Miniszteri elismerő oklevelet kaptak pólósaink, edzőink

2016. szeptember 23. 14:44

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Szabó Tünde sportért felelős államtitkár társaságában pénteken kitüntette a Rio de Janeiró-i olimpián és paralimpián eredményesen szerepelt magyar sportolókat és edzőiket, így a 4. helyen záró női-, illetve az 5. helyen végző férfiválogatottunk edzőit, tagjait is.

Gangl Edina, csapatunk kapusa fog kezet Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral - Fotó: Kovács Tamás/MTI

Összesen 144-en kaptak elismerést, a sportolók közül ezúttal a 4-8. helyezetteket jutalmazták. A miniszter beszédében kitért rá, hogy az olimpiai és paralimpiai sikerek, az azokat elérő sportolók egyesítik a nemzetet.

A Pesti Vigadóban tartott ünnepségen a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt elismerések, illetve a miniszteri elismerő oklevelek átadása előtt a sportért is felelős miniszter kifejtette: a magyar közvéleményben aránytévesztés van a versenysport megítélésekor, mert a többségnek csak az első hely számít, más nem, márpedig minden eredményt meg kell becsülni és értékelni.

Balog Zoltánmint a mob.hu tudósításából kiderül – a kormány és a szurkolók nevében együttesen mondott köszöntőt. „Egyszerre szakmai és emberi teljesítmény, amit önök tettek” – hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy az eseménynek a Vigadó a helyszíne, ami méltó a jelenlévő sportolók és edzők ünneplésére. Elmondta, a Vigadó az az épület, ahol 1848-ban országgyűlést tartottak, ott mondta Kossuth Lajos a híres mondatát: „...leborulok a nemzet nagysága előtt...”, vagy éppen az 1838-as árvíz idején ott játszott Liszt Ferenc az akkori hősöknek.

„Az olimpiában az a gonosz dolog, hogy csak négyévente rendezik meg, és aki az adott napon nyer, az nem azt jelenti, hogy ő a legjobb" - idézte a miniszter a riói ötkarikás játékokon háromszoros bajnok úszót, Hosszú Katinkát. Hozzátette: egyáltalán nem természetes, hogy a legjobb eredményekhez sportszerűség is társul, de a magyarok ebben is az élen jártak.

„Olimpiai és paralimpiai sportolóink helytállásukkal példát mutattak valamennyiünknek, sikereik ünneplése pedig összekovácsolja a nemzetet” – mondta a miniszter, aki beszédében nemzetegyesítőknek nevezte a sikeres sportolókat. Balog Zoltán emlékeztetett rá, hogy az olimpiai és paralimpiai sikereket követően egyre több fiatal kezd sportolni Magyarországon, ezért is fontos, hogy a kormány nemzetstratégiai ágazatként tekinti a sportot, és bevezette a mindennapos testnevelést. „A sport nemzetstratégiai kérdés, az a célunk, hogy sportoló és sportszerű nemzetté váljunk" – mondta. A magyar sport népszerűsítésének fontosságát hangsúlyozva a miniszter örömét fejezte ki, hogy az olimpikonok és a paralimpikonok egyre népszerűbbek a közösségi médiában is.

Balogh Zoltán Szent-Györgyi Albertet is idézte. Kiemelte: a sport a társadalom kicsinyített képe; a sport többek közt az összetartozást erősíti, önállóságra, kitartásra és becsületes játékra nevel.

Balog Zoltán – Áder János köztársasági elnök megbízásából – példamutató, áldozatos tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetést adott át Kulcsár Győző, a Magyar Vívó Szövetség mesteredzője, a Nemzet Sportolója és Petrov Anatolij Anatoljevics, a magyar paralimpiai csapat válogatott edzője részére. Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Csipes Ferenc, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség válogatott edzője és Udvarhelyi Gábor, a Magyar Vívó Szövetség szövetségi kapitánya, mesteredzője.
A díjazottak között megtaláljuk vízilabdázóink és edzőink nevét is – mérkőzéseik miatt érelemszerűen nem mindegyikük tudta átvenni személyesen a díjat. Magas színvonalú edzői, szakmai vezetői tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Benedek Tibor és Bíró Attila, két szövetségi kapitányunk, valamint segítőik, Gerendás György, Gergely István, Tóth László és Áts Bertalan.

Elismerő oklevelet kaptak a játékosok, Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Gangl Edina, Garda Krisztina, Illés Anna, Kasó Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó, valamint Decker Attila, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián, Nagy Viktor, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton és Zalánki Gergő.

Ezt követően az Országházban Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban Áder János államfővel és Kövér László házelnökkel állami kitüntetésben részesítette a riói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett sportolókat. „Az olimpiai és paralimpiai sikerek összekötik a magyarokat” – mondta a miniszterelnök a mob.hu tájékoztatása szerint.

„Amikor önök dobogóra lépnek, nagyszerű és határtalan érzés magyarnak lenni, amely 'összeköt minket' Erdélytől a Felvidékig, Ausztriától Amerikáig” – fogalmazott a Kupolacsarnokban összegyűlt sportolók, edzők és sportvezetők előtt a kormányfő. Mint mondta, az olimpiai, paralimpiai érmesek az egész nemzet példaképei lettek, „a mi hőseink, akiktől megtanulhatjuk, hogyan győzhetjük le lovagias küzdelemben ellenfeleinket".

Közölte: meggyőződése, hogy ma Magyarországon egy kisgyermek nem sportösztöndíjak vagy új sportlétesítmények miatt kel fel hajnalban edzésre indulni, hanem hogy ő lehessen egyszer az új Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Szász Emese vagy éppen Cseh László. Ahhoz persze, hogy a legjobbak és a legelszántabbak elérhessék céljukat, kellenek úszómedencék, csarnokok, ösztöndíjak és példaképek is - tette hozzá. Azt ígérte, a kormány ezután is mindent megtesz azért, hogy minél több gyermek léphessen erre az útra.

Orbán Viktor szerint az olimpia megrendezéséért vívott küzdelemben is talán a magyar olimpikonok és paralimpikonok lehetnek a legjobb példaképek. A „közös álomnak", az olimpia megrendezésének megvalósítása „egyre közelebb araszolgat" - jegyezte meg. "Ha azzal a lelkesedéssel és kitartással dolgozunk a budapesti olimpiáért, amit Rióban önöktől láttunk (...), ha sikerül a fülünk mellett elengedni a cinikusok huhogását", és ha a szerencse is meglesz hozzá, akkor „Dávid legyőzhet két Góliátot is” – utalt a Budapest mellett a 2024-es nyári játékok megrendezésére pályázó másik két városra, Párizsra és Los Angelesre.

A riói érmeseknek gratulálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: ami az olimpián történik, az egy versenyzőnek már csak a hegy csúcsára vezető ösvény legutolsó szakasza, igaz, a legmeredekebb, ahol már levegőt is alig kap az ember. „Most, amikor megemeljük a kalapunkat az összes kijutott versenyző előtt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen végeztek, magunk előtt látjuk sportolóink egész pályafutását: a végeláthatatlannak tűnő edzéseket, a versenyek hosszú sorát, izzadságot, könnyeket, sérüléseket, a kudarcok utáni újabb és újabb talpra állásokat” – mondta. Már az esélyig eljutni is rendkívüli teljesítmény - folytatta, megjegyezve, hogy nem mindenkinek sikerül „fülön csípni" ezt az esélyt például fáradtság vagy balszerencse miatt, egészségi vagy lelki okokból, vagy éppen egy vitatható bírói ítélet miatt. A játékokon érmet szerzők nem pusztán a legjobbak közé tartoznak saját sportágukban, hanem a legjobbak legkiválóbbjai” – méltatta a dobogósokat.

A kormányfő azt is megjegyezte, hogy a magyar szurkolók néha igazságtalanok, de amilyen túlzásokra ragadtatják magukat egy-egy kudarc után, olyan "túláradóan hódolunk bajnokainknak". „A kiegyensúlyozott, mértéktartó ítéletalkotás, ha sportról van szó, messze elkerül bennünket" – fogalmazott. Az éremtáblázaton elért magyar úgy kommentálta: ha azt összevetik az ország népességével, világpolitikai és -gazdasági súlyával, az eredmény még fényesebb.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok