Parázs szurkolók, elrontott harmadik negyed

2016. július 13. 21:00

"Rióban is égjen a tűz!" - ez a zászló fogadta a csapatot a lelkes B-középtől a BENU-kupa első napján. Az olaszok ellen remekül kezdett Bíró Attila együttese, ám egy 0-5ös periódus sokba került, s 10-7-es vereség lett a vége. Most még belefér. Csütörtökön 20.30-tól Ausztrália következik.

Fotó: Balogh Máté

A vb-ezüstérmes Ausztrália és a vb-n 7., majd Belgrádban, az Európa-bajnokságon negyedik Spanyolország játszotta a női BENU-kupa nyitómérkőzését a Széchy-uszodában. A találkozó előtt köszöntötték az ob I/B-s bajnokság dobogós csapatait, most kapták meg érmeiket: a BVSC aranyat, az ASI ezüstöt, a Debrecen bronzot. Emberelőnyös gólokkal indult a kupa, előbb Ashleigh Southern, majd Matilde Ortiz szerzett gólt, hogy aztán Tarrago és Arrones is így találjon be. Az ausztrálok a második negyed elején fordítottak, de egészen szoros meccset figyelhetett a közönség. Azért elég sokat is hibáztak a felek, a 2. negyed utolsó percében hatszor változott a támadócsapat személye. A harmadik szakaszban nagyon feljavult az ausztrálok védekezése, a spanyolok elbizonytalanodtak támadásban, a kapufa sem mellettük volt. Aztán a spanyolok mégis egyenlítettek 7-7-nél, sőt, 9-8-nál ismét vezettek, és végül meg is tartották ezt az előnyt a meccs végéig.

Aztán jött a mieink meccse. Amelynek felvezetése igencsak parázsra, látványosra sikeredett. Köszönhetően annak, hogy a női válogatott meccseit az utóbbi időben előszeretettel látogató, ott remek hangulatot teremtő B-közép a Széchy-medence mögötti dombon pirotechnikai remekművel megspékelt, „Rióban is égjen a tűz!” felíratú zászlóval, és hangos drukkolással jelezte ki szeretetét. Pazar volt!

A kezdés is! Az olaszok hiába kapták sorra az emberelőnyös helyzeteket, sorban négyet védekezett ki a csapat. Remekül mozogtak a játékosok, a blokkok a helyükön voltak, és a Bíró Attilától lehetőséget kapó Bolonyai Flóra is védett két nagyot. Mindeközben elöl Bujka Barbara villogott: előtt egy maga által kiharcolt fórt lőtt be, majd mutatós, labdába belepöcizős találatával növelte kettőre az előnyt. Az ötödik olasz fór jutott gólig, de jött Szücs Gabriella, aki remek átlövéssel alakította 3–1-re az állást. Az időközben eleredt eső sem zavart a játékosokat, illetve a szurkolókat sem – Barzon talált be, majd Keszthelyi Rita állította be a 4–2-es negyed végeredményét.

Fotó: Balogh Máté

A másodikban sem sokat változott a játék képe: a mieink felettébb agresszíven játszottak, avagy már most látszott az amerikai túra hatása. Ezúttal már „csak” három olasz fórt fújt a bíróspáros, amelyek közül csak Tabani lőtt egyet be. Mindez azután történt, hogy Garibotti akciógóljára Kisteleki Hanna és Bujka Barbara válaszolt kiváló helyzetfelismeréssel, mesterien kivitelezett lövéssel. Majd következett Keszthelyi Rita bombája, és Bolonyai nagy védése, így sikerült növelni az előnyt, és nagyszünetben 7–4 állt a táblán.

Az olaszok aztán három és fél perc alatt fordítottak. Történt, hogy támadásban leállt a csapat, és bizony hátul is bejött néhány elváltás. Mintha a nagy iram, az addigi diktált tempó kicsit őrölte volna az erőt. Bianconi, majd Aiello kétszer köszönt be – második gólja remek centerakció volt. Majd Radicchi lőtte át a zónát, nem csoda, hogy a szövetségi kapitány időt kért.

Sajnos nem sok minden változott: nem bírtunk a zónával, Keszthelyinek sokszor a támadóidő végén kellett lőnie. Czigány Dóra nagy helyzetben a kapufát találta el, miközben Emmolo belőtt egy fórt. Szücs rosszul játszott be, majd Teani Antal Dóra húzását védte, így 0–5-ös negyed lett a vége.

Mindez érezhetően megfogta a csapatot, semmi sem sikerült már, ráadásul Emmolo már háromgólosra növelte az olasz előnyt. Gólt nem sikerült lőni ebben a negyedben sem, a vége 7–10 lett. Ausztrália ellen csütörtökön lehet javítani.

Fotó: Balogh Máté

Jó hír, hogy a becsületkasszában közel 200 ezer forint gyűlt össze! A csapat a Magyar Vízilabda Szövetséggel közösen nemes célra ajánlja fel. Az összegyűlt pénzt ugyanis az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa számlájára utalják majd. A karitatív tevékenység ezzel nem ér azonban véget, hiszen egy elkészített babát dedikál még az olimpia előtt a Bíró Attila irányította társaság, amelyet az év második felében az MVLSZ hivatalos támogatójának, a Marriott Hotelnek a jótékonysági rendezvényén árvereznek majd el, hogy további pénzt gyűjtsenek az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa számára.
A csütörtöki meccsen folytatódik a gyűjtés.

Eredmény – BENU-kupa, nők, 1. játéknap


Magyarország–Olaszország 7–10 (4–2, 3–2, 0–5, 0–1)
Széchy-medence, vezette: Peris (horvát), Naumov (orosz)

MAGYARORSZÁG:
Bolonyai – Antal, Kisteleki H. 1, Szücs G. 1, Keszthelyi 2, Garda, Bujka 3. Csere: Czigány, Somhegyi, Illés, Csabai, Menczinger. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

OLASZORSZÁG: Teani – Tabani 1, Garibotti 2, Barzon 1, Aiello 2, di Mario, Pomeri. Csere: Radicchi 1, Bianconi 1, Emmolo 2, Cotti, Frasinetti. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

Gól/emberelőny: 2/5, ill. 5/13

A másik mérkőzésen
Spanyolország–Ausztrália9–8 (3–2, 2–2, 0–3, 4–1)
Gólszerzők:
Tarrago 3, Forca 2, A. Espar, Ortiz, Lopez, Arrones, illetve Southern 2, Arancini 2, Knox, Webster, Gofers, Lincoln-Smith

További program
Július 14., csütörtök:

Széchy-uszoda:

Spanyolország–Olaszország – 19.00 (női mérkőzés)
Magyarország–Ausztrália – 20.30 (női mérkőzés) – M4 22.30

Július 15., péntek:

Hajós-uszoda 50-es medence:

Olaszország–Ausztrália – 13.00 (női mérkőzés)

Grúzia–Ausztrália – 17.30 - (férfimérkőzés)
Magyarország–Spanyolország – 19.00 (női mérkőzés) – M4 ÉLŐ
Magyarország–Horvátország – 20.30 (férfimérkőzés) – M4 ÉLŐ

Július 16., szombat:

Hajós-uszoda, 50-es medence:


Horvátország–Ausztrália – 19.00 (férfimérkőzés)
Magyarország–Grúzia – 20.30 (férfimérkőzés) – M4 22.30

Július 17., vasárnap:

Hajós-uszoda, 50-es medence:

Magyarország–Ausztrália – 10.00 (férfimérkőzés) – M4 ÉLŐ

Széchy-uszoda:

Horvátország–Grúzia – 10.00 (férfimérkőzés)

- a.z, d.s. -


Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok