Szombathely és az Aligátorok végleg a pólós térképre kerültek

2016. június 17. 08:50

A már hagyományosnak mondható Savaria Kupa nemzetközi utánpótlás-torna, a válogatott vendégjátéka és az ificsapat szereplése miatt jó ideje már ott voltak, de az ob 1/B-be jutás egy régóta várt lépés. Hosszú út vezetett idáig.

Fotó: AVUS Szombathely

A 19 éves Jenei Dániel nem azért pityergett a mentőautóban, mert nagy fájdalmai voltak (egyébként azok voltak), hanem azért, mert nem tudott társaival együtt a vízbe ugrani a mindent eldöntő, Alfa SC Kispest elleni meccs legvégén.

A helyszín Szeged, a meccs az ob 2-es felsőházi rájátszás keretén belül zajlott. És 12-7-es szombathelyi sikerrel ért véget, így az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sport Egyesület feljutott az ob 1/B-s bajnokságba. Nagy volt a boldogság, szerencsére a végén kiderült, csak zúzódásokat szenvedett egy víz alatti rúgást követően a csapat egyik meghatározó tagja.

De hogyan jutott el a másodosztályig a nulláról az AVUS egy olyan városban, ahol a 80-as években lényegében betiltották a vízilabdát. Juhász Tibor elnököt kértük, meséljen.

„Mi a 90-es években egyfajta gittegyletként kezdtük szerveződni, úgy gondoltuk, mégsem kellene hagyni, hogy ez a gyönyörű sportág teljesen hiányozzon Szombathelyről. Az aligátor egy olyan szívós állat, amelyik ha nincs víz, akkor is képes életben maradni, ha meg ott a víz, igyekszik azonnal megragadni a pillanatot, és nem elereszteni – ezért választottuk jelképünknek és nevünknek is az aligátort. Az igazán nagy lépés akkor történt, amikor Vincze Balázs elfogadta a felkérésünket, és a 2000-es évek közepén lerakta a mostani rendszer alapjait. Akkor úgy gondoltuk, kell valaki, aki érti, szereti, tudja a vízilabdát, aki a sportág szívéből, élvonalából érkezik. Vele indultunk el, vele kezdtük el az azóta is példaként szolgáló általános iskolai vízilabdát, ami a mostani sikerünk alapja is” – emlékezett Juhász Tibor.

Nos, valóban: 12 évvel ezelőtt a Gothard Jenő Általános Iskola és Gimnáziumban az egyik elsős osztályban több tucatnyian kezdtek el vízilabdázni, pontosabban először úszni. Közülük sokan a most ob 2-t nyert csapat oszlopos tagjai – ez ám az igazán sikeres építkezés! Hajmási András, Jenei Dániel, Kovács Barnabás, Polcsik Máté, Doma Péter, Úr Valér, Juhász Máté, Ekler Bendegúz, Sági Benjámin – mindannyian a felnőtt csapat tagjai, vezérei, mint ahogyan egyébként az első vonalban szereplő ifjúsági csapat meghatározó játékosai is ők.

Fotó: AVUS Szombathely

„Mi akkor úgy gondoltuk, a szülők elfoglaltak, nem mindig egyszerű edzésre vinni a gyerekeket, aztán iskolába, így mi ezt átvállaltuk. A kisbuszunkkal a gyerekekért mentünk, aztán a végén visszavittük őket a suliba, ami az intézménynek is jó volt, hiszen szerves részévé vált az országos versenyeknek. Azt hiszem, négy év alatt úgy „megfertőztük” a szülőket, hogy aztán már nekik sem volt akadály edzésre vinni a srácokat. Így indultunk.”

Juhász Tibor elmondta, Vincze Balázs mellett sokat köszönhet az AVUS Babarczi Rolandnak, aki nagyon sokat segített az alapok felépítésénél, de nagy minőségi ugrás volt Kis István munkálkodása is, nála kezdte szervezetten versenyeztetni az utánpótlás-csapatokat a klub. De hozzátette a maga hasznos munkáját később Zoufal Norbert, Godova Gábor és Gyöngyösi András is.

Nem beszélve a Szerbiából érkező Stojadinov Nikoláról és Gortva Zoltánról, utóbbi volt a felnőttek edzője legutóbb, előbbi az utánpótlásban dolgozó szakember. Mindketten a becseji iskola neveltjei, így mentalitásukkal formálják a fiatalokat, munkájuk nagyon hasznos.

Voltak mérföldkövek egyébként az elmúlt években a város vízilabdájában. Juhász Tibor nagyon hálás Kemény Dénesnek és az aranycsapatnak, amiért többször is a városba látogatott (volt Volvo-kupa is Szombathelyen), ez mindig nagy lökést adott a klubnak. De köszönetet mondott Horkai Györgynek is, a nemzetközi Savaria Kupa utánpótlás-torna mindig telt ház előtt zajlik, mint ahogyan a 2013-as junior vb is nagy siker volt, előfordult, hogy többek nem is fértek be az uszodába.

A Gothard-iskola büszke lehet arra, hogy 2008-ban első dunántúli iskolaként nyert országos diákolimpiai versenyt, és azóta is megannyi siker részesei. Varga Viktória személyében utánpótlás-válogatottat is neveltek, ő már egy ideje a BVSC-ben pólózik, és az idei világversenyekre is készül.

Fotó: AVUS Szombathely

A klub egy ideje egy amerikai kapcsolat gyümölcseiből is táplálkozik, éppen a héten ment el Sacramentóba két hónapra az egyébként utánpótlás-válogatott kerettag kapus, Kovács Barnabás, valamint Juhász Máté.

A legfrissebb hír még nagyobb lökést jelenthet, ugyanis 2 milliárd forintos beruházással, a TAO-rendszernek köszönhetően új uszoda épül a városban, valamint a régi medence energetikai rendszere is megújul. Lesz tehát új vízfelület, az egyik medencét ráadásul kizárólag a vízilabdázók használják majd.

„Mindenkinek köszönettel tartozom, aki hozzásegített minket ahhoz, hogy most ilyen állomásokról beszélhetünk. Persze, nem szeretnénk megállni itt, az első évben stabilizálni szeretnénk a helyünket az ob 1/B-ben, szeretném, ha lenne egy arca a szombathelyi vízilabdázóknak. Az eredmény most még másodlagos lesz, de idővel előre szeretnénk lépni. A cél az ob 1, miért is ne. Vincze Balázsnak egyszer ígéretet tettem, addig nem halok meg, amíg meg nem nyerjük az ob 1-es bajnokságot. Lehet, hogy 120 évig élek majd, de kell-e ennél merészebb cél?! Szeretnénk a helyi gyerekeknek alternatívát nyújtani, minél többüket bevonni a vízilabdába, és jó lenne, ha idővel egyetemi szintig működnek a kapcsolat az oktatási intézményekkel. Fontos, hogy sok helyi játékos legyen a csapatban, akkor igazán szerethető egy társaság, ha a mi kutyánk kölykei küzdenek benne” – mondta a klub elnöke.

Hogy a magasabb osztály egy másik nívót jelent, azt az erősítésekben is le lehet mérni. A szombathelyiek csütörtökön jelentették be, hogy új vezetőedző irányítja majd a felnőtt és ifi csapatot. Matajsz Márk lesz ez a szakember, a 38 éves egykori Fradi-játékos, aki később Egerben, a Honvédnál, valamint Spanyolországban pólózott, és a korosztályos válogatottakkal junior Eb-, junior vb- és ifi vb-ezüstérmes lett Szentesről érkezik a vasi megyeszékhelyre. Egyébiránt játékosként magyar bajnok, KEK-győztes, LEN-kupa ezüstérmes, Szuperkupa-győztes és kétszeres Magyar Kupa-győztes – a Ferencvárossal, az Egerrel is második lett a LEN-kupában. Először Miskolcon volt a serdülők edzője, aztán Szentesre ment dolgozni, ott a felnőtt ob I.-es csapatot is irányította tavaly, legutóbb a serdülőket edzette.
 
A klub természetesen stabilizálni szeretné helyzetét az ob 1/B-ben, Matajsz Márknak ebben Gortva Zoltán segít, ő a serdülőcsapatot is vezeti majd, a gyermekcsapat edzője Karácsonyi Vazul lett, míg Stojadinov Nikola a többi utánpótlás-csapat szakmai munkáját felügyeli majd. 
 
„Szerettük volna egy fiatal, éhes szakembert, több név is a pakliban volt, de azért esett Márkra a választásunk, mert nagyon tetszett az a munka, amit Szentesen végzett. Szimpatikusak voltunk egymásnak a tárgyalások során, és családjával a városba is költözik, ez jól jelzi, hogy neki is komolyan a szándékai. Bízom benne, sikeres lesz majd a kapcsolatunk” – fogalmazott Juhász Tibor.

Az Aligátorok tehát megérkeztek – és mivel a víz is rendelkezésre áll, megragadnák azt a bizonyos pillanatot.

-Dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok