Egy asztalnál a játékvezetők és az edzők

2016. szeptember 27. 11:13

A bajnoki rajt előtt dr. Molnár Tamás, a Játékvezetői Bizottság elnöke összehozta a bírókat és a szakembereket egy közös megbeszélésre, amelyen egyrészt a válogatott edzői, valamint Molnár Péter (olimpiai finálét vezetett Rióban) tartottak beszámolót, valamint a jelenlévők átbeszéltek minden sarkalatos pontot.

Fotó: Nagy Anita

Összeültek.

Az edzők és a játékvezetők egy nappal a bajnoki rajt előtt egy asztalhoz ültek, elbeszélgettek, elvitáztak, konstruktív módon diskuráltak a fontos dolgokról. Mindenki elmondhatta esetleges szívfájdalmait, majd egymással kezet rázva búcsúztak egymástól. Nagy kár, hogy az összejövetelre a női csapatok edzői közül csupán Biros Péter volt kíváncsi – pedig bizonyosan számukra is sok újdonságot rejtett volna mondjuk a bírók mellett Bíró Attila szövetségi kapitány riói beszámolója…

„Talán már megszokott, hogy a bajnokság előtt elhívjuk az edzőket egy beszélgetésre – fogalmazott dr. Molnár Tamás, a Játékvezetői Bizottság elnöke. – Enne egyrészt az az oka, hogy a meccsek előtt kötetlen formában egy asztalnál üljünk, ismerjük meg jobban egymást, másrészt hogy a sarkalatos pontokon végigmenjünk. Külön rangot adott az összejövetelnek, hogy Bíró Attila, illetve Benedek Tibi távollétében Gerendás Gyuri első kézből osztotta meg nyári tapasztalatait a játékvezetéssel kapcsolatban, illetve a riói olimpiai bajnoki döntőt vezető Molnár Péter is tartott egy előadást.”

Említett sarkaltos pontok elsősorban az 5 méteres szabaddobás kapcsán felvetődött polémiák, a centerjáték és a 2 méteres szabály körül keresendőek, leginkább ezekről értekeztek a megjelent szakemberek és a játékvezetők. Szóba került, hogy nemzetközi szinten alkalomadtán rendre felszínre tör néhány változtatási performansz, amely ideig-óráig működik ugyan, de szép lassan minden visszatér a normál, a mindenki számára kialakult vízilabdás kerékvágásba. Ezen szabályértelmezési kérdéskörök hullámzó megítélése ellen nemzetközileg nehéz tenni, ugyanakkor miként Molnár Tamás elmondta: „Számunkra, játékvezetők és edző számára is fontos, hogy az egész szezonban egységesek maradjunk.”

A Játékvezetői Bizottság alapvetésnek tartja, hogy a szövetségi kapitányok kéréseit, tapasztalatait figyelembe véve működjön – ezzel kapcsolatosan a háromszoros olimpiai bajnok remek példával mutatta be ezen együttműködés fontosságát, sikerét: „Benedek Tibi az előző szezon előtt kérte, hogy igazodva a nemzetközi szinten alkalmazott stílushoz, az öt méteren megítélt szabaddobásokkal csínján bánjunk, ne reflexből ítéljük be, hanem a játékosnak igen is, harcolnia kellejen érte. A korábban a magyar bajnokságban ilyen szituációk után gólok tucatjait szerző Vámos Márton nemzetközileg sokkal nehezebben kapta meg ezeket a lehetőségeket, amikor megkapta, akkor meg hat-hét méterre kisodródott. Változtattunk, jóval szigorúbban ítéltük meg ezeket a helyzeteket, s lőn, említett válogatott játékos nem kényelmesedett el, felkészült ezekre a helyzetekre, jól alkalmazkodott, ami meg is látszott a válogatottban nyújtott nyári teljesítményén.”

Mint Molnár Tamás hozzátette, az együttműködés mindenki számára hasznos lehet, mindazonáltal az eredmény egy hosszabb munka része, addig is toleranciát, türelmet kértek a csapatoktól: „Elindult egy folyamat, ezt kell végigvinni. A kritériumok nem változtak, igyekszünk egységesen fújni, az esetleges rossz beidegződéseket elfelejteni. Ahogy tapasztaltam, konstruktív volt a megbeszélésünk az edzőkkel, senkiben sincs tüske, nyugodtan várhatjuk a bajnoki rajtot.”

Az edzők közül a Magyar Kupa-győztes ZF-Eger trénerét, Dabrowski Norbertet kértük némi értékelésre: „A játékvezetők és az edzők mindig a másik oldalon vannak, százszázalékos konszenzus értelemszerűen nem is lehet közöttük. Pont azért fontosak az ilyen összejövetelek, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Szokás szerint átbeszéltük a játék szempontjából sarkalatos kérdéseket, meghallgattuk Bíró Attila, Gerendás György olimpiai tapasztalatait. Kimondottan érdekes volt a riói finálét vezető Molnár Péter pontokba szedett beszámolója, szükség van ilyenekre. Egy biztos: mi edzők szidhatjuk ugyan a játékvezetőket, ám látni kell az előrelépést, nyilván nem véletlen, hogy nemzetközileg fontos meccseket bíznak rájuk, és elégedett is velük.”

a.z.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok