Rio 2016 - színes: csak szenvedéllyel!

2016. július 31. 18:54

Az olimpiai helyszínén személyesen tapasztaltuk, valóban vannak még hiányosságok, ugyanakkor a városban tapasztalható bizakodás mindenkivel azt mondatja: jó lesz ez, na!

A 1-es számú médiafalu - Fotó: Amler Zoltán

„Live your passion!”, azaz „Éld át a szenvedélyt!”

Íme, a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok jelszava.

Ezt figyelembe véve innen, Rio de Janeiróból az elkövetkezendő három hétben azon leszünk, hogy kedvenc sportágunk, a vízilabda, kedvenc csapataink, női és férfiválogatottunk mérkőzései, az azzal járó anyagaink (tudósítások, interjúk, értékelések, szubjektív anyagok) mellett igyekezzünk olvasóinknak közelebb hozni az olimpiához, színes anyagokkal, fotókkal kvázi beavatni olyan kulisszatitkokba, amelyek megismerésével jobban az ötkarikás dolgok mögé láthatnak.

Szóval, olimpia, Rio.

Elméletileg a hivatalos megnyitóval pénteken kezdődik az olimpia, ugyanakkor most már szokás szerint – mint megannyi más kulturális esemény, fesztiválok során – mínusz második és mínusz első napot is rendeznek… Konkrétabban: szerdán a női labdarúgó-, csütörtökön a férfi labdarúgó, illetve a sportlövők küzdelmeivel startol az esemény. Gondolhatnák, ennyi idővel a kezdés előtt flottul megy minden, hiszen mégiscsak ugye – ám ne legyünk naivak, az elmúlt hetek, hónapok híreinek ismeretében aligha van olyan, aki ne sejtené, vannak még gondok. Vannak, még akkor is, ha a metrót – rövidebb szakaszon, mint egykoron tervezték – most átadták. Több mint 2.5 milliárd eurós költségével ez volt az olimpia legdrágább projektje.

Az első nagy delegáció – amelyben, mint beszámoltunk róla, pólósaink is érkeztek, majd szinte azonnal továbbálltak Bauruba – a riói reptéren különösebb gond nélkül jutott be az országba, majd buszokkal szállították őket az olimpiai faluba. A média képviselőinek ott, a reptéren élesítették a kártyájukat, latinosan lassan, de rendben mentek a dolgok. Hanem aztán elkezdődött a kalamajka…

A szószaporítás helyett: a médiafaluba – ez a Barra-központban található, az olimpiai falu és néhány versenyhelyszín, többek között a két uszoda hozzávetőleg 30 kilométeres vonzáskörében – igyekvő busz sofőrje eltévedt… A fő buszállomásra valahogy odajutott, ám ott senki sem tudta, merre tovább. Sem önkéntes, sem szervező, senki…

„Kész van egyáltalán, vagy még építik?” – adta magát a kérdés. Sok-sok telefonos egyeztetés után kiderült végül, merre kell menni. A sofőr védelmében: a médiafalut néhány hónapja adták át, korábban kevesen jártak ezen a helyen, lévén egy favela, azaz nyomornegyed állt. „Jöttek a láncfűrészekkel, letaroltak mindent. De meg fogják bánni, nem tudják, mekkora hibát követtek el…” – figyelmeztette a világot amúgy a The Guardianen keresztül Adilson Batista Almeida, aki arra tette fel életét, hogy megvédje ősei hagyatékát. „Ez a föld, amelyre felhúzták a médiafalut, az őseimet illeti, és ezt eltulajdonították tőlünk! Rájönnek majd ők is, hiba volt, ide vannak temetve a felmenőik, aki nem tiszteli őket, elátkozott földre lép!”

Jól hangzik, nem…?

Vissza az útra: ennek során szakaszosan ötfős rendőri-katonai csoportok gépfegyverekkel posztoltak, jelenlétük tökéletesen világított rá arra, hogy semmi sem fontosabb az olimpián, mint a biztonság. Kormányzati becslések szerint az olimpiával kapcsolatos biztonsági intézkedések költsége 704 millió realt (53,9 milliárd forintot) tesz ki. Csak a rend kedvéért: jelen állás szerint mintegy 36.7 milliárd real (3648 milliárd forint) az összköltségvetés. 2009-ben még 28.8 milliárd reallal számoltak, csak hát ugye – és nem feltétlen a hírekből milliószor elhangzott korrupcióra utalunk, bár…

A dombok között található médiafaluban ugyanolyan épületek találhatóak, mint a sportolói faluban, persze minden kicsit kisebb. A magassága, a kiterjedése, a szobái, csak a problémái nem – de erről, a médiaközpontban található sportolói adatbázisról majd részletesebben egy másik anyagban.

Mert a szenvedélyt tényleg át kell élni, ehhez pedig emészteni az élményeket. Itt Rióban ugyanis szakadatlan az optimizmus: bármennyi probléma is van, nagyszerű, igazi brazilos olimpiában bízunk.

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Split, Eb: a döntő előtti utolsó átmozgató edzés (Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok