Rio 2016: a poklok és a csúcsok között

2016. augusztus 10. 19:56

A magyar férfiválogatott görögök elleni 8–8-as döntetlenje után az olimpia feszültségét Benedek Tibor a címben citált módon foglalta össze. Szövetségi kapitányunk szerint tilos csüggedni, előre kell nézni – ebben sokat segíthet egy japánok elleni önbizalom növelő győzelem.

No, ezúttal már nem csupán mosoly ült Benedek Tibor arcára, speciel közvetlenül az utolsó dudaszó után láthatóan nem kis feszültség munkálkodott benne. Mire azonban nyilatkozni ért, már tiszta fejjel, a döntetlenbe beletörődve említette: „Ez a sorsunk, úgy látszik, ennyire nehéz és rögös úton kell előre jutnunk.”

Szövetségi kapitányunk és csapata feltétlen a győzelem reményében állt oda a görögök elleni partihoz, miképpen Varga Dániel lehangoltan megjegyezte: „A csalódottságot az okozza, hogy a csoportelsőség megszerzése miatt csak a győzelem lett volna elfogadható számunkra. A dramaturgia ráadásul úgy hozta, hogy öt másodperccel a meccs vége előtt kaptunk a gólt, ami nagyon bosszantó.”

Vlachos Theodoros, a görög válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy elképesztő izgalmakat hoz egy-egy mérkőzés, csapata is sorra játssza a feszült partikat – „Ha most nem halok itt nem Rióban, akkor soha” – jegyezte meg epésen.

Visszatérve magyar kollégájára, Benedek Tiborra: elmondta, a játék minősége fontos, ugyanakkor a leglényegesebb mégsem ez: „Egy dolognak van jelentősége: ki nyer a végén egy góllal. Ez a meccs döntetlen lett sajnos, és ez most nekünk rossz. Nincs mit túlmagyarázni, ez nem játék kérdése. Ez egy olyan pillanat, amikor az utolsó másodpercekben eldől egy meccs. Ilyen lesz a negyeddöntő, az elődöntő, és a döntő is. Nekünk azt kell átfordítani a fejünkben, hogy ennek a pillanatnak majd a mienknek kell lennie. Ha ezt sikerül megcsinálni, akkor tudunk meccseket nyerni.”

Nem szabad keseregni, fejet lehajtani, igen is, ki kell egyenesedni. Ezt vallja a szövetségi kapitány is, aki egy meglehetősen érdekes gondolattal élt: „Ha valamit lehet mondani egy olimpiáról, akkor azt, hogy a nagy poklok és a nagy csúcsok között jár az ember állandóan.”

Bizony, nem egyszerű. Jelen állapotban kimondottan jól jöhet, hogy pénteken Japán a soros ellenfél: „Meg kell, erősödjünk most egy győzelemmel, hogy aztán az ötödik meccsre úgy tudjunk majd odaállni, ahogy kell. Mert az minden bizonnyal létfontosságú meccs lesz számunkra.”

XXXI. Nyári Olimpiai játékok, Rio de Janeiro
Férfiak, A csoport, 3. forduló

Görögország–Magyarország 8–8 (1–2, 1–1, 4–2, 2–3)
Maria Lenk víziközpont, vezette:
Peris (horvát), Koganov (azeri)

GÖRÖGORSZÁG: Flegkas – Mylonakis, Fountoulis, Afroudakis, Delekas, Mourikis 1, Vlachopoulos 3. Cs: Dervisis, Genidounias 2, Pontikeas, Kolomvos, Gounas 2. Szövetségi kapitány: Theodoros Vlachos

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Vámos 1, Erdélyi 1, Szivós, Varga Dénes, Varga Dániel 1, Hárai 3. Cs: Zalánki 1, Manhercz, Hosnyánszky 1, Decker Á., Kis G. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Gól/emberelőny: 2/7, ill. 6/12
Gól/kettős emberelőny: 1/1, ill. –
Gól/ötméteres: 1/1, ill, –

További eredmények, a teljes program: itt

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)




E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Férfi Magyar Kupa

Genesys OSC Újbuda - EPS-Honvéd

2022. dec. 09. 18:00

BENU Férfi Magyar Kupa

-

2022. dec. 10. 18:45

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok