Amerika után újra a Margitszigeten

2016. július 07. 07:23

Női válogatottunk hazaérkezett az Egyesült Államokból, és nem tétlenkedik: ma már újra a Széchy-medencében edz. „Agresszivitás, fizikum terén sokat fejlődtünk, de még az út közepén járunk, leszünk ennél jobbak, sokkal jobbak” – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány, aki csapatát jövő héten a BENU-kupán is tesztelheti. Utána kerethirdetés.

Fotók: Poor Ildikó/USA Water Polo

6–13, 6–11, 7–10.

A száraz tények.

Ugyanakkor nem érdemes csüggedni, hiszen bármennyire abszurdnak is tűnhet, de kalkulált vereségekről beszélhetünk, miképpen Bíró Attila fogalmazott: „Házhoz mentünk a pofonért, méghozzá azzal a céllal, hogy ettől erősebbé váljunk, és az olimpián ne kapjuk, hanem mi adjuk majd ezeket a pofonokat.”

Nem kérdés, az ötkarikás címvédő, világbajnoki aranyérmes Egyesült Államok momentán előttünk jár, ami már csak azért sem számít hatalmas kunsztnak, mert a sanghaji Világliga Szuperdöntő miatt, meg amúgy is teljesen más felkészülési utat jár be, mint a legtöbb válogatott: játékosai voltaképpen az egész szezonban együtt készülnek, nem csoda, hogy Adam Krikorian mester a VL-diadal után nyomban kihirdette riói 13-as keretét.

„Ez valóban így van, komplett a csapatuk, ami persze nem mentség az eredményekre, hiszen a magyar válogatott minden összeállításában győzelemért játszik – tette hozzá szövetségi kapitányunk. – Viszont abban biztos vagyok, hogy a kerethirdetés után nem is rögvest ugrásszerűen, de javul majd a teljesítményünk, megnyugszanak a lányok, működésbe lépnek az automatizmusok. A tervek szerint a BENU-kupán még egyszer utoljára lehetőséget kap mindenki a bizonyításra, utána szűkítem a névsort.”

Az amerikai meccseredményeket három szempont alapján is vizsgálhatjuk.

A kapott gólok száma folyamatosan csökkent, avagy a védekezés szép lassan kezdett összeállni. „A fizikális felkészítés mellett leginkább a védekezéssel kezdtünk el foglalkozni. Kaptunk nem egy elkerülhető gólt, mégis azt mondom, többé-kevésbé sikerült összerakni azt, amit szerettem volna. A rengeteg zárásra, afféle kosárlabdára hajazó támadásaikat igazán megismerhettük, tudjuk, mit kell majd tenni ellenük. Mind a három kapusunknak lehetőséget adtam a hivatalos mérkőzéseken, hogy ott miként teljesíthettek, láthatta mindenki, aki megnézte a találkozókat, ám a rivális elleni kétkapus edzések sem elhanyagolhatóak, Bolonyai Flóra ezeken például nagyszerűen védett. Még tesztelem őket a döntés előtt.”

A lőtt gólok száma feltétlen kevésnek tűnik, támadásban még messze, nagyon messze a megálmodott csúcsforma. „Az emberelőnyös játékunk nem hogy hagy némi kívánnivalót maga után, hanem egész egyszerűen még romokban, ami egyértelműen betudható a kondicionális kiképzésnek, valamint a védekezés gyakorlására tett hangsúlynak. Tekintettel arra, hogy a fórok megjátszása normál esetben a csapat egyik erőssége volt az Európa-bajnokságon, nem aggódóm. Amikor meglesz az olimpiai csapat, amint elkezdünk a taktikával, a támadással is jobban foglalkozni, nagyot javul majd a mutatónk.”

A meccsek rendre a harmadik negyedben dőltek el, nagyszünet után őrölte fel a mieink erejét az ellenfél, ami kondicionális okokra vezethetőek vissza. Ezen a téren vajon miként állunk? „Az edzésprogramunk úgy volt beállítva, hogy nem feltétlen vette figyelembe a mérkőzés időpontjait, az első napi összecsapás délelőttjén például brutálisan meghajtottuk a játékosokat. Valóban megfigyelhető, hogy sokáig jól tartottuk magunkat, majd elsősorban fizikálisan nőttek fölénk, ami ezek tükrében nem csoda. Persze tegyük gyorsan hozzá, az amerikai együttes közismerten a legjobb fizikumú társaság, ellene a legjobb erődben sem egyszerű a feladat. Testközelből két héten keresztül ismerkedhettük a stílusukkal, sokat, nagyon sokat tapasztaltunk.”

Bíró Attila afféle összefoglaló gyanánt megemlítette még, hogy minden szempontból ideális két hétről volt szó, ennél jobb választást keresve sem talált volna, főleg úgy, hogy a legnagyobb rivális vendégül látta: „Nagyon korrekt a kapcsolat az amerikaiakkal, nem lehetett semmire sem panaszunk. Ideális körülmények között készültünk, sokat tanultunk. Az utolsó meccsen mér ízelítőt adtunk, milyen az, ha felvesszük a kesztyűt, kár, hogy a végén mi kihagytuk, ők belőtték a fórjaikat, és így végük nehezen, de hárommal nyertek. Azon leszünk, hogy Rióban forduljon majd a kocka, ami természetesen nem könnyű, de nem is teljesíthetetlen feladat. Agresszivitás, fizikum terén sokat fejlődtünk, de még az út közepén járunk, leszünk ennél jobbak, sokkal jobbak. Mindenesetre azt kíváncsian várom, mire megyünk majd a BENU-kupán az olasz, spanyol, ausztrál csapat ellen.”


A magyar női válogatott kerete:

Kapusok: Bolonyai
Flóra, Gangl Edina, Kasó Orsolya

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó

Mint már többször jeleztük, a BENU-kupa első két napján női válogatottunk meccsére jegyértékesítés helyett becsületkasszát működtetünk: Európa-bajnok csapatunk szerdai, olaszok, illetve csütörtöki, ausztrálok elleni összecsapását (mindkét találkozó 20.30-kor kezdődik majd) a margitszigeti Széchy-medencében mindenki annyiért tekintheti meg, amennyiért szeretné. A belépés mindkét napon regisztrációhoz kötött – erről itt olvashat.

Ami a befolyt összeget illeti: a csapat a Magyar Vízilabda Szövetséggel közösen nemes célra ajánlja fel. Az összegyűlt pénzt ugyanis az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa számlájára utalják majd. A karitatív tevékenység ezzel nem ér azonban véget, hiszen egy képzőművész által elkészített babát dedikál még az olimpia előtt a Bíró Attila irányította társaság, amelyet az év második felében az MVLSZ hivatalos támogatójának, a Marriott Hotelnek a jótékonysági rendezvényén árvereznek majd el, hogy további pénzt gyűjtsenek az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa számára.

A BENU Kupa programja:

Július 13., szerda:

Széchy-uszoda:


Spanyolország-Ausztrália - 19.00 (női mérkőzés)
Magyarország-Olaszország - 20.30 (női mérkőzés)

Július 14., csütörtök:

Széchy-uszoda:


Spanyolország-Olaszország - 19.00 (női mérkőzés)
Magyarország-Ausztrália - 20.30 (női mérkőzés)

Július 15., péntek (inenntől jegyet kell váltani - jegyed.hu)

Hajós-uszoda 50-es medence:


Olaszország-Ausztrália - 13.00 (női mérkőzés)

Grúzia-Ausztrália - 17.30 - (férfimérkőzés)
Magyarország-Spanyolország - 19.00 (női mérkőzés)
Magyarország-Horvátország - 20.30 (férfimérkőzés)

Július 16., szombat:

Hajós-uszoda, 50-es medence:

Horvátország-Ausztrália 19.00 (férfimérkőzés)
Magyarország-Grúzia - 20.30 (férfimérkőzés)

Július 17., vasárnap:

Hajós-uszoda, 50-es medence:


Magyarország-Ausztrália - 10.00 (férfimérkőzés)
Horvátország-Grúzia - 11.30 (férfimérkőzés)
 
a.z.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok