Ilyen volt Amerika - vízilabdás beszámoló Kaliforniából

2016. augusztus 25. 15:38

A H2O Polo USA szervezői összegeztek, a fiatalok pedig élménybeszámolót adtak az idei nyári programokról.

A H2O Polo USA közleménye:

Véget ért a maximális létszámmal feltöltött 2016-os nyári programunk. Ismét elnézést kérünk azoktól, akik a késői jelentkezés miatt lemaradtak erről a csodálatos élményről, de most szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét a 2017 nyarán folytatódik a programunk. Jelentkezéseket már most tudjuk fogadni (a http://www.usa-h2opolo-opportunities.com oldalon lehet regisztrálni, valamint a Facebookon is elérhetőek vagyunk a H2O Polo USA néven, itt több kép is látható, ami még részletesebben átadja a kinti események hangulatát.)

A magyar vízilabdázó hölgyek figyelmét szeretnénk felhívni arra a remek lehetőségre, hogy az olimpiai bajnokokat nevelő, az idei olimpiát is megnyerő amerikai lányokat felkészítő bajnokságban részt vehetnek a programunk által. 

Az indulás mindenkinek izgalmas volt. Sok intéznivaló, sok információ. De néhány nap alatt beilleszkedtek a fiatalok az amerikai közegbe. A befogadó családok szintén vízilabdás fiatalok szülei, akik a sportos hétköznapokra vannak beállva, így náluk a napi rutinhoz hozzátartozik a srácok, lányok edzésre hordása, a szurkolás a hétvégi meccseken, a közös kirándulások, kikapcsolódások. A magyar fiatalokat gyorsan bevették a hétköznapi menetrendbe, ebbe beletartoztak a beach partik, a szörfös délutánok, a sales-es vásárlások, együtt kajálások. Persze mindezek a vízilabda köré épülve.

A teljesség igénye nélkül a visszajelzésként érkezett élménybeszámolókból szemezgettünk, melyet minden kedves érdeklődővel szeretnénk megosztani.

Bogyó Bence, a Szentesi VK fiatal vízilabdázója: "Az idén lehetőségem nyílt arra, hogy két hónapot az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában töltsek. Izgalmas várakozást követően 14 évesen nekivágtam az útnak. Vendéglátó családom nagy szeretettel várt, illetve az új csapatom is támogatott abban, hogy kihozzam magamból a legjobbat. A nyelvtanulás mellett különösen nagy élmény volt Hollywood, San Francisco. Részt vettem a Junior Olimpián, ahol a csapatommal az előkelő második helyen zártunk. Élmények, nyelvtanulás és persze vízilabda minden mennyiségben!"

Dömötör Dániel, a Honvéd Utánpótlás KSE kiváló pólósa: "Nekem ez volt az első "amerikás" utazásom, és nagyon élveztem. Sok barátot szereztem, akiktől rengeteget tanultam vízilabdában, és az élet többi területén is. Egy új életfelfogást mutattak nekem, ami sok helyen eltér a "miénktől", pozitív értelemben. Kicsit felvehettük egy kaliforniai tini szerepét, a laza szörfös stílust stb. Összességében nagyon tanulságos volt az egész utazás, és ami a legfontosabb, egy óriási élmény. Csak ajánlani tudom mindenkinek!"

Kovács Marci, az UVSE pólósa: "Idén lehetőségem nyílt arra, hogy a nyaram nagy részét, két hónapot Amerikában, Kaliforniában töltsem. Nagyon vártam, hogy megérkezzünk és végre ott legyek. A reptérről egyenesen egy meccsre mentünk. Utána találkoztam a családdal, akiknél két hónapot laktam. Az első pillanattól kedvesek voltak, lazák és mindent megtettek, hogy jól érezzem magam náluk, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Minden nap voltak edzések, hétvégén pedig meccsek. Több kupán indultunk. Ezek közül is a legnagyobb élmény a Junior Olimpia volt, ahol végül a második helyen végeztünk. Sok új barátot szereztem. A vízilabdán kívül persze sok minden mást is csináltunk. Elvittek Hollywoodba az Universal Stúdióba (ez volt a kedvenc), San Fransiscóba, voltunk a Redwood Nemzeti Parkban, az óceánnál és sorolhatnám. Egytől egyig óriási élmény volt. Az angol nyelv is egyre jobban ment, egyre bátrabban és magabiztosabban beszéltem. A vége felé már többször éreztem honvágyat, mégis, mikor eljött a hazaindulás ideje szomorú voltam. Nagyon jól éreztem magam!"

Vesa Márk, a békéscsabai Csabai Csirkefogók VK játékosa: "Az idei nyár egy élményekben gazdag nyárnak bizonyult. Június elején a H2O Polo USA csapatának szervezésében szüleim segítségével sikerült kijutnom Los Angelesbe. Itt nagyon sok gyerekkel és szüleikkel sikerült megismerkednem. A rengeteg edzés és meccs mellett szórakozni is alkalmunk adódott. Örömmel tapasztaltuk, hogy a szülők mennyire segítőkészek voltak. Nekem különösen nagy élmény volt, mikor barátaimmal Bubuval, Lócival, Dominikkal a 18. születésnapomat a vidámparkban tölthettem. Fantasztikus érzés volt a hullámvasutazás, pörgő élet, nagy sebesség, repülő papucsok, elveszett telefonok . A két hónap gyorsan elrepült, és már haza kellett induljunk. Örök élmény marad számomra!"

Urvári Lili a Szentesi VK lánycsapatának sportolója, akiről megtudtuk, hogy annyira megszerették, hogy hazautazása előtti napokban minden csapattársától kapott ajándékot: „Nehéz lenne felsorolni, hogy az elmúlt két hónapban mennyi élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam kaliforniai tartózkodásom alatt. Ahogy hallani, olvasni szoktuk, az én esetemben is egy álom vált valóra június 3-án, amikor elindult a gépem Los Angelesbe. Nem tudtam, mi vár rám, de éreztem, hogy csak jó dolgok történhetnek velem. Előzőleg minden tájékoztatást megkaptunk, de azért a kíváncsiság mégis izgalommal töltött el. Milyen lesz a csapat? Hogy jövök ki az edzőmmel? Hogyan fogad az új családom? Aztán az első edzésen mindenre választ kaptam! Hamar megtaláltuk a közös hangot a lányokkal a medencében és a parton is.
 
Igyekeztem megfelelni az edzői elvárásoknak, megtanulni az új kifejezéseket és felvenni az ottani játékritmust. Mindkét családom nagyon sokat segített a szabadidőm hasznos és érdekes eltöltésében. Az egyetlen szabad hétvégén az egyik csapattársam Colorado River melletti házában voltunk, ahol a remek hangulat igazán jól segítette felkészülésünket a legfontosabb tornára. A következő hétvégén rendezték meg San Joséban a National Junior Olympics. Itt a korosztály 72 csapata közül mi – CHAWP – a 7. helyezést értük el. Még a tornát megelőző napon az olimpiai címvédő aranyérmes amerikai női válogatott utolsó hazai mérkőzését élőben is láthattam. Az Államokban szerzett sok élmény és tapasztalat ad motivációt ahhoz, hogy még nagyobb elszántsággal kezdjem meg Szentesen a felkészülést az új bajnoki szezonra.”
 
Reibel Ádám, a Honvéd Utánpótlás KSE centere: „Egy álmom vált valóra, amikor előző évben sikerült az USA H2O Polo csapatának segítségével kijutnom Amerikába, ahol nagyon jól éreztem magam. Célom volt idén rögtön az iskola után egyből a nyár kezdetén visszatérni a csodás Los Angeles-i csapatomhoz. Utazásunk hosszú volt, de megérte, hiszen egy olyan kontinensre érkeztünk, ahol teljesen más az élet és olyan családokhoz kerültünk, akik olyanok voltak, mint a második családunk (igaz, azok is lettek :D ). Utazásom alatt nagyon sok csodálatos emberrel ismerkedtem meg, mint például Jordan David és családja vagy Jefrey Mitchell Fargo és családja. Náluk nagyon jól éreztem magam és remélem, hosszú időre egy nagyon jó barátság kezdődik, mert velük olyan volt, mintha a testvéreimmel játszottam volna. Bevallom, hiányoznak is már, és bízom benne, mihamarabb újra látom Őket!!!! A csapat fantasztikus volt, nagyon jó meccseket játszottunk, melyek sokszor a végéig szorosak voltak, de általában felül tudtunk kerekedni az ellenfeleinken és meg tudtuk nyerni a meccseinket. Az edzések kemények, de élvezetesek is.
 
Sok hétvégénk telt meccsekkel, kimerítő volt, de élveztük. Szabadidőnkben nagyon sok helyre elvittek minket, mint például Disneylandbe, kalandparkokba, aquaparkokba és sok óceán parti program is volt. Minden hely nagyon szép emlékeket hagyott bennem, de nemcsak a helyek, hanem azok a srácok is, akikkel mentünk, és amiket csináltunk, azok bennem lesznek örökké. Amerikában megvan a lehetőség arra, hogy sportösztöndíj felvételével továbbtanulás mellett egy jó vízilabda-csapatban tudj játszani és fejlődni. A mutatott játékom alapján engem is megkeresett a Bucknell University. Le kell tennem egy vizsgát, ami ahhoz kell, hogy felvegyenek az egyetemre és megvalósítsak egy nagy nagy álmot!! Történetem végére csak annyit írnék, hogy ha szeretnél és van esély a kiutazásodra, akkor mozgass meg mindent, ne hagyd ki, nagyon nagy élmény, és egyben a jövődet is megalapozhatod vele!! De ha ezek után sem tudsz dönteni, keress meg nyugodtan a reibel.adam2@gmail.com email címen, vagy a Facebookon. Címem Reibel Ádám, ide is írhattok nekem, ha bármi kérdésetek van.”

 
Nos, ezek a fiatalok elmondhatják, hogy nagyon tartalmasan és hasznosan telt a nyári szünidejük. Esetükben a mai kor virtuális függősége alulmaradt a csatában, hiszen ők két hónapig a valós életet tapasztalták meg - legyen az Amerika vagy Magyarország, mindenhol küzdelem zajlik a virtuális és valóságos világ között -, valóságosan gazdagabbak lettek lelkileg és fizikailag egyaránt. Zárógondolatként a sport fontosságát, - jelen esetben egy csapatsportról beszélünk, aminek összekötő ereje is van - próbáljuk kiemelni, mely segít egészségesebb emberré formálni a mai fiatalokat ebben az egyre lustuló „jóléti” világban.

További egészséges napokat kívánunk Mindenkinek!
 
A H2O Polo USA csapata



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok