Faragó Tamás bő Eb- és vb-keretet hirdetett

2016. június 15. 16:23

A 97-es korosztály Európa-bajnokságra, a 98-as válogatott világbajnokságra készül. Sokan várhatóan mindkét világversenyen ott lesznek.

Fotó: MOB

„Július 18-án, 17 óra 30-kor, a Komjádi-uszodában kezdjük a felkészülést a hollandiai Európa-bajnokságra a lányokkal” – csapott a közepébe Faragó Tamás, aki Godova Gáborral felügyeli a két korosztály szakmai munkáját.

A juniorok szeptember 11. és 18. között Goudában játszanak a kontinenstornán, míg az ifik decemberben vesznek részt a világbajnokságon, amely elviekben Új-Zélandon lesz, legalábbis még nem történt a kiírásban változás.

„Most a legfontosabb az Eb, amelyre hét hétig edzünk, ebben lesz egy háromnapos hollandiai edzőtábor, egy négynapos görög torna és egy háromnapos hazai edzőtábor, várhatóan Szentendrén vagy Leányfalun. Mivel nagyon közel van a világbajnokság, két és fél hónappal az Eb után, a 98-as keretbe meghívottak együtt készülnek majd a többiekkel. Reméljük, hogy technikailag és taktikailag is sokat tudnak fejlődni ez idő alatt” – tette hozzá a kapitány.

A két keretben meglehetősen nagy az átfedés, hiába, a női vízilabdában még mindig nem elég nagy a merítési lehetőség. A 97-es keretet kizárólag 97-es születésű lányokkal nem is lehetne megtölteni, legalábbis szakmailag ez nem lenne igazolt, de a két névsorban vannak 99-es és 2000-es születésű tehetségek is.

„Az abszolút sorrend és névsor nem egyezik meg a posztonkénti sorrenddel” – indokolta a keret összeállítását Faragó Tamás. „Vannak olyan kislányok, akik nem kaptak meghívót, mert bár jó játékosok, de csak egy bizonyos poszton játszanak, ott pedig negyedik, ötödik helyen tudnánk őket számításba venni.”

Az esélyekről is ejtett néhány szót a kapitány:

„Abban bízunk azért, hogy szakmailag mindenképp jobbak vagyunk az ellenfél kispadjánál. Ha pedig a lányok a ki nem kényszerített és elméleti hibákat minimalizálják, elég jó helyzetbe kerülhetünk, azzal azért már lehet valamit kezdeni. A rivális csapatokban több felnőtt válogatott is szerepel, sőt, van, aki ott lesz az olimpián is, de taktikai és szellemi fölényünkkel föléjük tudunk majd kerekedni reményeim szerint”.

Faragó Tamás szerint igen színvonalas volt az utánpótlás-bajnokságok négyes döntője, mind a gyermek, mind a serdülő, mind az ifi korosztályban, ugyanakkor változtatni kell a lebonyolításon, nem követendő, hogy egy napon rendezzék az elődöntőket és a döntőt. Úgy gondolja, kimagasló volt az UVSE szereplése, ami nagyban köszönhető a sok jó edzőnek, szakmai munkának és a tehetségeknek, a lilák mellett pedig kiemelendő a szerényebb lehetőségek mellett működő POLO SC remek eredménysora.

A junior Eb-re készülő bő keret:

Kuna Szonja, Bicskei Réka, Koncsag Krisztina, Ádám Emília, Hertzka Orsolya, Mucsy Mandula, Gerendás Matilda, Aranyi Réka (mindannyian UVSE), Tamás Viktória, Varga Viktória (mindketten BVSC), Huszti Dóra, Mchunu Hlengiwe, Lekrinszki Gina, Vályi Vanda (mindannyian Dunaújváros), Farkas Tamara, Tóth Csenge, Mihály Kinga (mindhárman Szentes), Miklós Réka (Eger), Magyari Alda (POLO SC), Maczkó Lilla (Kecskeméti Sportiskola)

Az U19-es női torna csoportjai:

A csoport: Olaszország, Szlovákia, Nagy-Britannia, Bulgária
B csoport: Oroszország, Magyarország, Franciaország, Ukrajna, Horvátország
C csoport: Spanyolország, Hollandia, Szerbia, Románia
D csoport: Görögország, Németország, Izrael, Törökország

Az ifi világbajnokságra készülő keret:

Koncsag Krisztina, Ádám Emília, Hertzka Orsolya, Mucsy Mandula, Kiss Eszter Lara, Aranyi Réka, Vogt Vivien, Gyárfás Dorottya, Hidas Dóra (mindannyian UVSE), Brezovszki Gerda, Mchunu Hlengiwe, Lekrinszki Gina, Vályi Vanda (mindannyian Dunaújváros), Farkas Tamara, Tóth Csenge, Mihály Kinga (mind a négyen Szentes), Miklós Réka (Eger), Magyari Alda, Ármai Zita, Faragó Berta, Muzsnay Fanni, Petőváry Luca (mindannyian POLO SC), Koncz Laura Hanna (BVSC), Maczkó Lilla (Kecskeméti Sportiskola)

-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok