Ifi vb: a bronzéremért játszhat a magyar válogatott

2016. szeptember 02. 20:32

Az ifi vb elődöntőjében Horkai György csapata alulmaradt Horvátországgal szemben, így szombaton a bronzéremért szállhat vízbe.

Vajon melyik az a sportember, aki az alapvető célkitűzések elérése után hátradől, befékez és megelégszik a vállveregetéssel? Lehet, hogy van ilyen, de biztos nem az ifjú vízilabdás berkekben.

A tavalyi Európa Játékokon elért 7. helyet már biztosan túlszárnyalja a 98-as korosztály, a bakui eredményhez képest a podgoricai világbajnokságon jóval eredményesebben szerepel Horkai György csapata. Csakhogy a fiúk minimum érmet szeretnének hazahozni Montenegróból, és ennek szellemében a horvátokat is le kívánták győzni pénteken este.

A felkészülés során sikerült megverni a roppant erős ellenfelet (17-16-ra, Szombathelyen, az OMV-kupán), tehát reális cél lehetett a siker, no persze csak akkor, ha maximális koncentráció és küzdés jellemzi a srácokat.

Kissé lassacskán indult be a játék mindkét oldalon, aztán Franko Lazic távoli lövése beakadt, szóval rá kellett kapcsolni, nyomban. Így is lett, centergóllal egyenlítettünk (először még kiütötte a horvátok kapusa, de jött Teleki András ismétlése, 1-1), de Mercep szerencsés lövése nyomán újra a horvátoknál volt az előny.

Több volt a magyar hang a lelátón, de a szurkolók mellett Horkai György is hallatta magát: „Gyorsabban!”. Vadovics Viktor egalizált, de Biljaka mákos gólja emberfórban újra a horvátok felé billentett a mérleget – átmenetileg, merthogy szerencsére mindig jött válasz. A harmadik horvát gólra kettő Burián-találat, így először vezettünk 4-3-nál. Sőt, Vadovics Viktor egy megúszás (előtte egy Bányai-védés) után meglőtte az ötödiket is, 5-3!

Pejkovic 5 méteresből szépített, de Nagy Ádám úgy megküldte aztán úgy 8 méterről, hogy a háló adta a másikat (6-4). Potyogtak a gólok, még hátravolt két perc az első negyedből. Aztán ez elég is volt arra, hogy egyenlítsen Horvátország, kár, hogy a végén ziccerben hibáztunk emberelőnyben.

A második negyedben Zvonimir Butic jegyezte az első találatot (6-7), és sajnos egy kontra után jött a következő gól is, kettővel még nem vezetett Horvátország, nem nagyon kellett volna ezt az állapotot megszokni. Így gondolkodott az ellenfél is, és elhúzott hárommal (6-9).

De három gól nem nagy különbség, Nagy Ádám és Burián Gergő emberfórból közelített (8-9), erre Pejkovic válaszolt egy duplával, stabilizálódott a horvát fölény, lőttünk emberelőnyben egy kapufát is az utolsó két perchez érkezve, majd a blokkba is belebombáztunk, hasonló játékhelyzetben.

S aztán a horvátok kegyetlenül büntettek, ők értékesítették 1:39-cel a nagyszünet előtt, egy időkérés után a fórt, először volt négygólos a különbség (8-12). Kósa Balázs találata révén közeledtünk, majd kaptunk egy újabb fórt egy labdaszerzés után, jelzett is Horkai mester, időkérés a nagyszünet előtt. A fiúk jól megjáratták, Nagy Ádám belőtte, kétgólos volt csak a hátrány a harmadik negyed előtt.

Gyors és talán elkerülhető horvát gól nyitotta a harmadik negyedet, Nagy Ádám válaszolt, de Lazic is betalált, ideje volt megjegyezni, hogy a védekezés nem volt a csapatok erőssége ezen az estén (11-14). Herceg is meglőtte második gólját emberfórból, jól lőttek a horvátok, és sajnos Luka Podrug kapus is fontos szituációkban volt a helyén.

Mindig egy lépéssel előrébb jártak a horvátok, de azért olyan nagyon nem nyílt szét a meccs (13-16) a negyed derekára. Sőt, Vadovics góljával még kettőre feljött a magyar csapat, hogy aztán a negyed végére megint az ellenfél járjon jobban (14-18).
 
A negyedik negyedben előbb öttel elhúztak a horvátok, majd Nagy Ádámnak köszönhetően feljöttünk háromra (16-19), 20-16-os horvát vezetésnél viszont már csak három perc volt vissza. Egy kicsi pontosság, egy kicsi gyorsaság, egy kicsi fegyelmezettség - talán ez hiányzott a meccsen (és ezúttal a kapusaink teljesítménye sem volt a legjobb - bár ebben a tekintetben is csak kicsivel voltak hatékonyabbak horvát oldalon), és látható volt, hogy elfáradtak a mieink.
 
Küzdöttek becsülettel a horvátokkal szemben, de ez most nem volt elég a győzelemhez, a döntőbe Horvátország került, a mieink a montenegrói-olasz meccs vesztesével a bronzéremért játszhatnak szombaton.
 
Horkai György szövetségi kapitány így értékelte a mérkőzést:

„Voltak játékhelyzetek, amikben egyértelműen jobbak voltak a horvátok ezen a meccsen. Azt hittem, 17 góllal lehet meccset nyerni, nos, nem lehetett ma… A 21 kapott gól az nagyon sok. Ennek ellenére azzal elégedett vagyok, hogy hajtottak, küzdöttek a fiúk. Tudni kell, hogy fizikailag nagyon erősek a horvátok, nagy lövőik vannak. Keményebben is játszanak, védekezésben is, ebben is jobbak voltak ma. Kár, hogy az elején kaptunk olyan kiállításokat, amiket nem értettünk, de ez a meccs nem a játékvezetőkön múlt. Jobb volt az ellenfél.”

Közben kiderült, hogy a Montenegrótól 11-10-es vereséget szenvedő Olaszország lesz az ellenfele a mieinknek a bronzmeccsen. Őket a csoportban 16-13-ra megvertük.

„Azért ez más meccs lesz, két, nagyjából elkeseredett csapat játszik majd. Nagy csata lesz, még nem tudjuk, milyen játékvezetői felfogás lesz, mit engednek majd és mit nem. Játszanunk kell a saját játékunkat, és megpróbálni megnyerni a mérkőzést. Egy bronzmeccs után az egyik fél nagyon örül, a másik nagyon szomorkodik, mi szeretnénk lenni az előbbi társaság.”

 
Eredmény – U18-as világbajnokság, Podgorica, Montenegró - elődöntő:

Magyarország-Horvátország 17-21 (6-6, 4-6, 4-6, 3-3)
Gólszerzők:
Nagy Á. 6, Vadovics 5, Burián 3, Teleki, Kósa, Fekete, illetve Mercep 5, Lazic 4, Pejkovic 3, Butic 3, Biljaka 2, Herceg 2, Paparic 2
 
A másik elődöntőben:
Montenegró-Olaszország 11-10 (4-3, 3-2, 2-3, 2-2)
 
További eredmények:

A 17. helyért:

Dél-Afrikai Köztársaság-Új-Zéland 8-15 (1-3, 1-3, 3-4, 3-5)

A 15. helyért:
Kína-Kazahsztán 7-13 (2-4, 1-4, 2-2, 2-3)

A 13. helyért:
Brazília-Egyiptom 15-12 (4-4, 2-3, 1-3, 8-2)

A 11. helyért:
Japán-Kanada 15-11 (3-0, 3-4, 4-5, 5-2)

A 9. helyért:
Egyesült Államok-Spanyolország 10-12 (2-2, 3-3, 2-5, 3-2)

Az 5-8. helyért:
Görögország-Ausztrália 13-9 (6-1, 2-1, 2-5, 3-2)
Oroszország-Szerbia 7-13 (1-5, 4-4, 2-2, 0-2) 
 
Szeptember 3., szombat:
Ausztrália-Oroszország - a 7. helyért - 17.00
Szerbia-Görögország - az 5. helyért - 18.20
Magyarország-Olaszország - a bronzéremért - 19.40
Montenegró-Horvátország - DÖNTŐ - 21.00



A világbajnokság mérkőzéseit itt lehet élőben nézni a stream segítségével. 

-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok