Parádés brazilverés Miskolctapolcán

2016. július 09. 16:57

Férfiválogatottunk az első negyed után indult be igazán, s Varga Dénes vezérletével, remek védekezéssel 14–5-re győzte le olimpiai vetélytársát.

Fotó: Balogh Máté

Felettébb mozgalmas, egyben roppant kemény héten van túl férfiválogatottunk, amelynek tagjai vasárnap pihenőt kapnak. Mi tagadás, megérdemlik. Megérdemlik, hiszen az olimpiai felkészülés a horvátországi kétkapus edzések és a montenegrói torna, a hét nap alatt nyolc edzőmeccs után elkezdték a nem éppen szeretnivaló, ugyanakkor feltétlen szükséges fizikai melót a Margitszigeten. Rengeteg úszás, kondit erősíti gyakorlatik vízben és természetesen a tornateremben egyaránt, altatni egyik játékost sem kellett esténként.

Ismeretes, Benedek Tibor szövetségi kapitány hétfőn ismertette a nyilvánossággal 13-as riói keretét, de mint elmondta, a brazilok ellen, illetve a jövő heti BENU-kupán (ne felejtsék: belépőt a jegyed.hu oldalon tudnak venni, ami érdemes, mert pazar hangulatú meccsek következnek!) Bedő Krisztián, valamint a július 30-án Brazíliába a csapattal tartó, kint a felkészülés segítő Tóth Márton is szerepet kap.

Így volt ez tehát a miskolctapolcai partin is, amelyet pénteken délelőtt és délután is kétkapus gyakorlás előzött meg. Eredményt már csak azért sem illik közölni, mert nem hivatalos meccsekről, többször megjátszott emberelőnyös helyzetekről van szó, annyit azonban elárulhatunk, mindkétszer a magyar válogatott játszott fölényben.

A hivatalos meccs persze más, és minden bizonnyal más lesz az olimpián is, jól tudja ezt mindkét kapitány. És jól bizonyította ezt ez a mérkőzés is. A mieinket az újdonsült csapatkapitány, Varga Dénes vezette fel az impozáns miskolctapolcai strandon, ahol telt ház és nagyszerű hangulat várta a feleket.

Fotó: Balogh Máté

Az első negyedben a sok pontatlanság mellett a küzdelem dominált, gyűrték egymást a játékosok rendesen. A két kapus, Nagy Viktor és Slobodan Soro védett pár nagyot, amúgy sok kapufa, és még több lövés nélkül befejezett támadást jegyezhettünk fel. Fórban egy kipattantót Tóth Márton húzott be, a másik oldalon a szakadatlanul próbálkozó Bernardo Gomes egyik átlövése volt eredményes.

A második negyed sokkal jobban indult: Bedő „hozott” egy kiállítást, Vámos Márton lőtt bombagólt, majd hátul Manhercz Krisztián blokkolt remekül. A szegediek üdvöskéje aztán kiharcolt egy ötöst, amelyet Varga Dénes érvényesített – így sikerült 3–1-re ellépni. A védekezés továbbra is remek volt, újabb brazil lövések haltak el a blokkokban. Manherczé nem, iszonyatosan eltalálta a hosszú felsőt, tapsolt is rendesen a publikum.

Gustavo Guinardes fórból csökkentette a különbséget, ám a mieink beindultak. Hosnyánszky Norbert fejezett be pontosan egy támadást, majd egy kontra után Zalánki Gergő hozta kihagyhatatlan helyzetbe Tóth Mártont. Majd a fiatal balkezes maga villant, méghozzá kétszer egymásután fórban, így már nyolc találatnál járt a csapat. A lőtt gólok nem csupán a kreativitásnak voltak betudhatóak, hanem a hátul remekül elvégzett munkának – öröm volt nézni csapatunk erőtől duzzadó, határozott, láthatóan taktikus védőmunkáját. Nyilván az sem véletlen, hogy nagyszünetben a brazil ász, Felipe Perrone neve mellett 0/0 állt… (Aki aztán 0/6-tal zárt...)

A harmadik etapban Varga Dániel villanását jegyezhettük fel elsőként, majd Nagy Viktor védése növelte az örömforrást. Hogy élvezték a mieink a partit, Hosnyánszky csavarja is bizonyította – Sorra nagy nehezen piszkálta ki. Zalánki újra őrületen jó passzt adott fórban Tóth Mártonnak, Vámos blokkolt hatalmasat, majd Varga Dénes kezére érkezett hibátlanul a labda egy leválás után. Márpedig ha ő ziccerbe kerül, aligha van kegyelem – most sem volt. A brazil csupán Guinardes révén jutottak gólig, azaz a játék semmit sem változott.

Fotó: Balogh Máté

S miután a negyedig negyedben (amelyben Decker Attila védte a kapunkat) Varga Dénes egy percen belül kétszer mutatta meg, miért is tartják a világ egyik legjobbjának, a póló művészének, már 13–4 állt a táblán. Tóth Márton blokkolt, Nagy Viktor védett hátrányban, szakadéknyi volt a különbség a csapatok között.

Varga Dénes a támadódió lejártakor lőtt irtózatos gólt, már az ötödiket jegyezte, s tíz volt közte. A vége aztán 14-5 lett, a vastpas megérdemelt volt. Kemény hét remek lezárása volt ez!

Felkészülési mérkőzés, Miskolctapolca
Magyarország–Brazília 14–5 (1–1, 7–2, 3–1, 3–1)
Miskolctapolcai Strandürdő, vezette: Tóth F., Alexandrescu (román)

MAGYARORSZÁG:
Nagy V. – Erdélyi, Vámos 1, Szivós, Varga Dániel 1, Varga Dénes 5, Tóth M. 3. Csere: Zalánki 2, Manhercz 1, Hosnyánszky 1, Decker Á., Kis G., Bedő, Decker A. (kapus). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

BRAZÍLIA: Soro – Crivella, B. Gomes 2, Delgado, Silva, Perrone, Vrlic 1. Csere: G. Gomes, Alonso, Salemi, Rocha, Guinardes 2, Correra, Franco. Szövetségi kapitány: Ratko Rudic

Gól/emberelőny: 5/9, ill. 2/8
Gól/ötméteres: 1/2, ill. –
Kipontozódott: Decker Á. (29. p.), B. Gomes (30. p.), Silva (31. p.)

- a.z., d.s. -

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok