Rio 2016: „Tovább kell vinni a pozitívumokat!”

2016. augusztus 13. 22:20

Az Egyesült Államoktól elszenvedett vereség (6–11) nem szegte a mieink kedvét, pontosan tudják, a helyzet most kezd fokozódni. Bíró Attila is lát biztató jeleket, avagy Ausztráliától (magyar idő szerint hétfőn 19.10) nem kell megijedni.

Aki azt képzeli, hogy az amerikaiak elleni ötgólos vereség után lógó orrú, szomorú, fejüket a köntösük kapucnija alá rejtő játékosok indultak az öltözőbe, meg kell, nyugtassam: szó sincs erről! Sőt. Feltűnően jól viselte a világbajnok elleni zakót a társaság, nem mondom, hogy jó kedve volt persze, ám letargiáról sem beszélhetünk. Avagy a legfontosabb: egyáltalán nem viselte meg a csapatot, hogy csupán a harmadik helyen zárta a csoportküzdelmeket!

„Naná, hogy pozitívak vagyunk! – erősítette meg mindez Tóth Ildikó. – Olimpián vagyunk, kialakult végre, aminek ki kellett alakulnia, tudjuk, ki ellen vívjuk a negyeddöntőt, mostantól kizárólag erre készülünk. Ismerjük az ausztrálokat, ők is bennünket, biztos vagyok benne, nagy meccs lesz.”

Centerünket még a spanyolokkal vívott csatában ütötték úgy meg, hogy felrepedt a szája, dr. Pavlik Attila varrta össze – ezzel kapcsolatban Ildi elmondta: „A doki jó munkát végzett, jól vagyok, nem zavart a sérülés. Az egyik varrat úgy döntött, magától kijön, aminek külön örültem, mert zavart.”

Centerünk a mérkőzéssel kapcsolatban úgy vélekedett, nem szabad keseregni, hiszen partiban voltunk az amerikaiakkal, ezúttal megtehetjük, hogy nem az eredményt nézzük: „Úgy álltunk a meccshez, hogy mindenképpen tegyük oda magunkat, gyakoroljunk több dolgot, hozzuk ki ebből a maximumot. Úgy érezem, sikerült fizikálisan felvenni velük a versenyt, azt sajnálom, hogy volt egy olyan periódus, amikor kicsit elvesztettük a kontrollt, és az eredményt tekintve emiatt lett ekkora a különbség. Ausztrália hasonló kaliberű csapat, nem hiszen, hogy a kapusuk ennyire masszív lenne, szóval egyáltalán nem látom sötétnek a jövőt. Tovább kell vinni a pozitívumokat, csak fejlődni tudunk.”

Feltűnően sok kontrát ítéltek a játékvezetők (különösen egy ugye…) az elmúlt két mérkőzésen ellenünk, vajon ezt belül miként élte meg az Eb-döntő egyik hőse? Egyáltalán kell-e valamin változtatni szerinte? „Nehéz kérdés, mindenesetre mi centerek igyekszünk majd többször kitenni a kezünket… Az ítéletekkel nem tudunk mit kezdeni, amit kapunk, azzal kell majd gazdálkodni. Ha hármat kapunk, azokat lőjük be, és jutunk tovább!”

A láthatóan meccsről meccsre javuló Szücs Gabriella is egyetértett csapattársával:”A terv az volt, hogy nekiugrunk az amerikai válogatottnak, és legyőzzük, attól független, hogy ez változtat vagy sem a helyezésünkön. Ez nem sikerült, de nem aggódom, mert javarészt megvalósult minden, amit ezen kívül elterveztünk. Ez magunk miatt volt különösen fontos, jó visszaigazolása, hogy érdemes bizonyos dolgokat folyatni.”

S hogy miben kell javulni? A taktikai szempontok miatt is roppant fontos játékosunk nem volt rest kifejteni: „A kapott gólok száma mutatja, hátul kell rendbe tenni még ezt-azt. Elkerülhető gólokat kaptunk most is, előfordult, hogy csak vártunk, mit történik emberhátrányban, ahelyett hogy figyeltünk volna. Orsi jól védett, de nem segítettük elég blokkal, a folytatásban sokkal több blokkra lesz szükségünk. Ezen nagyok sok múlik!”

Gabi kifejtette, miután az ausztrál együttes hasonló stílusban pólózik, mint az amerikai, a lehető legjobb opciót jelentette, hogy a ki-ki meccs előtt ezen a partin játszhattak. „Agresszivitás terén sokat fejlődtünk az elmúlt időben, ez roppant fontos lesz szintén az ausztrálok ellen. Hogy mit tegyünk a sok kontra ellen? Nehéz kérdés. A bírói felfogás – az aktuálisat minden mérkőzés előtt elmondják nekünk – adja a kereteket, ami tetszik, nem tetszik, szubjektív, valamilyen szinten igazodni kell ehhez. De fontos, hogy ez nem mehet a játékunk rovására, mert abból sohasem jöttünk még ki jól!”

Bíró Attila akár meg is búbolhatta volna játékosai fejét, mert kvázi „mindent elmondtak helyettem”, ugyanakkor természetesen feltétlen érdekes, a kispadról ő miként élte meg a történteket: „Szerettem volna, ha szorosabb a végeredmény, de végül is ezt nem oszt, nem szoroz. A FINA-szabály miatt ugye tudtuk, reális esélyünk nincs előrelépni, azaz tudtuk, Ausztrália ellen játszunk majd. Ha az amerikaiak elleni mecset veszem alapul, mindenképpen bizakodva nézhetünk a jövőbe.”

Szövetségi kapitányunk amondó, tesztmeccsről egy olimpián nem beszélhetünk, ők sem degradálták azzá, mindazonáltal azért szóba-szóba került már a folytatás: „Olimpián nincs gyakorló meccs, viszont az is igaz, próbálgattunk néhány olyan dolgot, amit szeretnék tökéletesen megvalósítani, illetve vannak még tartalékaink is.”

Aztán sorolta a pozitívumokat: „Noha az összkép lehetett volna jobb, ki kell emelnem Kasó Orsi védéseit, Antal Dóra játékát, valamint Szücs Gabi helytállását. Az biztos persze, hogy az ausztrálok ellen kellenek még rajuk kívül is jó egyéni teljesítmények.”

A kontrákkal kapcsolatban megjegyezte, talán a folytatásban javul a helyzet, mert harmadszor nem kapjuk meg ugyanazt a játékvezetőt, illetve kitért a negyeddöntős ellenfelére is: „Mondanom sem kell, az egyik, ha nem a legerősebb, akit kaphattuk, ez van, rájuk készülünk. Sem a ceglédi, sem a BENU-kupás meccsünket nem vehetjük alapul, a régebbieket meg pláne. Nem tudnak meglepni bennünket, bízom a csapatomban!”

XXXI. Nyári Olimpiai játékok, Rio de Janeiro
Nők, B csoport, 3. forduló

Magyarország–Egyesült Államok 6–11 (2–2, 1–5, 1–1, 2–3)
Maria Lenk uszoda. V:
Deslieres (kanadai), Dutilh-Dumas (holland)

MAGYARORSZÁG:
Kasó – Antal, Keszthelyi 1, Garda, Bujka 1, Kisteleki H. 1, Szücs G. 2. Cs: Takács O., Czigány D. 1, Tóth I., Illés A., Csabai. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Johnson – Seidemann, Fattal, Steffens 4, Mathewson 2, M. Fischer, Craig. Cs: Musselman 3, Clark, Neushul 1, A. Fischer, Gilchrist 1 . Szövetségi kapitány: Adam Krikorian

Gól – emberelőnyből: 1/4, ill. 5/9
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1

A csoport további eredménye:
Kína–Spanyolország 8–12 (2–3, 4–4, 1–2, 1–3)

Végeredmény: 1. Egyesült Államok 6 pont, 2. Spanyolország 4 pont, 3. Magyarország 2 pont, 4. Kína 0 pont

A CSOPORT
Oroszország–Olaszország 5–10 (2–3, 1–2, 1–3, 1–2)
Ausztrália–Brazília 10–3 (1–1, 3–1, 3–0, 3–1)

Végeredmény: 1. Olaszország 6 pont, 2. Ausztrália 4 pont, 3. Oroszország 2 pont, 4. Brazília 0 pont

KÖVETKEZK – NEGYEDDÖNTŐ (magyar idő szerint)
augusztus 15., hétfő, 19.10: Ausztrália–MAGYARORSZÁG
augusztus 15., hétfő, 20.30: Olaszország–Kína
augusztus 15., hétfő, 23.20: Brazília–Egyesült Államok
augusztus 16m kedd, 00.40: Oroszország–Spanyolország

További eredmények, a teljes program: itt

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)




Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok