Rio 2016: „Nem veheti el semmi az önbizalmunkat”

2016. augusztus 15. 06:31

A brazilok elleni mérkőzésen is gólt jegyző Hosnyánszky Norbert hisz az egység erejében, ez lehet a Montenegró elleni meccs egyik kulcsa. Benedek Tibor szövetségi kapitány örül, hogy nagyon koncentrált volt a csapat, egyúttal bízik abban, a negyeddöntőben a fizikai harc helyett a klasszikus játék dominál majd, amelyben egyértelműen jobbak vagyunk.

A brazilok elleni magabiztos győzelem után Benedek Tibor megerősítette, joggal használható erre a meccsre a profi jelző. „Igen, mert profi volt a hozzáállás. A hibák ugyanúgy megvannak, de nagyon koncentráltak voltunk, nagyon akartunk nyerni.”

A szövetségi kapitány elmondta, örül, hogy végig vezetett a csapat, ugyanakkor természetesen a felkészülés során minden eshetőséget figyelembe vettek: „Nem forgott veszélyben a győzelmünk, ugyanakkor készültünk arra is, ha a végéig döntetlen lesz, hogy akkor se lepődjünk, akkor se ijedjünk meg. Mind a két verzióra gondolni kellett, de nyilván ez volt a kedvezőbb.”

A hat kapott góllal, a védekezéssel, a blokkokkal kapcsolatban felvetésünkre hozzátette: „Nyolc-kilenc blokk, ami jó nekünk, szóval még több kell, mint most. Ezúttal leginkább Nagy Viktor remek teljesítménye ahhoz, hogy ne kapjunk sok gólt.”

Montenegró? Természetesen sorra kapta a kérdéseket az interjúzónában a kapitány, aki így foglalta össze mondandóját: „Nagyon agresszív ellenfél, ezt tapasztaltuk az Európa-bajnokságon. Ha ugyanúgy meg tudnak minket zavarni a fizikai fölényükkel, akkor nagy bajban leszünk, de ha függetleníteni tudjuk magunkat ettől és elhisszük, hogy jobban tudunk játszani – mert szerintem jobban tudunk –, akkor meg tudjuk nyerni a mérkőzést.”

Majd a videózással kapcsolatos felvetésünkre így reagált: „Az Európa-bajnokságra nem megyünk vissza, más volt a csapatösszeállításuk, de például a nyári torna egyes részeit biztos megnézzük. Magunkban lehet, a belgrádi meccsről is beszélünk, de a fiúk úgy is csak azt nézik, amit eléjük teszünk.”

A meccsről meccsre határozottságát jelző Hosnyánszky Norbert nyilatkozatát az elején kezdte: „Gyilkosnak kezdődött, mert ez egy teljesen más uszoda, nagyon sok néző volt, baromi hangosak voltak, ehhez nincs hozzászokva az ember. De ők sem, érződött, mindkét csapat az elején kicsit meg van zavarodva. De aztán hamar beleálltunk a meccsbe, szépen húztunk kell, és kezdtünk megnyugodni. Jól játszottunk szerintem. Ilyen védekezéssel, blokkokkal, kapusteljesítménnyel, és elöl a fórok megjátszásával bármelyik meccset meg lehet nyerni.”

A „most kezdődik igazán az olimpia?” kérdés sem zökkentette ki, ráadásul érett válasszal szolgált: „Egyetlen nyugodt percünk sem volt a csoportban, igazából senkinek. Inkább úgy mondanám, folytatódik az olimpia várhatóan ugyanúgy, mint eddig. Gyakorlatilag egy meccsre sem tudunk úgy készülni, hogy kicsit kiereszthetünk, kilencven százalékkal állunk oda, mert tényleg mindegyik meccs gyilkos.”

Saját magával kapcsolatban sincs hiányérzete, mint őszintén elmondta: „Jól érzem magam egész olimpián, magabiztos vagyok, csinálom a dolgom. Ez az előrelépésünk kulcsa, hogy nem veheti el semmi az önbizalmunkat. Egységesnek kell maradni, és menni előre! Montenegró ellen ugyanolyan nehéz lesz, mint az eddigi csoportmeccsek, ez biztos.”


Emlékeztető
XXXI. Nyári Olimpiai játékok, Rio de Janeiro
Férfiak, A csoport, 5. forduló

Brazília–Magyarország 6–10 (0–3, 1–2, 3–3, 2–2)
Olimpiai Uszoda, vezette:
Buch (spanyol), Ivanovszki (montenegrói)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Vámos 2, Erdélyi, Szivós, Varga Dénes 1, Varga Dániel, Kis G. 1. Csere: Zalánki 1, Manhercz 1, Hosnyánszky 2, Decker Á., Hárai 2. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

BRAZÍLIA: Soro – Crivella 1, Oneto Gomes 2, Da Costa Silva, Baches, Perrone 2, Vrlic. Csere: Franco, Alonso, Salemi, Rocha, Guimaraes 1, Antonelli. Szövetségi kapitány: Ratko Rudic

A csoport további eredményei:
Ausztrália–Görögország 12–7 (5–3, 5–1, 0–1, 2–2)
Szerbia–Japán 12–8 (2–5, 3–0, 4–2, 3–1)

A végeredmény: 1. Magyarország 7 pont, 2. Görögország 6 pont, 3. Brazília 6 pont, 4. Szerbia 6 pont, 5. Ausztrália 5 pont, 6. Japán 0 pont

B csoport:

Montenegró–Spanyolország 9–9 (2–2, 3–2, 2–4, 2–1)
Egyesült Államok–Olaszország 10–7 (2–4, 3–2, 3–1, 2–0)
Franciaország–Horvátország 9–8 (3–2, 3–3, 2–1, 1–2)

A végeredmény:
1. Spanyolország 7 pont, 2. Horvátország 6 pont, 3. Olaszország 6 pont, 4. Montenegró 5 pont, 5. Egyesült Államok 4 pont, 6. Franciaország 2 pont

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (magyar idő szerint)
augusztus 16., kedd, 16.00: MAGYARORSZÁG–Montenegró

augusztus 16., kedd, 17.20: Görögország–Olaszország
augusztus 16., kedd, 20.10: Brazília–Horvátország
augusztus 16., kedd, 21.30: Szerbia–Spanyolország

További eredmények, a teljes program: itt

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok