Rio 2016: most mutasd meg, Gabi!

2016. augusztus 07. 19:53

Női válogatottunk 5-öse eddig 205 alkalommal húzta magára a nemzeti sapkát, Rióban határozott célja a győzelem. Őszintén vall szerepéről, illetve arról, nem kicsik önmagával szemben az elvárások. Mi titkos favoritnak is elneveznénk…

Fotó: Dobos Sándor

Kitől várhatjuk a legtöbbet a női csapatból Rióban?

A kérdés, amelyet előszeretettel tesznek fel a sportágban talán kevésbé jártas kollégák – ilyenkor elsőre azt szoktam válaszolni, csapatjáték, tehát ámblokk a csapattól. Hiszen Bíró Attila nem véletlenül jelölte ki ezt a 13 hölgyet, arról nem beszélve, hogy Belgrádban is maximális összetartással jutottak együtt a csúcsra. (Most „csak” edzenek, edzenek és edzenek a helyszínen, miként a szövetségi kapitány említette, jó hír, hogy semmi hír róluk, avagy minden a legnagyobb rendben náluk.)

Mindazonáltal természetesen tisztában vagyok a kérdés afféle létjogosultságával, hogy minden csapatban vannak húzóemberek, kiegyezünk a „szokásos” formulában, avagy a Gangl Edina, Keszthelyi Rita, Bujka Barbara alkotta tengely meghatározó szerepében. Noha például egyáltalán nem zárnám ki például, hogy a kapuban Kasó Orsolya, centerben Tóth Ildikó, vagy mezőnyben mondjuk Illés Anna alkotna zseniálisat, de említhetném persze a többieket is.

Hanem akkor a szubjektivitás erejét kihasználva rendre bátorkodok ilyenkor egy megállapítással élni: szerintem ez Szücs Gabriella emlékezetes olimpiája lehet.

Nem több mint megérzés ez, ellenben van, mi táplálja.

Például nevezett játékos alázattal párosuló személyisége. A tehetsége mellett. Ne feledjük, Londonban remekül játszott, a 4. helyen végző csapatunk meghatározó tagjaként a legeredményesebb is volt, avagy tudvalévő, sok van benne.

Több annál, amit az elmúlt időben láttunk tőle. És ezen nem sértődik meg, sőt: „Én is így érzem – vallja be őszintén. – Azon vagyok, azon dolgozom, hogy ez most, a legjobb pillanatban jöjjön ki. Magammal szemben is komolyak az elvárások, fontos, hogy játékommal segíteni tudjam a csapatot.”

Ha már itt tartunk, meg kell jegyezni, a szerepe is sokat változott az elmúlt időszakban, badarság tőle csak gólokat, gólokat, még gólokat várni, még akkor is, ha kijelenthető, főként támadásban van még benne a fentebb citált plusz.

„Valóban, a játékom egyik sarkalatos pontja a támadás – reflektál szemrebbenés nélkül. – Főként ezen a területen várok magamtól az olimpián javulást az eddigiekhez képest, még akkor is, ha már más a csapatban elfoglalt pozícióm, mint mondjuk Londonban volt. Ettől függetlenül határozottabban kell támadásban is játszanom.”

Az angolul és spanyolul beszélő, Székesfehérváron születő hölgy sok mindent megélt már a vízilabdában, a legfontosabbat azonban még nem, elvégre a hivatalos magyar csapatkönyvben a riói célra habozás nélkül írta be: „olimpiai aranyérem.” Nyilvánvalóan ez jelentené pályafutása csúcsát, de vajon személy szerint szakmailag most van-e a csúcson?

„Jó kérdés… Nem feltétlen mondanám, hogy most vagyok a legjobb, ám a tapasztalattal talán sok mindent lehet ellensúlyozni. A szerepem, mint említettük, sokat változott, ez is közrejátszhat abban, hogy kevésbé vagyok szem előtt” – említi, majd szóba került ez a ciklus, amely klubszinten már-már hibátlannak tekinthető esetében, elvégre spanyol és magyar bajnoki címeket, kupákat szerzett, a Sabadellel BL-t nyert, de az UVSE színeiben is finálét játszott a legrangosabb sorozatban: „Még jobban festene a kép, ha az UVSE megnyerte volna az idei Euroliga-finálét, de az ember ne legyen telhetetlen ugye, nem lehet mindent egyszerre, majd jövőre. Általánosságban azt mondanám, vegyes négy év volt, a válogatottal voltunk fent, voltunk lent, összességében azonban inkább pozitívnak mondanám. A koronát Rióban tehetjük fel. A felkészülésünk hosszú volt, de így kellett lennie ahhoz, hogy teljesüljenek a vágyaink. A jó dolgokból építkezünk.”

Tekintettel arra, hogy két éve nagy fába vágta a fejszéjét, és beiratkozott az Állatorvostudományi Egyetem nappali szakára (amúgy a Dunaújvárosi Egyetemen kommunikációs szakdiplomát már szerzett), felettébb tartalmas az élete, s nem kis szervezést igényel a mindennapokban. Vajon a suli mit adott számára a sportot illetően?

„Az elején voltak zökkenők, a sport hátrányára ment a tanulás. Aztán itt is, ott is voltak visszaesések, meg kellett találnom a megfelelő egyensúlyt. Idő kellett, míg sikerült. Abban a tekintetben mindenképpen plusz adott az iskola, hogy kiszakított az állandó vízilabdás közegből, új dolgokat tapasztaltam, új élmények értek. Mindezt a medencében is szeretném kamatoztatni” – fogalmazott, ami szintén jelzi, roppant kiegyensúlyozottnak látszik. No, ezért is nevezném titkos favoritnak…

A női válogatott riói kerete:

Kapusok: Gangl
Edina, Kasó Orsolya

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Garda Krisztina, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó


Amler Zoltán (Rio de Janeiro)





19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok