E.ON férfibajnokság: ők küzdenek a B csoportban

2016. szeptember 26. 10:50

A Szeged–Szentes megyei rangadóval kedden 17 órától elkezdődik a 2016-2017-es bajnoki szezon a férfiaknál. Körülnéztünk, hol milyen változások történtek, és ez mit vetít előre – 2. rész.

Fotó: Fehér Kálmán

A mezőny ebben a szezonban is 16 csapatos, melyek két nyolcfős csoportban küzdenek majd az első négy hely, és így a felsőházi rájátszás eléréséért. A sorsolás eredményeként az E.ON ob I. B csoportjának mezőnye:ZF-Eger, FTC-PQS Waterpolo, BVSC-Zugló, RacioNet-Honvéd, Pannergy-Miskolci VLC, Kaposvári VK, UVSE, EBP Tatabánya.
Körülnéztünk a kluboknál, és a Nemzeti Sporttal közösen igyekeztünk kigyűjteni minden változást. Hogy ki lesz a szezon bajnoka? Szavazni itt lehet: https://fans.vote/ACnBQ11oogw/waterpolo-hu/kedden-kezdodik-az-e-on-ferfibajnoksag-szavazz-ki-nyeri-a-bajnoksagot?&ref=results

ZF-EGER (2.)

Érkezett: Decker Ádám (OSC), Kovács Gergő (Honvéd)
Távozott: Biros Péter (visszavonult), Csoma Kristóf (Miskolc), Szivós Márton (Honvéd), Zalánki Gergő (OSC)
Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Tavaly öt meccsre kényszerítette az Eger a Szolnokot a bajnoki döntőben, és ennek az volt az egyik oka, hogy az azt megelőző bajnoksághoz képest semmiben sem változott a csapat kerete. Most sem nagyon sokat, bár azért meghatározó személyiség távozott például Szivós Márton személyében (a Honvédba). „Helyére” úgymond Kovács Gergő érkezett a Kőér utcából, ő mindössze egy évet töltött ott a KSI-ból érkezve. Érdekesség, hogy a Honvéd és az Eger egy csoportba került, lesz tehát íze ezeknek a mérkőzéseknek – nem mintha nélkülük nem lenne.
„Kevés ideje van együtt a csapat, de a Magyar Kupában látott teljesítményünk bizakodásra ad okot. A hangulat jó a csapaton belül, minden fronton szeretnénk döntőbe jutni. Várjuk már az első meccseket, valószínűsíthetően a csoportban legnagyobb riválisunkkal már a második fordulóban találkozunk. Izgalmas lesz, hogy melyik csapat tudta hamarabb vagy jobban összerakni a játékát”
– mondta kérdésünkre Kovács Gergő, a bajnokságot felvezetendő.
Abbahagyta az aktív játékot Biros Péter, a csapat háromszoros olimpiai bajnoka, nélküle sem lesz már olyan az Eger, amilyen. És távozott Zalánki Gergő is, aki a jövő embere, de már a jelenben is meghatározó játékosa volt az egrieknek, ő a nagy rivális OSC-hez igazolt, ezzel együtt leghamarabb a középszakaszban futnak össze az érdekelt felek.
Decker Ádám viszont csatlakozott az Egerhez az OSC-ből, nehéz lenne azt mondani, hogy ez nem jelent erősítést a védekező szegmensben. Maradt az immár olimpiai bajnok Braniszlav Mitrovics, Milos Csuk, a montenegrói Uros Cucskovics, és továbbra is az Eger sikereiért küzd Erdélyi Balázs és Hosnyánszky Norbert is. Várhatóan hazai fronton még több szerepet kapnak a fiatalok, így Szalai Gábor és Biros Barnabás.


FTC-PQS WATERPOLO (4.)

Érkezett: Madaras Norbert, Varga Dániel (mindkettő Szolnok), Stefan Mitrovics (szerb, Szolnok), Szirányi Balázs (CNA Barceloneta – spanyol)
Távozott: Kolozsi Marcell (Pécs), Marnitz Gergő (Vasas), Aidan Roach, Joel Swift (Ausztrália)
Vezetőedző: Varga Zsolt

Saját korábbi keretükhöz hasonlítva a csapatokat, egyértelműen a Ferencváros erősített a legjobban a szezon előtt, hiszen érkezett az olimpiai bajnok Stefan Mitrovics, Varga Dániel és Madaras Norbert, valamint a spanyol válogatottban szereplő, korábban már zöld-fehérben is pólózó Szirányi Balázs (ezzel együtt távozott a két ausztrál légiós, Roach és Swift). Ez már merészebb terveket is jelent, a keret így már alkalmas lehet az Euro Kupa megnyerésére is, míg hazai fronton az Eger-OSC-Szolnok hármas még hatékonyabb megszorongatásához.
Fiatal távozói vannak jobbára a Fradinak, a junior Eb-ezüstérmes Kolozsi Marcell személyében, ő Pécsre igazolt, míg Irmes Pál átment a Honvédhoz – játszhat is majd korábbi csapata ellen, mint ahogy még az azt megelőző csapata, az UVSE ellen is az alapszakaszban.


BVSC-ZUGLÓ (5.)

Érkezett: Várnai Kristóf (Vasas)
Távozott:
Nagy Sándor (visszavonult), Rábavölgyi Zsombor (Tatabánya, kölcsönbe), Várhegyi Dániel (Honvéd)
Vezetőedző:
Märcz Tamás

Együtt maradt a csapat, pedig eleinte szóltak arról pletykák, hogy ez nem így lesz – de hát ezért pletykák a pletykák, mert általában nem igazak. Éppen ez lehet a tavaly is a szezon végére meggyőzővé váló és harapós kedvében lévő zuglói csapat erőssége idén is. Mármint az összeszokottság, ami a nemzetközi porondon is előnyt jelenthet, hiszen Kassán szerepel majd nemsokára Euro Kupa-selejtezőn Märcz Tamás csapata.
Várhegyi Dániel távozott a kapuból, a Honvédhoz igazolt, ő egyébként oszlopos tagja volt a BVSC elmúlt szezonokban sikeres korosztályos csapatainak, érkezett viszont mezőnybe Várnai Kristóf, aki a korosztályos válogatott bő keretének is volt tagja, gólerősen szerepelt az utóbbi időben a Vasasnál.
A tavalyi ötödik helyet nehéz lesz ismét megszereznie a BVSC-nek, de mindez nem lehetetlen vállalkozás. Szabó Bencét, a csapat egyik fiatal játékosát kérdeztük:
„Magamtól azt várom, hogy ettől a szezontól a csapat meghatározó játékosa lehessek. Tomitól megkapom a bizalmat, szóval igazából rajtam múlik, hogy hogyan élek vele. Élni fogok. Nagyon szeretném, ha meg tudnánk ismételni a tavalyi eredményünket, mert engem személy szerint a tavalyi szezon nagy büszkeséggel tölt el. Az Európa-kupát várom idén talán a legjobban, hiszen nekem ez lesz az első nemzetközi eseményem. Tudom, hogy ott is van keresnivalónk, és ez plusz motivációt ad számunkra”.


RACIONET-HONVÉD (8.)

Érkezett:
Decker Attila (Szolnok), Gyárfás Tamás (Vasas), Irmes Pál (FTC), Szivós Márton (Eger), Várhegyi Dániel (BVSC), Duvnjak Starcevic-Bornja (Pécs)
Távozott: György Dávid (Szentes), Illés Sándor (Szeged), Kardos Gergely (Szolnok), Kovács Gergő (Eger)
Vezetőedző: Vad Lajos

Ha az elmúlt két szezonban a Honvéd úgy gondolta, szépen csendben teszi a dolgát, és a munka majd meghozza a gyümölcsét a szimpatikus hozzáállás és klubmodell mellett, most egy kicsit magasabbra tették a mércét. Mert hiába új a csapat megint, hiába érkeztek újabb fiatalok, Decker Attila és Szivós Márton leigazolásával már a szurkolók is előrelépést, további bravúrokat várhatnak.
Újabb szezonjának vág neki Kiss Gergely és Steinmetz Barnabás is, Gyárfás Tamás nagy lövő, szóval nem lesz unalmas csapat Vad Lajosé ebben az évben sem, meg kell majd izzadni a Kőér utcában minden értelemben.
A kapusposzton egyébként Várhegyi Dániel és Duvnjak Starcevic-Bornja személyében új érkezők is vannak, Dávid György (Szentes) és Kardos Gergely (Szolnok) is eligazolt a kapuból.


PANNERGY-MISKOLCI VLC (10.)

Érkezett: Alex Bowen (amerikai), Csoma Kristóf (Eger), Halek Márton, Kincses Attila (mindkettő Debrecen), Kósik Soma (Pécs), Lukács Ábel, Lukács Dorián (mindkettő Szentes), Szasa Misics (montenegrói, Kinef Kirisi – orosz), Miklós Levente (KSI), Vadovics Viktor (UVSE)
Távozott: Bendes Viktor (Egyiptom), Madaras Markó, Valics Bence (mindkettő Egyesült Államok), Alekszandr Njegovan (szerb, Vasas), Marko Petkovics (szerb, Jadran Herceg Novi – montenegrói), Somlai Tamás (Debrecen), Takács János (Szentes)
Vezetőedző: Sike József

Volt ám jövés-menés Miskolcon. A csapat gólerős játékosa, Aleksandr Njegovan a Vasashoz távozott, Petkovic is eligazolt, a kapuból Valics Bence is így tett, de jöttek erős légiósok a csapathoz. Amerikai játékos sem nagyon gyakran fordul meg az ob I.-ben, most Alex Bowen ezt megteszi. Nagy erősítés a montenegrói Szasa Misics érkezése is, emellett sok-sok fiatal igazolt az MVLC-hez.
Az ifi világbajnok és vb-bronzérmes Vadovics Viktor, a Podgoricában szintén bizonyító Lukács Ábel és testvére, a junior-válogatott Lukács Dorián, és a KSI nagy lövője, Miklós Levente. De az Univerisade-győztes Halek Márton is Sike József csapatát erősíti, nem rossz egyveleg – a kapuban Kósik Soma és Csoma Kristóf bizonyíthat.
Persze, össze is kell szoknia a fiúknak, látszott, hogy a BENU Magyar Kupa-selejtezők során is voltak még hullámvölgyek. Nagyon kíváncsiak leszünk a miskolciakra, meddig vihetik.

KAPOSVÁRI VK (11.)

Érkezett: Hegedűs Bence (Szentes), Pataki Gergely (Debrecen), Tóth Kristóf (UVSE), Varga II Zsolt (Szeged)
Távozott:
Albert Barnabás (Szentes), Nikola Nikolov (szerb), Mihajlo Parezanovics (szerb)
Vezetőedző: Szécsi Zoltán

Szécsi Zoltán újabb szezonnak vág neki vezetőedzőként a bajnokságnak. A Debrecenből Pataki Gergelyt, míg az UVSE-ből az ifi világbajnok Tóth Kristófot sikerült leigazolni centerbe, ahol akár a szintén Kaposvárra csábított világbajnok, Varga II Zsolt is képes jól helytállni. Ha ezt a pozíciót kulcsposztnak tekintjük - márpedig vízilabdában feltétlen annak vehetjük - erre feltétlen építhet a csapat, ráadásul a sok nagy csatát megélt, rutinos exválogatott pólós a kinti pozíciókban lehet igazán nagy hasznára az együttesnek. Arról nem beszélve, hogy a háromszoros olimpiai bajnok szakvezető (aki még védéseivel is sokat tehet a sikerért) is jobban ismeri már együttesét, és mindezt nem csupán kapusszempontból mondjuk.
„Nehéz a csoport, ugyanakkor rendkívül kiegyensúlyozottnak mondanám. Ha a tizenhat csapatot együtt említem, azt gondolom, az ötödik és a tizenötödik között nincs nagy különbség, bárki megverhet bárkit, ami mindenképpen jót tesz a magyar vízilabdának. A mi csapatunkban nincs légiós, büszkék vagyunk arra, hogy öt kaposvári nevelés is ott van már a felnőtt keretben. Sikerült erősítenünk, bízom a srácokban és abban, hogy nevető harmadikként vagy negyedikként a legjobb négy közé kerülhetünk, és a felsőházban folytathatjuk” – fejezte ki reményeit Szécsi Zoltán, akinek együttese a BVSC otthonában kezdi a sorozatot.


UVSE (13.)

Érkezett: Major Martin
Távozott: Kiss Kristóf Szeif (Szentes), Szatmári Kristóf (Szolnok), Vadovics Viktor (Miskolc)
Vezetőedző: Németh Zsolt

Idén is amolyan vegyes csapat Németh Zsolté, hiszen az ob I. rutinos rókái mellett a fiatal tehetségek keverednek a liláknál. Szeretne előrelépni az UVSE, hiszen a tavalyi 13. hely nem feltétlenül nézett ki jól a képzeletbeli „ellenőrző könyvben”.
Az ifi világbajnok Szatmári Kristóf Szolnokra igazolása érzékeny veszteség (egyben persze dicsőség is az utánpótlás-nevelés számára), de Vadovics Viktor sem az UVSE-ben fejlődhet tovább, az ő nagy tehetsége és képessége Miskolcon bontakozhat tovább.

TATABÁNYA (15.)

Érkezett: Hoppál Gergely (Debrecen), Jászberényi Gábor (Montpellier – francia), Martin Kolarik (szlovák, Sportul Corona Bucuresti – román), Borisz Popovics (szerb, Crvena zvezda – szerb), Rábavölgyi Zsombor (BVSC – egy évre kölcsönbe), Szabó Botond (Heliopolisz – egyiptomi), Srdjan Vukszanovics (szerb, Dinamo Astrakhan – orosz)
Távozott: Császár György, Kiss Szabolcs (utánpótlásedző lesz), Práczky Károly, Tatár Roland, Stefan Zsivojnovics (szerb, Galatasaray – török)
Vezetőedző: Zantleitner Tamás

Rutinos játékosokkal erősítette meg keretét Zantleitner Tamás, és ez feltételezhet némi javulást a tavalyi szezonhoz képest. Merészebbek a tervek, hiszen például Jászberényi Gábor személyében korábbi magyar, Martin Kolarik révén jelenlegi szlovák válogatottat is igazolt a klub.
Majd meglátjuk, mire lesz elég az igyekezet, azért ez egy pokolian erős bajnokság lesz idén is.


Az 1. forduló párosítása:

Szeptember 27., kedd

FTC PQS-Waterpolo-UVSE - 19.00
BVSC-Zugló-Kaposvári VK - 20.30
RacioNet-Honvéd-Pannergy-Miskolci VLC – TV: M4 Sport
 
Szeptember 28., szerda

ZF-Eger-EBP Tatabánya - 19.00

d.s.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok