Rio 2016: Bíró Attila – „Pozitív az összkép”

2016. augusztus 09. 19:32

A szövetségi kapitány szerint a Kína elleni 13–11-es győzelem főleg annak köszönhető, hogy végig higgadt, nyugodt maradt a csapat, majd amikor kellett, a játékán is változtatott. Bujka Barbara szerint felvették a kesztyűt, Takács Orsolya pedig amondó, a hullámvölgyek gyors átvészelése a kulcs.

Bíró Attila tekintette a kínaiak elleni nyitómeccs előtt voltaképpen ugyanolyan volt, mint fél órával az utolsó dudaszó után. Nyugodtságot, higgadtságot, magabiztosságot sugárzott. Minden jel arra mutat, a felkészülés alatt szajkózott „Arra készülünk, hogy ez is csak egy világverseny, mint a többi, még ha amúgy persze más is” stílus felvétele bejött, szó sincs túlaggódásról, görcsről. Kapitánynál, játékosoknál sem.

„Én is így érzékelem – erősített rá a szakvezető. – A stábtagokkal együtt végig igyekeztem levenni a terhet a lányok válláról, az egyik legfontosabb feladatomnak tartottam, sőt tulajdonképpen tartom még most is, hogy elhitessem velük, nincs miért görcsölniük. A női csapatok sokszor hajlamosak elizgulni a meccseiket, nagyon szeretném, ha itt ez nem történne meg. Arra fókuszálunk, hogy ez is csak egy torna a sok közül, még akkor is, ha persze tisztában vagyunk ezzel, ez nem így van.”

A kapitány büszkén nézte a levezetésre igyekvő játékosait, látszott rajta, – majd el is mondta nekik – maximálisan elégedett a mutatott játékkal, különösen az eredménnyel: „Miután nagy egyetértésben megbeszéltük, a munkát sikeresen elvégeztük, nagy bajunk nem lehet, nyugodtan kezdtük el a meccset. Pont olyan keményre sikeredett, mint előzetesen gondoltuk, hiszen Kína erős ellenfél, nem véletlen, hogy világversenyen az elmúlt két és fél évben nem tudta a magyar válogatott legyőzni. Örülök, hogy most revansot vettünk.”

A nagyszünetben 6–6 állt a táblán, addig semmi jel nem utalt arra, hogy végül könnyed, magabiztos siker születik – márpedig a harmadik negyed remeklésének hála talán kijelenthető, a parti második felében nem sokat kellett izgulnunk. Vajon tudatosan váltott a csapat stílust?

„Azt kértem a szünetben, hogy többet mozogjunk, hiszen gyorsabbak vagyunk a nehezebb, testesebb kínaiaknál. Ezt megvalósították a lányok, amelynek hála sikerült feltörni a szorost, majd a zónába is könnyebben tudtuk beadni a labdákat, arról nem beszélve, hogy a fellazított védelmet át is tudtuk lőni. Helyenként akadozott a gépezet, voltak hullámvölgyek, összességében azonban így is pozitív az összkép. Nem kívánhattam volna ennél jobbat így első meccsnek.”

Az összecsapáson brillírozó Bujka Barbara a keménységgel kapcsolatban csak ennyit mondott: „Tudtuk, hogy erősek, cibálnak, pont annyira vettük fel ellenük a kesztyűt, amennyire kellett. Mindenki nyugodt volt, helyre tudta tenni, hogy hol vagyunk, miért jöttünk, talán ez volt a mérkőzés kulcsa.”

A játékostársához hasonlóan két gólt jegyző Takács Orsolya kifejtette, alig várták, hogy kezdjék már számukra is az olimpia: „Jó ideje Brazíliában vagyunk már, rendben, hogy edzettünk, sokat edzettünk, de a meccs mégiscsak más. Örülök, hogy hatékonyan játszottunk, a hullámvölgyeket is át tudtuk vészelni, cserékkel is jól álltunk, bekkben forogtunk, szóval rendben volt ez. Fontos, ha megakad elöl a gépezet kicsit, hátul ugyanolyan stabilak maradjunk, hiszen a jó védekezésből lehet építkezni. Mondanom sem kell, a folytatásban ezen a téren is fejlődni kell.”

Emlékeztető
XXXI. Nyári Olimpiai játékok, Rio de Janeiro
Nők, B csoport, 1. forduló

Kína–Magyarország 11–13 (2–2, 4–4, 3–6, 2–1)
Maria Lenk víziközpont, vezette:
Peris (horvát), Stavridis (görög)

KÍNA: Yang – Ma 3, Niu 3, Sun, C. Zhang 1, Zhao 2, Waang. Cs: Mei 1, Xiong, Song, W. Zhang 1, J. Zhang. Szövetségi kapitány: Rick Azevedo

MAGYARORSZÁG: Gangl – Antal D. 1, Kisteleki H., Szücs G., Keszthelyi 3, Bujka 2, Garda. Cs: Czigány 4, Takács O. 2, Illés, Tóth I. 1, Csabai. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Gól/emberelőny: 5/10, ill. 5/10
Gól/ötméteres: 2/2, ill. 1/1

További eredmények, a teljes program: itt

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok