Riói étkezés: fő a biztonság, ne most legyünk gasztroguruk!

2016. július 30. 11:49

Dr. Fritz Pétert, a férfi- és a női válogatott táplálkozási szakértőjét kérdeztük arról, mi vár a mieinkre a riói olimpián, mire kell vigyázniuk a mindennapi étkezések során.

Fotó: Dobos Sándor

„Miután több hónapja együtt dolgozunk már a lányokkal és a fiúkkal, jó ideje beállt már egy étrend és étkezési terv, amiben nagyon fontosak a táplálék-kiegészítők. Ennél már csak az a fontosabb, hogy tudják, melyiket mikor kell bevenni, használni. Szerencsére már tudják, és azt is, hogyan kell készülni egy reggeli meccsre, egy esti edzésre, mit kell enni délben, ha este van a fellépés, és mire kell figyelni a vacsoráznál, ha reggel kell teljesíteni. Ezt majd Rióban is követni kell” – mondta kérdésünkre dr. Fritz Péter.

A szakember szerint a kiegészítők – amik egy részét a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével, több lépcsőben már előre kiküldték Brazíliába – az igazi fogódzkodók a sportolók számára. Ezekről tudják, milyen hatása van, ezek biztos pontok az étkezés során, így a táplálékbevitel egy része már megoldott, ráadásul megnyugtató is ez a szakértő számára.

A válogatott tagjait többször is vizsgálta dr. Fritz Péter, legfőképpen a testösszetételüket, így mindenkinek személyre szabott a programja, az étrendje, ezeket már rutinszerűen követik a fiúk és a lányok. Még az utazás előtt is volt egy utolsó mérés, ahol az esetleges apróságok még cselekvésre, finomításokra ösztönözhetik a szövetségi kapitányokat, hiszen a gyorsítási szakasznál ezek a mutatók még érdekesek lehetnek.

Kérdés, mit esznek majd a kiegészítőkön kívül a mieink Rio de Janeiróban?

„Az olimpiai faluban standard, a különböző kontinensekre jellemző ízvilágot és ételeket produkáló konyhák lesznek most is, azt gondolom, itt garantált lesz, hogy megfelelően és egészségesen szolgálják ki a sportolókat. Profi sportemberekről beszélünk, akik hosszú ideje járják a világot. Tudják nagyon jól, hogy nem ilyenkor kell a gasztronómiai kíváncsiságukat kielégíteni, a helyi specialitásokat nem most kell kipróbálni, hiszen ez rejt magában veszélyeket. Ha az olimpiai faluban követik az európai vagy a számukra már megszokott kínálatot, valamint megfelelően használják a táplálék-kiegészítőket, minden rendben lesz az olimpia alatt” – tette hozzá dr. Fritz Péter.

Mi a helyzet azokkal, például a szurkolókkal, akik nem az olimpiai faluban laknak, akik nem férnek hozzá a „steril”, franchise-jellegű konyhák kínálatához? Néhány jó tanácsra voltunk kíváncsiak.

„Azok, akik szállodában laknak, az ottani reggelit, vacsorát részesítsék előnyben. Mivel nem vagyunk felkészülve a dél-amerikai környezet baktérium-összetételrée, az emésztőrendszerünk nem az ottani körülményekre van kalibrálva, inkább ne kockáztassunk. Nagyon ellene vagyok általában, de egy hagyományos gyorsétterem még mindig jobb megoldás, mint egy kockázatos kóstolás. Ami az innivalókat illeti: csak zárt palackban kapható vizet igyunk, csapvizet semmiképpen sem, még fogmosásra se. Óvakodjunk a koktéloktól, a szabadban kapható italoktól, hiába akciós adott esetben vagy mondjuk, ingyen jár egy menü mellé. Érdemes magunkkal vinni az egészségügyi kistáskában valamilyen probiotikumot, bélregeneráló készítményt megelőzés céljából” – foglalta össze dr. Fritz Péter, a válogatottak táplálkozási szakértője.

Mi egy párhuzammal erősítünk rá a szavaira: nagyon éhesek vagyunk!

A sikerre!
 
-dobos-



E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok