloot növelte ismét négygólosra az újpestiek előnyét (7–3). Azért nem lett öt, mert Bolonyai kivédte Keszthelyi ötméteresét – sőt, miután átellenben Kele Nikolett káprázatosan ejtett a hosszúba, az utolsó negyed előtt 7–4 állt a táblán.

Más kérdés, bravúr, hatalmas bravúr kellett volna a kegyetlen, fárasztó elődöntő után a BVSC-től innen egyenlíteni az UVSE ellen. Persze megpróbálta. Harcolt, nagyot harcolt Petrovics Mátyás csapata, ám az UVSE felállt zónájával szemben nehezen boldogult. Kisteleki Hanna hatalmas góljára Takács Orsolya hasonlóval válaszolt, közelebb férkőzni azonban – bár volt lehetősége – nem tudott a vasutas. Sőt Kövesdi találatával 2.01-gyel a vége előtt 9–5 állt a táblán – ekkor hangzott fel először az újpesti tábor „Kupagyőztes! Kupagyőztes!” rigmusa.

Nem sokkal később realizálódott mindez, hiszen a hátralévő idő gyorsan lepergett (azért Bolonyai még egy nagy védéssel igazolta jó formáját), azaz a BVSC igencsak dicsérhető az ezüstéremért, az UVSE pedig megvédve címét Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhet!

A csapatok az érmeket dr. Zlinszky Jánostól, a BENU Gyógyszertárak igazgatósági tagjától, Hesz Mátétól, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkárától, és Izsák Mátétól, Dunaújváros Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnökétől vették át.


BENU Női Magyar Kupa, négyes döntő, Dunaújváros

Döntő
UVSE–BVSC-Zugló-Diapolo 9–5 (1–0, 3–2, 3–2, 2–1)
Fabó Éva Sportuszoda, vezette: Petik A., Rubos K.

UVSE:
Gangl – Czigány, van der Sloot 1, Kisteleki H. 2, Szücs G. 2, Keszthelyi 3, Csabai. Csere: Kövesdi 1, Kuna, Takács V., Hertzka, Bicskei, Kiss E. Vezetőedző: Áts Bertalan

BVSC:
Bolonyai – Farkas K., Kisteleki D., Takács O. 2, Koncz, Leimeter 2, Gyöngyössy. Csere: Pócsi, Tamás V., Kele 1, Varga V., Máté, Utassy. Vezetőedző: Petrovics Mátyás

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok