E.ON férfibajnokság: ők küzdenek az A csoportban

2016. szeptember 26. 11:39

A Szeged–Szentes megyei rangadóval kedden 17 órától elkezdődik a 2016-2017-es bajnoki szezon a férfiaknál. Körülnéztünk, hol milyen változások történtek, és ez mit vetít előre – 1. rész.

Fotó: Madar Dávid

A mezőny ebben az idényben is 16 csapatos, amelyek két nyolcfős csoportban küzdenek az első négy hely, és így a felsőházi rájátszás elérésért. A sorsolás eredményeként az A csoport mezőnye: Szolnoki Dózsa-Közgép, A-Híd-OSC-Újbuda, ContiTech-Szeged, VasasPlaket, Debrecen VE, Metalcom-Szentes, PVSK Mecsek-Füszért, KSI SE.
Körülnéztünk a kluboknál, és a Nemzeti Sporttal közösen igyekeztünk kigyűjteni minden változást. Hogy ki lesz a szezon bajnoka? Szavazni itt lehet: https://fans.vote/ACnBQ11oogw/waterpolo-hu/kedden-kezdodik-az-e-on-ferfibajnoksag-szavazz-ki-nyeri-a-bajnoksagot?&ref=results

SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP (1.)

Érkezett: Ugo Crousillat (francia, CN Marseille – francia), Kardos Gergely (Honvéd), Andrija Prlainovics (szerb, Pro Recco – olasz), Szatmári Kristóf (UVSE)
Távozott: Decker Attila (Honvéd), Józsa Ottó (Pécs) Madaras Norbert, Varga Dániel (mindkettő FTC), Stefan Mitrovics (szerb, FTC)
Vezetőedző: Cseh Sándor

A címvédő jelentős átalakuláson ment keresztül, hiszen a Ferencvároshoz távozott két magyar olimpiai bajnoka, Madaras Norbert és Varga Dániel is, de szintén a Népligetben kötött ki a Rióban a szerb válogatottal megkoronázott gólvágója, Stefan Mitrovics. A kapuban Nagy Viktor mögül Decker Attila távozott (Honvéd) – a helyére Kardos Gergely érkezett. A mezőnyben is szükség volt igazolásokra, nos, nem tétlenkedtek a szolnokiak: a balkezes francia, Ugo Crousillat és az UVSE tehetsége, Szatmári Kristóf mellett megszerezték a Reccóból távozó szerb nehéztüzért, Andrija Prlainovicsot, aki feltehetőleg hamar megtalálja az összhangot a Varga Dénes vezérelte csapat tagjaival – és itt nem csupán honfitársaira gondolunk. Nem vitás, a keret erős, alkalmasnak látszik a célok elérésére, amelyek Szolnokon értelemszerűen győzelmekben mérhetőek. Tekintettel arra, hogy a csapat bajnokként biztos résztvevője a Bajnokok Ligája bubapesti hatos döntőjének, valamivel nyugodtabb idény várhat rá.
„Kétségtelen, hogy a tavalyi extrém szezon után ez valamivel nyugodtabban ígérkezik, de igaz ez az ellenfeleinkre is – fogalmazott Cseh Sándor vezetőedző. – Ahogy közeledtünk a hajrához, tudni lehetett, a bajnokság megnyerése minden szempontból aranyat érhet, ennek köszönhetően némileg nyugodtabb mederben telhet az ősz. A bajnokságot illetően remélem, túl nagy rizikót nem vállalok azzal, ha azt mondom, jó esélyünk van az első négybe kerülni, ahol aztán ebben az idényben elődöntők következnek, ami lényegesen más, mint a korábbi metódus. Az előző szezonban a csoportmeccseknek is óriási jelentősége volt, ezúttal talán kisebb, ugyanakkor oda kell figyelni, hogy jó pozícióban legyünk.”
Felvetésünkre, miszerint az átalakulás miatt még jól is jön a csapatnak, hogy markánsan „csak” november derekán vág bele a közepébe, a vezetőedző így reflektált: „A versenysportban csak az eredmény számít. Az is jól elsülhet, ha azonnal versenyhelyzet van, az is, ha több idő van a felkészülésre. A legfontosabb, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. A kérdés inkább onnan közelíteném meg, hogy az olimpia jó ideje ott volt a játékosok fejében – tudjuk a magyaroknak nem sikerült jól, ki tudja, ez mit vált ki belőlük. A szerbek csodálatos élménnyel gazdagodtak, ezt sem feltétlen egyszerű feldolgozni, közel sem biztos, hogy nekik egyszerűbb lesz a formába lendülés. A következő másfél hónapban ezért is szeretnék sokat edzeni a csapattal, a meccsek mellett felkészülni arra, miként kell majd reagálni a szezon végén várható történésekre. A Bajnokok Ligájában nem volt szerencsénk, végig vezetve pechesen estünk el a döntős szerepléstől. Hogy milyen Szolnokot képzelek el idén? Olyat, mint előzőleg, azaz bízom abban, hasonlóan sikeresek leszünk.”
Cseh Sándor még megjegyezte, nem szabad szó nélkül elmenni attól, hogy négy válogatottja távozásával klasszisok tekintetében feltétlen kevesebbek lett, avagy mostantól nagyobb felelősség hárul a fiatalkora, többek között Hangay Zoltánra, Fülöp Bencére, Jansik Dávidra, vagy az újonnan igazolt Szatmári Kristófra.

A-HÍD-OSC-ÚJBUDA (3.)

Érkezett:
Szlobodan Nikics (szerb, Galatasaray – török), Lukas Seman (szlovák, Szeged), Zalánki Gergő (Eger), Szabó Balázs (KSI)
Távozott: Decker Ádám (Eger), Kevin Graham (kanadai)
Vezetőedző: Vincze Balázs

A bronzérmes OSC meglehetősen zaklatott idényt zárt, ahhoz képes, hogy mennyi gonddal küszködött, feltétlen sikereset. A csapat vezetői értelemszerűen igyekeztek elejét venni annak, hogy még egyszer megtörténjen az, ami megtörtént, avagy nem sokat igazoltak, de azt kizárólag strukturális szempontokat figyelembe véve. A Kondorosi úton így már nem téma többé Josep Kayes, hiszen a szerb olimpiai bajnok Szlobodan Nikics, illetve az elmúlt években Szegeden szereplő Lukas Seman személyében két remek centert kapott társnak Német Toni. Kevin Graham hazaigazolását nem mással, mint a válogatott balkezes ifjú pólósával, Zalánki Gergővel ellensúlyozták, azaz mondhatjuk, felettébb jól igazolt Vincze Balázs együttese. Decker Ádám távozása lehet érzékeny veszteség, de tekintve azt, hogy bekkposzton Gór-Nagy Miklós és Bundschuh Erik mellett ott van még Nagy Ádám is, akire több szerep hárulhat, itt sem lehet probléma.
„Hogy nyugodtabb szezonunk lehet? Hogy őszinte legyek, ebben nem hiszek, mert nem lesz nyugodtabb – reagált felvetésünkre Vincze Balázs. – Izgalmakkal teli idényt várok, olyat, amelyben elérjük a céljainkat. Jók tudom, hullámhegyeken és hullámvölgyeken vezet ehhez az út, erre készülünk. Strukturális szempontból persze valóban nyugodtabb évünk lehet, bízunk benne, kevesebb problémánk adódik majd.”
A szakvezető célokat említett, mi sem természetesebb, hogy konkretizálásra kértük: „Miként az első közös évünkben, ezúttal is szeretnénk a bajnokságban és a kupában is döntőt játszani. Ha ez megtörténik, akkor jön az újratervezés. A Bajnokok Ligájában a főtáblára jutás a cél, majd reményeink szerint, ha ezt elértük, itt is újra tervezhetünk. Ebből is látszik, lépésről lépésre igyekszünk haladni. Speciel most fontos, hogy nagyon odafigyeljünk a bajnoki rajtra, nem szabad, hogy meglepjen bennünket a Pécs.”
Értelemszerűen még „nincs kész” a csapat, ám Vincze Balázs szerint jó úton halad efelé: „A tervek szerint egyre magabiztosabbak, egyre erősebbek leszünk.”

CONTITECH-SZEGED-DIAPOLO (6.)

Érkezett: Ivan Basara (szerb, Pécs), Illés Sándor (Honvéd), Molnár Dávid (Franciaország), Nagy Márton (Szentes), Milos Vukicsevics (szerb, Ausztrália)
Távozott: Aljosa Kunac (horvát, visszavonult), Lukas Seman (szlovák, OSC), Varga II Zsolt (Kaposvár)
Vezetődző: Varga Péter

Három meghatározó játékos (Aljosa Kunac, Lukas Seman, Varga II Zsolt) is távozott Szegedről, azaz igencsak jelentős átalakulásról beszélhetünk. A helyükre érkezők közül sokat várnak a szerb Milos Vukicsevicstől, aki üde színfoltja lehet a bajnokságnak, de a minden bizonnyal sok lehetőséget kapó Illés Sándor is kibontakoztathatja tehetségét. A csapat riói olimpikonja, Manhercz Krisztián maradt, nem vitás, egy évvel rutinosabban igazi vezére lehet az együttesnek.
„Dolgoztunk, csendben dolgozunk, próbáljuk beépíteni az új játékosokat – tudtuk meg Varga Péter vezetőedzőtől. – Közel sem vagyunk még kész, reményeim szerint edzésről edzésre, meccsről meccsre fejlődünk majd. Fontos, hogy a kupa selejtezőjében időnként látott jó játékát mind tovább ki tudjuk tolni, idővel egy egész meccsig kitartson.”
Hogy milyen szegedre számítsunk?
„Azt hiszem, mindenképpen gyorsabbra – válaszolta meg a szakvezető, aki tudja, lesznek majd rosszabb periódusok, a lényeg, nem szabad összetörni. „Mindenkitől többet várok, mint korábban, de az az üdvözítő, hogy a játékosok is így vannak magukkal szemben.”
A társaság a Szentes ellen kezdi a bajnokságot, méghozzá az év utolsó nyitott medencés szegedi mérkőzésén – utána jön a sátor, amelyben senki, a legjobbak sem mehetnek biztosra a Szegeddel szemben.

VASASPLAKET (7.)

Érkezett:
Babay Árpád (Debrecen), Jesse Koopman (holland, CN Sabadell – spanyol), Marnitz Gergely (FTC), Alekszander Njegovan (szerb, Miskolc)
Távozott: Adria Delgado (brazil, Digi-Oradea), Gyárfás Tamás (Honvéd), Jovan Szarics (montenegrói), Várnai Kristóf (BVSC)
Vezetőedző: Földi László

Két rutinos magyar, és két jó képességű légiós érkezett a Vasashoz, nem kérdés, idő kell, míg összeáll a csapat. Miként edzője, Földi László a vasassc.hu oldalon megfogalmazta: „Megcsináltuk a megfelelő mennyiségű és minőségű alapozást, azt gondolom, a fizikális dolgokkal nincs baj. Az érkező játékosokat be kell illeszteni, amihez szükséges az időfaktor.” A szakvezető persze hozzátette, ebből nincs sok, szerdán a Debrecen elleni bajnoki rajton rögvest nagyon fontos meccs vár a társaságra. Ezért is tette nagyon jót a csapatnak a debreceni torna, amelyen élesben gyakorolhatta azt, amit játszani szeretne. A miskolci Magyar Kupa-selejtezőjében a továbbjutást nem sikerült, a Miskolctól elszenvedett vereséget sajnálja a társaság.
Az igazolások amúgy nem véletlenek, igyekeztek a fiatal együttest rutinosabb pólósokkal erősíteni – „Úgy érzem, komplettebb lett a csapat a tavalyi kerethez képest” – mondta a Ferencvárostól érkező Marnitz Gergely. A Vasas célja a csoportból a továbbjutást érő helyek egyikének, reálisan a harmadik-negyedik hely megszerzése.

DEBRECENI VSE (9.)

Érkezett:
Lukas Durik (szlovák, San Adreu – spanyol), Somlai Tamás (Miskolc), Tomasso Bussilachi (olasz, Como), Tóth Péter (Pécs)
Távozott: Halek Márton, Kincses Attila (mindkettő Miskolc), Hoppál Gergely (Tatabánya), Pataki Gergely (Kaposvár)
Vezetőedző: Komlósi Péter (új)

Noha több meghatározó játékosa is újabb szerződést írt alá a csapathoz – így a kapus, Lévai Márton, vagy a klub talán legnagyobb tehetsége, Fekete Gergő –, jelentősen átalakult az együttes. Ez nem csoda, hiszen Varga Tamás után a kispadon is váltás történt: a szakmai munkáért már a klub korábbi játékosa, a 38 esztendős Komlósi Péter felel. Öten távoztak, helyükre két légiós és két magyar játékos érkezett. Egy hazai tornán, illetve a Magyar Kupa selejtezőben a BVSC elleni döntetlennel (gólkülönbséggel esett csak ki a csapat) bizonyította a társaság, cseppet sem szabad leírni, sőt jó eséllyel harcolhat a felsőházba jutásért.
„A játék javulásával elégedett vagyok. Tetszik a csapatszellem, tetszik, hogy a fiatalkora is lehet építeni. A felkészülésünk jól sikerült, a csapatszerkezet – bár nem akarok semmi sem elkiabálni – jól működik” – említette Komlósi Péter a klub honlapján. A fiatal szakember letette az alapokat, egyúttal bízik benne, rögvest az első meccsen, a Vasas elleni rangadón visszaköszön mindaz, amit eltervezett. „A Vasas és a Szeged a közvetlen riválisunk a csoportban a négy közé jutás szempontjából, ezeken a meccseken kell kivívni a legjobb nyolc közé jutást.”

METALCOM-SZENTES (12.)

Érkezett:
György Dávid (Honvéd), Kiss Kristóf Szeif (UVSE), Sebastiaan van Mill, Lars Reuten (mindkettő holland, Rubi – spanyol), Takács János (Miskolc)
Távozott: Hegedűs Bence (Kaposvár), Lukács Ábel, Lukács Dorián (Miskolc), Nagy Márton (Szeged), Weszelovszky László, Igor Lazovics, Radovan Latinovics, Luka Sekukics
Vezetőedző: Pellei Csaba (új)

Új név, új edző, új csapat – Szentesen jelentős átalakulások zajlottak le.
„A következő bajnoki évben a jövő alapjának a lerakása, az építkezés lesz a feladat. Ehhez igazodnak majd a célkitűzéseink, az utánpótlás-nevelésre még nagyobb szerep vár, mint eddig” – fogalmazott Bujdosó Tamás elnökségi tag. Nem kérdés, idő kell Szentesen, amíg Pellei Csaba ütőképes alakulatot tud gyűrni a keretből, amelyben a csapat legismertebb játékosára, Vörös Viktorra nyilvánvalóan nagy szerep hárul majd. Kérdés, a holland légiósok milyen teljesítményére lesznek képesek, illetve a Honvédból érkező, jó képességekkel megáldott kapus, György Dávid el tudja-e kapni a fonalat. A négy közé jutásra az erőviszonyok alapján nincs reális esélye az együttesnek, az alsóházban szeretne majd minél több győzelmet szerezni.

PVSK-MECSEK FÜSZÉRT (14.)

Érkezett: Drasko Gogov (szerb, Partizan Beograd), Józsa Ottó (Szolnok), Kolozsi Marcell (FTC), Safrankó Donát (saját utánpótlásból)
Távozott: Ivan Basara (szerb, Szeged), De Blasio Domenico (visszavonult), Kósik Soma (Miskolc)
Vezetőedző: Lukács Gergely

Pécsen De Blasio Antonio szakosztályelnök sajtótájékoztatón mondta el, hogy a 2016-17-es szezon anyagilag biztosított, köszönhetően az önkormányzatnak, illetve a főtámogatónak a Mecsek Füszért Zrt.-nek. A csapatot több (kisebb-nagyobb) szponzor is támogatja.
Lukács Gergely vezetőedző elmondta, a csapat augusztus elsejétől készül a bajnokságra. Sibenikben volt egy hetet edzőtáborban, ahol több mérkőzést is játszott. Ezen kívül Miskolcon a Nemzetközi Felkészülési Vízilabda Tornán jártak, ami nagyszerűen illeszkedett a felkészülési programba. “A játékoskeret átlagéletkora 21,5 év, ami a legfiatalabb a mezőnyben. Az eddigi felkészülési mérkőzéseken látszott, hogy nagyon hullámzó a játékosok teljesítménye, ezen mindenképpen változtatni kell. Fizikálisan nem lesznek gondok. A lényeg az, hogy fejben ott legyünk” – fogalmazott a szakvezető.

KSI SE (16.)

Érkezett:
Holló Tibor (OB I/B)
Távozott: Miklós Levente (Miskolc), Boros Tamás Lille (Franciaország), Szabó Balázs (OSC)
Vezetőedző: Horváth János

A KSI nem az igazolásairól, sokkal inkább a neveléséről híres – most sincs ez másként. Miként Horváth János vezetőedző elmondta: „Az elmúlt évekhez képest is megfiatalított csapattal indulunk az idén. A Magyar Kupában Pécset verő csapatban három serdülő, kilenc ifi korú játékossal álltunk ki. Tehát a legfiatalabb csapat tovább fiatalodik…”
A célok természetesen változatlanok, ahogy a szakember fogalmazott: “Minél több jó meccset játszani és folyamatos fejlődési lehetőséget biztosítani a világ legerősebb bajnokságában a saját utánpótlásunknak!”

Az 1. forduló párosítása:
Szeptember 27., kedd

ContiTech-Szeged-Diapolo–Melalcom-Szentes - 17.00
Szolnoki Dózsa-Közép–KSI SI - 18.00
A-Híd-OSC-Újbuda–PVSK Mecsek-Füszért - 19.30
Szeptember 28., szerda
VasasPlaket–Debreceni VSE - 19.30

a.z.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok