Nem bírt a Veronával az Eger

2016. október 15. 18:44

A Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörében Dabrowski Norbert együttese nagy csatában 10–9-es vereséget szenvedett az olasz együttestől, így vasárnapra maradt a továbbjutás kivívása: Miután a Mornar Split este 13-11-re kikapott a Marseille csapatától, az Eger gyakorlatilag továbbjutónak tekinthető - vasárnap 13.30-kor a horvátok ellen mérkőzik.

Fotó: Amler Zoltán

„Nehéz lesz…” – mondta sokat sejtetően a bemelegítés közben Braniszlav Mitrovics, az egriek kapusa. A szerbek olimpiai bajnoka utalt egyrészt a hazaiak gondjaira is (többek között arra, hogy finoman fogalmazva sem komplett még a csapat, hiszen hiányzik Milos Csuk, és Hárai Balázs ugyan ott van már a keretben, de még közel sem százszázalékos), és utalt a Verona erejére is.

Dabrowski Norbert is kifejtette, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a rivális a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőjét is sikerrel veszi, avagy kvalifikálja magát a főtáblára – mindazonáltal igyekezett mindenki inkább a hazai dolgokra koncentrálni.

Az első negyedben nem is volt probléma, Erdélyi Balázs kiegyenlítette Blary gólját, majd Decker Ádám révén a vezetés is megvolt. Deserti aztán egyenlített, ám a 2–2-es első menet után senki sem számított arra, hogy a folytatásban hamar gondok lehetnek.

Pedig voltak. Elöl nem sikerült semmi, a fórok is kimaradtak, miközben a rivális tovább folytatta akciógóljai szerzését. Tekintettel arra, hogy zsinórban három Verona-találatot jegyezhettünk fel, meglépett 5–2-re az ellenfél. Kovács Gergő találata a falat kenyér kategóriát jelentette – így a nagyszünetben „csak” kétgólos volt a hátrány.

A harmadik negyed 6. percében meg már egy az előny!

Történt, hogy sikerült tüzet csiholni a gépezetbe, ami hátul és elöl is jelentősen megmutatkozott. Mitrovics előtt jól zárt a védelem, alkalmasint ebből pedig a támadásokban is lehetett építkezni. Gólt jegyzett Hosnyánszky Norbert, értékesítette az ötöst Erdélyi (kiharcolta Bedő Krisztián), majd ugyan Bini nagy gólt ragasztott fórban a hosszú felsőbe, Bedő centergólja és Hosnyánszky újabb villanása után 7–6 állt a mind lelkesebb közönség nagy örömére a Bitskey-uszoda tábláján.

Fontos gólt ragasztott a kapuba Lőrincz Bálint a negyed utolsó percében, majd miután Jelaca bombája a fáról a képzeletbeli gólvonal környékén landolt, és nem ítéltek gólt, 8–6-os előnnyel várhatta az Eger a záró felvonást! Az annyi, mint 5–1-es negyed ugye!

A záró felvonás két Verona-góllal kezdődött (Loungo és Petkovic talált be), hullámzott rendesen a parti. És értelemszerűen fáradt a sok gonddal küszködő házigazda. Loungo a 3. percben emberelőnyből is kilőtte a hosszú felsőt, újra vezettek az olaszok. Hárai „hozott” egy fórt, de Kovács Gergő fára lőtte. A következő hazai támadásnál újra Hárainak ítéletek, az olaszok másodedzőjét ez alaposan felbosszantotta – piros lap lett a „jutalma”. A fórt Erdélyi vágta be – 3.29-cel a vége előtt 9–9 volt az állás.

Mitrovics két nagy védése is kellett ahhoz, hogy így maradjon, no meg a csapat kellőképpen határozott védekezése emberhátrányban. Az utolsó percbe lépve Petkovic szabaddobásból viszont már nem kegyelmezett, így az Eger az egyenlítésért támadhatott. Nem járt sikerrel: a kétcenteres játék meghozta a fórt, ám Decker közeli lövését védte Lazovic, így 10–9-re a Verona nyert.
Meglepetésre aztán a Marseillet legyőzte a Mornar Splitet (13-11), így az Eger kedvező helyzetben van. Vasárnap 13.30-kor a Mornar Split ellen a biztos győzelem lehet a célja.

"Várható volt, hogy ilyen küzdelmes meccs lesz, a végjáték nem sikerült. Nagy baj nincs, vasárnap a horvátok ellen nyerni kell, így ha csak másodikként is, de továbbléphetünk" - fogalmazott higgadtan Dabrowski Norbert vezetőedző.

Eredmény – Férfi Bajnokok Ligája, 2. selejtezőkör
E csoport, Eger, 2. nap

ZF-Eger–SM Verona (olasz) 9–10 (2–2, 1–3, 5–1, 1–4)
Gólszerzők:
Erdélyi 3, Hosnyánszky 2, Lőrincz, Decker Á., Bedő, Kovács G., ill. Deserti 2, Luongo 2, Petkovic 2, Gallo, Gitto, Blary, Bini

CN Marseille (francia)–VK Mornar Split (horvát) 13–11

Az állás: 1. Verona 6 pont, 2. Eger 3 pont, 3. Marseille 3 pont, 4. Split 0 pont

További program
Október 16., vasárnap
SM Verona–CN Marseille, 12.00
ZF-Eger–VK Mornar Split, 13.30

További csoportok
F csoport (Brescia)


A-Híd-OSC-Újbuda–Sintez Kazany (orosz) 11–11
AN Brescia (olasz)–VK Crvena Zvezda (szerb) 9-5
 
Az állás: 1. Brescia 6 pont, 2. OSC 4 pont, 3. Kazany 1 pont, 4. Zvezda 0 pont

G csoport (Herceg Novi):

Waspo Hannover (német)– ASC Duisburg (német) 8–5
PVK Jadran Herceg Novi (montenegrói)–NC Vouliagmeni (görög) 9–6

Az állás: 1. Jadran 6 pont, 2. Vouliagmeni 3 pont, 3. Hannover 3 pont, 4. Duisburg 0 pont

H csoport (Rijeka):

Primorje Rijeka (horvát)– Steaua Bucuresti (román) 10–9
CN Sabadell (spanyol)–CSM Digi Nagyvárad (romániai) 6–10

Az állás: 1. Rijeka 6 pont, 2. Nagyvárad 3 pont, 3. Steaua 1 pont, 4. Sabadell 1 pont

Csoportonkét az első két helyezett kerül a harmadik selejtezőkörbe, ahol az elsőket a másodikokhoz sorsolják, és páros meccsek után kerülnek majd a főtáblára a győztesek.

A már főtáblás csapatok (már ki is sorsolták a csoportokat, sőt, már a menetrendet is):

A csoport

Olympiakosz Pireusz (görög)
Szolnoki Dózsa-Közgép
Olympic Nice (francia)
Spandau Berlin (német)
A D jelű 3. selejtező győztese
A B jelű 3. selejtező győztese

B csoport

Jug Dubrovnik (horvát)
Pro Recco (olasz)
CNA Barceloneta (spanyol)
Partizan Beograd (szerb)
Az A jelű 3. selejtező győztese
A C jelű 3. selejtező győztese

A Bajnokok Ligája Hatos Döntőjét május 25. és 27. között rendezik Budapesten.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok