Rio 2016 – színes: festés, mázolás, fúrás, faragás

2016. augusztus 02. 04:55

Rióban nem látszanak idegesnek a szervezők, ígérik, a rajtra minden készen áll. Az uszodáknak is helyet adó Barra központban sincs ez másként – életképek a helyszínről.

Fotók: Amler Zoltán

Nem sietik el a brazilok, az biztos…

Persze, ismerve a latint mentalitást, másra nem számíthattunk, avagy hiába az olimpia gigaköltségvetése (jelen állás szerint mintegy 36.7 milliárd real, 3648 milliárd forint), az utolsó pillanatokban készülnek el mindennel. Jó esetben persze.

A Barra központban – ahol a két uszoda is található, ahol a Bauruban finomhangoló válogatottjaink küzdenek majd céljaik eléréséért – jártam, és néhány fotóval igyekszem szemléltetni az aktuális helyzetet. A nyitóképet már láttuk, ugye – a gyalogos átjáró létrehozása kétszemélyes mutatvány.

Hiszik vagy sem, ezen a képen látszik, létezik még olyan kiegészítő szolgáltatás nyújtó helyiség, ahol láthatóan most kezdtek neki a munkának. „Kész leszünk, nyugi!” Végül is…

Az olimpia hivatalos boltja már áll, belül azonban még üresek a polcok – no, abban ezer százalékig biztosak lehetünk, hogy pillanatok alatt megtelnek majd áruval, hiszen a legnagyobb üzletek egyikéről beszélünk. Amint így lesz, szándékaim szerint külön színese anyaggal jelentkezem majd belülről, hogy mindenki láthassa, hódít majd az ötkarikás termék. A hírek szerint a kabalaállat például 100 realt, közel 9 ezer forintot kóstál majd… Bármennyire szívom a fogam, nyilván viszek haza – vajon hány ezren teszik majd ugyanezt…?

Bódék tucatjai készülnek még, sőt még állítólag az is belefér, hogy dizájn is legyen. Csak készüljön el, ugye…

A gyorsétkezés szolgáló asztalok kint, természetesen az üdítős hivatalos szponzor színeiben, és lógójával feldíszítve pompáznak – de nézzék, mi van rajtuk. Finoman fogalmazva sem rendeltetésszerű még a használata... Hogy mit rejtenek a dobozok, nem tudni, a legtöbben ernyőkre tippelnek. És ha már itt tartunk: annyi bizonyos, hogy fél liter üdítőért 8 realt (kb. 680 forint) fél liter vízért pedig 6 realt (kb. 520 forint) kérnek, míg egy hamburger 25 realért (kb. 2200 forint) lehet elfogyasztani. Lehet, étlen-szomjan maradunk…?

Jellemző kép a központból: a munkagép fel-le száguld, sok helyen szükség van még rá…

Itt egy színpadot ígérnek varázsolni a szervezők, ahol a szurkolók nézhetik kivetítőkön az eseményeket, szórakozhatnak, ehetnek-ihatnak – kivárjuk.

Utolsó pillanatos építkezések ide, hatalmas csúszások oda, ilyenkor is adnak a látszatra – avagy a munkagépen tüsténkedő páros sapkájának a színét nézzék.

Jelentem, az ötkarika már áll, méghozzá a nagyuszoda közvetlen közelében! Nem véletlen itt... Akik plusz-mínusz tízes tartományba eltalálja, hogy hány fotó készül itt el majd az olimpia végéig, azok között kisorsolhatnánk igazán egy válogatott köntöst… Kár, hogy nincs aki számolja. Minden bizonnyal a fotómániát azt sem befolyásolja majd, hogy a szervezők figyelmeztetnek mindenkit, a világban, itt is elterjedt selfiebotot nem lehet behozni a zárt területre.

No, itt tényleg az utolsó simítások zajlanak, megy az ablaktörlés nagyüzemben.

Takarítás kint…

… és takarítás bent, szemét nagyon nincs még, de azért van mit porolni...

Ahova aztán a szemét kerül. Stílszerűen öt kuka, és az olimpiai karika öt színe. Korrekt.

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok