Rio 2016 - színes: beárazott olimpia

2016. augusztus 09. 03:06

Tudjuk, a játékok manapság nem csak a sporteredményekről, hanem az elképesztő bizniszről szólnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a szervezőkkel együtt érezhetően mindenből pénzt akar csinálni. A mintegy 36.7 milliárd real (3648 milliárd forint) összköltségvetést illik valahol visszahozni. Például itt.

„Ha tudsz, hozz a kabalaállatból, ha lehet, a paralimpiait is, az még cukibb.”

Alapjáraton természetesen nem lehet nemet mondani egy ilyen kérésre, „Természetesen drágám!”, ám amint a riói hivatalos boltban találja magát az ember, hirtelen gondolkodóba esik.

Nincsenek ezzel másként a sportolók, így a pólósaink sem, hiszen számtalan kérés fogalmazódik meg feléjük is, egy bögre, egy póló, egy hűtőmágnes az ukáz, természetesen ötkarikás kivitelben. Na, már most, a bökkenő csak annyi, hogy aranyáron mérik a portékát.

Folytatva a korábban megkezdett színes, nem feltétlen a sportághoz köthető színes anyagok sorát, körbenéztünk a boltban, a végeredmény a fotókon is látható. A rend kedvéért: a feltüntetett árak a helyi pénzben, reálban értendőek, és a forinthoz 88-cal kell megszorozni.

Kabalaállat 10 ezer forintért? Bögre 4 ezer forintért? Póló 9 ezerért? Gyerekrészleg külön polcokon, naná!

„Drága, de inkább kevesebbet költök ételre, mégiscsak örök emléket viszek haza” – mondja egy táskát vásárló olasz kolléga. Merthogy a médiazónában is külön bolt üzemel, és természetesen állandó a pénztár előtt a sor. Az ugyanezen az áron az Olimpiai Parkban található, háromszor akkor hivatalos bolt előtt több ezren állnak sorban esténként, borsos árak ide vagy oda, hatalmas a vásárlási láz.

Persze, az igazán lenyúlás az étkezés kapcsán történik: a szendivicsek, pizzák egyaránt horribilis összegért vásárolhatóak a játékok területén. A média számára kijelölt helyen speciel kilóra (98 reál) mérik az ételt, ahogy sokan megfogalmazták, otthon ezért annyi lazacot eszek, amennyit akarok. A legszebb persze az, hogy a vízért is fizetni kell (6 reál), ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendszerében egy olyan ország esetében kifejezetten meglepő, ahol előre szóltak, a csapvízből inkább senki se igyon…

És el ne feledjem, fizetni kézpénzzel, vagy kizárólag az olimpia hivatalos banki szolgáltatójának kártyájával lehet. Más kártyát ugyanis nem fogadnak el. Az üzlet már csak ilyen egy olimpián.

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok