Rio 2016: „Ezt kell továbbvinni!”

2016. augusztus 12. 18:09

Szövetségi kapitányunk és játékosaink értelemszerűen örültek, hogy többé-kevésbé sikerült végrehajtani Japán ellen azt, amit elterveztek, ugyanakkor mindannyian előre tekintettek, és elmondták, a brazilok ellen rettentő kemény partira számítanak.

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Ahogy gondoltunk, válogatottunk számára nem okozott gondot Japán legyőzése (17–7), ám az erőviszonyok ismeretében a sikert természetesen nem ünnepelték túl a játékosok. Decker Ádám persze némi megkönnyebbülésről is beszélt, mindazonáltal azt azért hangsúlyozta, feszültségre, idegeskedésre senki se gondoljon, nem ezek jellemezték az elmúlt napokat. „Amit begyakoroltunk, azt meg tudunk a meccsen is csinálni, ez pedig ad egy plusz magabiztosságot a csapatnak” – foglalta voltaképpen össze ezzel az egy mondattal a találkozót az interjúzónában a közép-távolról gólt is jegyző védő, és innen is üdvözletét küldte a 60. születésnapját ünneplő édesapjának.

Benedek Tibor a mérkőzés kulcsát ekképpen foglalta össze: „Fontos, volt, hogy komolyan vegyük, a helyzeteinket ezáltal belőjük, mert az nyilvánvaló volt, hogy lesznek helyzeteink ellenük. Ezeket ugyanúgy ki lehetett volna hagyni, ahogy kihagyták a görögök és az ausztrálok, ezért sokkal szorosabb meccset játszottak velük. Taktikailag annyival talán könnyebb helyzetben voltunk, hiszen az első három meccsez képest nem változtatott az ellenfél a stratégiáján, így mi már meglehetősen jól fel tudtunk ebből készülni.”

Szövetségi kapitányunk kitért a folytatásra, a brazilok elleni találkozóra is: „Gyilkos meccs lesz, hiába vagyunk jobbak papíron, de az az agresszió, amit ők beletesznek, kompenzálja a tehetségbeli tudást, ami a javunkra szól.”

„Kellett a győzelem, átestünk a tűzkerekségen, elindulhatunk felfelé. Rettentő kemény összecsapás következik a brazilok ellen, már csak arra gondolunk” – értékelt Kis Gábor, aki Hárai Balázs pihentetése miatt szinte végigcenterezte a mérkőzést. Lőtt öt gólt, ám különösebben nem érdekli, és mint bevallotta, azért Japán ellen nem ugyanaz a meló, mint egyébként, avagy „nem merültek le az aksik.”

A négy találatot jegyző Manhercz Kriszitán szerint a tízgólos győzelem kulcsa az volt, hogy kellően komolyan vette a társaság a találkozót: „Az első félidőben eldöntöttük, ki lesz ennek a találkozónak az egyértelmű győztese. Kellett már egy olyan mérkőzés, ahol teljesen dominálunk. Az eddigi mérkőzéseken, akár a szerbek, akár a görögök elleni csatára gondolok, szinte végig vezettünk, mi adtuk a meccsnek a képét, ám a végén mindkétszer balszerencsések voltunk. Most azt gondolom, minden, amit elterveztünk előre, azt sikerült végrehajtanunk, pillanatra sem engedtünk ki.”

A szegediek fiatal titánja szerint azért is volt fontos ez a parti, mert jó hatással lehet az önbizalomra: „Személy szerint az enyémre, de az összes csapattársaméra. Úgy pólózhattunk, hogy ráérezzünk a ritmusra, felszabadultak lehettünk, tulajdonképpen pont úgy játszhattunk, amilyen maga a magyar vízilabda. Tudom, hogy nehezebb ellenfelek következnek, de ezt kell továbbvinni. Jókor jött a három döntetlen, volt, van időn összeszedni magunkat, és elkezdhetjük játszani azt a játékot, ami sikerre vezet."

Emlékeztető
XXXI. Nyári Olimpiai játékok, Rio de Janeiro
Férfiak, 4. forduló


Magyarország–Japán 17–7 (5–1, 6–2, 2–2, 4–2)
Maria Lenk uszoda, vezette:
Ivanovszki (montenegrói), Rezvani (iráni)

MAGYARORSZÁG:
Nagy V. – Vámos 1, Erdélyi, Szivós 1, Varga Dénes 3, Varga Dániel 1, Kis G. 5. Csere: Zalánki, Manhercz 4, Hosnyánszky 1, Decker Á. 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

JAPÁN: Tanamura – Arai 1, Siga, Iida, Simizu 1, Takei 3, Okava 1. Csere: Adacsi, Janasze, Kadono 1, Jaszuda, Hazui, Fukusima. Szövetségi kapitány: Yoyi Omoto

Gól – emberelőnyből: 2/2, ill. 3/9
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –

További eredmények, a teljes program: itt

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok