Legyőztük az olimpiai bajnokot!

2016. július 15. 21:16

A BENU-kupán remekül kezdett férfiválogatottunk: 12-11-re legyőzte Horvátországot!

Fotó: Balogh Máté

A BENU-kupa 3. játéknapján megkezdődtek a férfiak tornája is. Az ausztrál-grúz csata a papírformának megfelelően könnyed játszadozást hozott (20–6), aztán este 20.30-tól jöhetett a rangadó.

A rangadó, az olimpiai bajnok horvátok ellen. Varga Dénest és Hárai Balázst pihentette Benedek Tibor (így Szivós Márton lett a meccsen a csapatkapitány), helyükön két center, Bedő Krisztián és Tóth Márton kapott szerepet. A meccs előtt a 300. válogatott meccsét játszó, az alkalomból dr. Kemény Dénestől, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökétől emlékplakettet kapó Varga Dánielt ünnepelte a Hajós-uszoda lelátóit megtöltő nézősereg, így remek hangulatban kezdődhetett a csata.

Vámos Márton labdaszerzése volt az első figyelemreméltó esemény, majd Varga Dániel távoliját ütötte fölé Pavic. Nagy Viktor is védéssel kezdett, majd Varga Dániel lőtt kapufát. A gólcsendet Vámos törte meg, aki irtózatos nagy és pontos szabaddobást eresztett meg. Jokovic lövését védte kapusunk, majd emberhátrányban Buslje próbálkozott sikertelenül, Petkovic azonban már jól célzott.

Majd a negyed varázslata következett: Kis Gábor csavart a kapuba, visszaerezve ezzel a vezetést. Petkovic hamarjában válaszolt azonban, gyilkos csata zajlott a vízben. Fórban Hosnyánszky Norbert a fára lőtt, majd a következőnél szerencsénk volt: Zalánki Gergő kezéből kiperdült a labda, ám pont Erdélyi Balázs elé, aki begyömöszölte a kapuba. Buslje jobb szélről leadott lövése becsúszott Nagy Viktor mellett, aki aztán javított, hiszen emberhátrányban már védte azt igen aktív horvát 8-as lövését.

A 3–3-mas első negyedet követően Sukno próbálkozása volt gyenge, de a mi támadásaink sem jártak sikerrel. A kezdeti iram érthetően csökkent, gyűrték persze így is rendesen a felek. Setka kilőtte a hosszút, majd Kis Gábor „hozta” a fórt, ám Varga Dániel lövését védte Pavic. Hátul azonban javított a Ferencvárosba igazoló olimpiai bajnok, hiszen emberhátrányban blokkolta Jokovic kísérletét. Egy gyors horvát kontra (Setka jutott gólig) után 3–5 állt a táblán.

Zalánki fölé lőtt, fórban Varga Dániel volt pontatlan, nem mentek a támadások. Sukno bombáját kiütötte Nagy Viktor, ám Petkovic lövése beakadt, 6–3-ra vezetett Horvátország. Tóth Márton aztán addig-addig harcolt a védővel, míg elszakadt, és remek akciógólt lőtt centerből. Nagy védte a felettébb aktív Petkovic lövését, de a labda maradt az ellenfélnél, Ivica Tucak pedig időt kért. A centerbejátszás elvitte Hosnyánszky, a maradék 4 másodpercben időkérés után Tóth Mártont igyekeztünk játékba hozni, ám szorongatott helyzetben nem volt sok esélye, így 4–6-tal mentek nagyszünetre.

A harmadik negyedben kihasználva egy lyukat, Buslje príma akciógóllal mélyített az árkot, sőt aztán fórban a labdát is eladtuk. A következőnél azonban Zalánki végre bátran lőtt, beakadt, sőt Nagy Viktor remek indítása, Vámos passz, és Tóth Márton lövése után feljöttünk mínusz egyre! Sőt támadhattunk az egyenlítésért, hiszen egycsapásra lendületbe jött a társaság: Erdélyi Balázs pedig középről kilőtte a bal felsőt! Emlékezetes másfél perc volt, mi tagadás!

Sukno fórból jelezte sajnos, nem kíván tovább lejtmenetben menni a horvát csapat, de a mieink már nagyon pörögtek. Bedő nem kapott fórt, csak szabaddobást, Szivós termett ott, gyorsa passzal Zalánkit hozta helyzetbe, aki nem vacakolt, nagy gólt jegyzett.

Kivédekezett emberhátrányos helyzet (remekül „pattogott” a védelem) után Pavicot tesztelte Vámost, sarokdobás következett. A kapus aztán Bedőt elöl vitte el a labdát, ám hátul Varga Dániel blokkolt, Nagy Viktor pedig védte Setka lövését. A végén még Hosnyánszky csavart egy látványost, de Pavic a helyén volt, így 4–2-re nyertük a negyedet.
Az utolsót parádésan kezdtük: Kis kiharcolt, Szivós a falból behúzott az elsőrangú megjátszást megkoronázva egy fórt, 9–8-ra vezettünk! Decker Ádám szerelése okán is volt okunk örülni, Macan fórból szerzett találatának már nem. Öldöklő, parázs küzdelem zajlott a vízben, érződött, nagyon érződött, mindkét csapat elsősorban presztízs okokból feltétlen meg akarja nyerni a mérkőzést.

Nálunk rossz bejátszás, náluk egy Nagy Viktor által leszedett lövést következett, majd Szivós lőtt, pattintott távolról a jobb alsóba, így amikor 4.53 volt hátra, 10–9 volt ide. Hátrányban aztán Manchercz Krisztián blokkolt kiválóan, majd Bukic ziccerét védte kapusunk. Vámos fölé lőtt Sukno azonban gyorsan villant egyet – 3.23-mal a vége előtt 10–10-et regisztráltunk.

Kis Gábort nem tudták tartani, jött a fór, és jött végre egy várva-várta Hosnyánszky-bomba – újra vezettünk! Nem sokáig, Sukno indult be, újra egyenlített. Vámos löketét kiütötte Pavic, majd Setkát állították ki, Zalánki pedig beverte! Két perc sem volt hátra (1.48), vezettünk 12–11-re.

Remek blokk (Hosnyánszky) írta tovább a forgatókönyvet, majd Buslje harmadik kiállítása, illetve Benedek Tibor időkérése. A győzelemért támadhatott a csapat 50 másodperccel a vége előtt. Nem lőttünk kapura, nem tudtunk, így 20 másodperccel a vége előtt hozzájuk került a labda. Időt kértek. Hiába, kivédekeztünk az utolsó támadást, nyertünk, és ezzel visszavágtunk a montenegrói vereségért.

Szombaton 20.30-tól Grúzia ellen játszik a BENU-kupán a csapat.


Eredmény – BENU-kupa, férfiak, 1. játéknap

Magyarország–Horvátország 12–11 (3–3, 1–3, 4–2, 4–3)
Hajós-uszoda, vezette: Severo (olasz), Stavridis (görög)

MAGYARORSZÁG:
Nagy V. – Erdélyi 2, Vámos 1, Decker Á., Szivós 2, Varga Dániel, Tóth M. 2. Csere: Zalánki 3, Manhercz, Hosnyánszky 1, Kis G. 1, Bedő. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

HORVÁTORSZÁG: Pavic – Petkovic 3, Loncar, Jokovic, Muslim, Buslje 2, Sukno 3. Csere: Buric, Bukic, Krapic, Setka2, Macan 1. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

Gól/emberelőny: 5/10, ill. 4/10

A másik mérkőzésen:
Ausztrália–Grúzia 20–6 (6–1, 4–1, 6–3, 4–1)
Gólszerzők:
Coterill 7, Roach 2, Power 2, Gilchrist 2, Kayes 2, Howden 2, Younger, Swift, Emery, illetve Rurua 2, Rusishvili

További program

Július 16., szombat:

Hajós-uszoda, 50-es medence:


Horvátország–Ausztrália – 19.00
Magyarország–Grúzia – 20.30 – M4 22.30

Július 17., vasárnap:

Hajós-uszoda, 50-es medence:

Magyarország–Ausztrália – 10.00 – M4 ÉLŐ

Széchy-uszoda:

Horvátország–Grúzia – 10.00

- a.z., d.s. –


Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok