Rio 2016: ez nem matek – csoportelsők vagyunk!

2016. augusztus 15. 02:27

A magyar férfiválogatott kulcsfontosságú mérkőzésen nem adott esélyt a házigazdának arra, hogy megszorongassa, ad abszurdum legyőzze, a magabiztos játékkal aratott 10–6-os győzelem első helyet ért. A keddi negyeddöntőben (hazai idő szerint 16 órától) így Montenegró következik.

Profizmus és amatőrizmus.

Két jelző, amely voltaképpen tökéletesen összefoglalja mindazt, ami a csoportmérkőzések zárónapján történt.

Kezdjük csak azért az utóbbival, hogy mihamarabb túl legyünk rajta. Szóval, akadtak itt csapatok bőven, akik arra használták fel a meccsüket, hogy a matekóra oltárán kiábrándítóan átlátszó magatartással vereségre játszva alakítsák a sorsukat, ami túl azon, hogy ellentmond a sport szellemének, piszok látványos módon rombolja a sportág nimbuszát egy olyan eseményen, amelyet az egész világon figyelemmel követnek. Nem egy „egymást közötti” Európa-bajnokságról van szó, ahol minden stikli kvázi visszhang nélkül belefér, ezt nem felfogni meglehetően rémisztő. Nem véletlen, hogy dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke sokakhaz hasonlóan  a szemét ráncolta a lelátón.
A száraz lényeg, hogy végül a B csoportban is kialakult a sorrend, a spanyolok zártak az első helyen, és játszhatnak a japánnal jó ideig megkínlódó szerbekkel, mögöttük a franciáktól vereséget szenvedő horvátok, és az amerikaiaktól kikapó olaszok zártak. A negyedik továbbjutó Montenegró, amely tudvalévő volt, az A csoport győztesére készülhet.

No, ez a magyar válogatott lesz – hogy viharverttel áttérjünk a fentebb citált jelzők szebbikére. Mert akkor, amikor csapatunknak a nyakán volt a kés, és tetszik, nem tetszik, a többiek őrült matekozása miatt egyáltalán a továbbjutása is megkérdőjeleződött, módfelett profi játékkal, magabiztossággal, az összes külső körülményt, a tízezer hazai szurkoló teremtette hangulatot (hiába, ez már az olimpiai nagyuszoda) maximálisan kizárva hozta le a partit. Tulajdonképpen attól a perctől kezdve nem volt esélye a házigazdának, hogy az első ráúszásra mentek, látszott a játékosainkon, érződött minden mozdulatukon, kijön az a különbség, amely a két együttes között vitathatatlanul megvan.

A meccsen csak fellángolásai voltak a braziloknak, és itt nem arra gondolunk, amikor a 14. percben 0–5-ös állásánál ötméteresből megszerezték első góljukat, mert akkor speciel hiába őrült meg a publikum, és ünnepelt, mintha egyenlítettek volna, hiszen pillanatra sem zökkent ki Benedek Tibor legénysége. Hanem aztán 2–7 után a harmadik negyedben a szakadatlanul próbálkozó Perrone keze másodszor sült el, majd kisvártatva Crivella is gólt jegyzett, eksztázis volt kialakulóban, olyannyira, hogy csakhamar már a kétgólos differencia küszöbére ért Rudic-csapata. Az egész meccsen a korábbiaknál minimum egy centivel „hosszabb” Nagy Viktor hátrányban bemutatott védése kellett ekkor, hogy lelombozzuk a lelkesedést, amelyet aztán Hárai Balázs eredményes centerakciója döntött végképp romokba.

Kis Gábor csavarja a negyedik negyedben már csupán késforgató jelleggel bírt, válogatottunk produkciója az olimpia eddigi legfontosabb találkozóján lépett más dimenzióba. A kifogástalan kapusteljesítmény kombo határozott védekezés alapjaiban határozta meg a találkozó menetét, jók voltak újra a centerek, akadtak pengés megoldások (Hosnyánszky Norberttől péládul), mindenfajta izgalom nélkül hoztuk a pontokat. Talán még azt is kijelenthetjük, maximálisan fordulatszámra sem volt szükség a kezdeti sokkolás után, érett produkcióról értekezhetünk.

Avagy amíg a legtöbbet matekoztak, a mieink vízilabdáztak.

Próbáltak amúgy előttünk a szerbek is, akiket a másik hatosban mindenki el akarta kerülni, ám iszonyat megszenvedetek Japán ellen – maradjunk annyiban, felettébb érdekes negyeddöntő vár rájuk is. No, de a legfontosabb: csoportját megnyerő csapatunk kedden helyi idő szerint 11 órakor (otthon 16) Montenegró ellen mérkőzik az elődöntőbe jutásért. Maradjunk annyiban, nem állunk rosszul.

XXXI. Nyári Olimpiai játékok, Rio de Janeiro
Férfiak, A csoport, 5. forduló

Brazília–Magyarország 6–10 (0–3, 1–2, 3–3, 2–2)
Olimpiai Uszoda, vezette:
Buch (spanyol), Ivanovszki (montenegrói)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Vámos 2, Erdélyi, Szivós, Varga Dénes 1, Varga Dániel, Kis G. 1. Csere: Zalánki 1, Manhercz 1, Hosnyánszky 2, Decker Á., Hárai 2. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

BRAZÍLIA: Soro – Crivella 1, Oneto Gomes 2, Da Costa Silva, Baches, Perrone 2, Vrlic. Csere: Franco, Alonso, Salemi, Rocha, Guimaraes 1, Antonelli. Szövetségi kapitány: Ratko Rudic

A csoport további eredményei:
Ausztrália–Görögország 12–7 (5–3, 5–1, 0–1, 2–2)
Szerbia–Japán 12–8 (2–5, 3–0, 4–2, 3–1)

A végeredmény: 1. Magyarország 7 pont, 2. Görögország 6 pont, 3. Brazília 6 pont, 4. Szerbia 6 pont, 5. Ausztrália 5 pont, 6. Japán 0 pont

B csoport:

Montenegró–Spanyolország 9–9 (2–2, 3–2, 2–4, 2–1)
Egyesült Államok–Olaszország 10–7 (2–4, 3–2, 3–1, 2–0)
Franciaország–Horvátország 9–8 (3–2, 3–3, 2–1, 1–2)

A végeredmény: 1. Spanyolország 7 pont, 2. Horvátország 6 pont, 3. Olaszország 6 pont, 4. Montenegró 5 pont, 5. Egyesült Államok 4 pont, 6. Franciaország 2 pont


A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (magyar idő szerint)
augusztus 16., kedd, 16.00: MAGYARORSZÁG–Montenegró
augusztus 16., kedd, 17.20: Görögország–Olaszország
augusztus 16., kedd, 20.10: Brazília–Horvátország
augusztus 16., kedd, 21.30: Szerbia–Spanyolország

További eredmények, a teljes program: itt

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok