Benedek Tibor: „Sikerélményre van szükségünk Rióig”

2016. június 13. 17:05

A felkészülési programot úgy állította össze a férfiválogatott kapitánya, hogy a csapat ne csak tudásban érjen el a megfelelő szintre, hanem legyen a zsebben jó pár nagy skalp is. Hangulatjelentés az első teljes kerettel megtartott edzést követően.

Fotó: Dobos Sándor

Madaras Norbert érkezett meg elsőnek a Széchy-uszodához hétfőn délelőtt az olimpiára készülő férfiválogatott vizes edzésre. „Jelzésértékű, hogy te vagy itt először” – szegeztük neki, utalva a válogatottba történő visszatérésére, mire a kétszeres olimpiai és világbajnok ennyit mondott: „Nem, ez azt mutatja, hogy én vezetek a legjobban”.

Merthogy egy reggeli kondicionáló edzésről siettek be a fiúk a Margitszigetre, a Gilda Max izzasztó percei után következett a csobbanás és egy jó nagy úszásadag, amelynek végén jól el is fáradtak a fiúk.

A múlt héten már heten elkezdték a riói felkészülést, azok a játékosok, akik nem voltak érintettek a Bajnokok Ligája Hatos Döntőjében. Június 13-án először volt együtt a keret, kiegészülve Nagy Ádámmal, ő június 22-ig lesz a csapattal, aztán átmegy Horkai Györgyhöz, hiszen az utánpótlás-válogatottak is elkezdik majd a felkészülést.

Visszatérve még egy kicsit a kocsikázáshoz: Erdélyi Balázsnak nem volt szerencséje a Szigetre menet, mert koccanásos baleset részese volt, nem ő volt a vétkes, és nem érte baj őt magát, a kocsit viszont igen. Szerencsére épségben megérkezett az edzésre egy kicsit késve, és nem kapott felmentést az úszás alól.

„Szivós Marci, gyere ide azonnal!” – sürgette meg vigyorogva a vízbe ugrás előtt Kis Gábor az Egerből a Honvédhoz igazoló válogatott társát, remek hangulatban telt az edzés, amelynek második részében egy ötperces záporral kellett megküzdenie a csapatnak és a stábnak. Benedek Tibor persze készült (mint mindenre), hozott esernyőt, azt használva vezényelte le a tréning utolsó szakaszát.

Majd a rendelkezésünkre állt, először az elmúlt hétről érdeklődtünk.

„Mind a hét embernek, mind nekem egy ráhangolódás volt az első hét. Hiszen év közben találkozunk ugyan egy-két napra a Világliga-selejtezők előtt, volt egy Belgrád és egy Trieszt is ebben a szezonban, azért szükség van arra, hogy az ember a gondolatait összegezze és ráhangolódjon a következő hetekre. Az első hét arra is tökéletes, hogy kiderüljenek az esetleges logisztikai hiányosságok, és hát edzettünk is, dolgoztunk. Köszönet Märcz Tamásnak és a BVSC-nek, hogy velük gyakorolhattunk, hasznos volt. Azoknak a játékosoknak, akik most csatlakoztak, valószínű az állóképessége nem túl jó, hiszen a sok mérkőzés alatt ez gyengülhetett. Játékban viszont volt részük elég, ennek ellenére a héten már mi is játszunk egymással. Mivel még sokan vagyunk, meg tudom majd oldani azt, hogy mindig legyenek olyanok, akik pihennek és addig a fizikumukkal foglalkoznak” – mondta Benedek Tibor.

A kapitányt megkérdeztük arról, mi a véleménye az Eger és a Szolnok BL-szerepléséről, elvégre az ottani élmények a rövid pihenő miatt még ott lehetnek a válogatott játékosok fejében. Nos, pont az a cél, hogy az élmény, a sikerélmény megjelenjen a társaság előtt.

„Nem hiszem, hogy bármelyik csapat a hatos döntő előtt kiegyezett volna azzal az eredménnyel, amit végül elértek. Kicsit hasonló volt a szereplés, mint az egy évvel ezelőtti, de azért mégis valamennyivel jobb az élmény, hiszen egy bronzérem megvan. Nagyon fontos lesz a játékosaimnak, hogy a győzelem érzése előbb-utóbb meglegyen. Ennek a hat hétnek ez egy fontos feladata lesz, sikerélményre van szükségünk akár egyénileg, akár csapatszinten. Ennek a megszerzése fontos az olimpiáig, hiszen akármennyire is jók vagyunk, jók leszünk, tudatosítani kell, hogy képesek is vagyunk győzni.”

Benedek Tibor elmondta, július 22-ig kell leadni legkésőbb a Rióba utazók névsorát, a kiválasztásban rögtön az első felkészülési torna segíteni fog, Montenegróban.

„Látszik a nyári programunkból, hogy sokkal kevesebb a meccs, mint korábban, sok olyan időszak lesz, amikor tudunk magunkban edzeni, készülni. Viszont az ellenfelek, akikkel a felkészülés során találkozunk, elég erősek. Nagyon odafigyeltem arra, hogy semmiképp se játszassam túl a csapatot a nyáron. Nagyon nagy volt a mérkőzésszám idén, nem szerettem volna, hogy megjelenjen a csömör érzése a játékosokban” – összegzett a kapitány.

A férfiválogatott először Dubrovnikba utazik a jövő héten, majd a Herceg Noviban rendezendő felkészülési tornán vesz részt Montenegró, Horvátország és Spanyolország társaságában. A július 15-17-ig zajló BENU Kupára még nem teljes az ellenfelek névsora, mert Oroszország lemondta a részvételt. A válogatott készül majd a szerb válogatottal Szerbiában, és szerepel egy Brazília elleni miskolci mérkőzés is a programban.

A magyar válogatott kerete a riói felkészülés idejére:

Nagy Viktor (Szolnok), Decker Attila (Szolnok), Bisztritsányi Dávid (OSC)

Kis Gábor (Szolnok), Hárai Balázs (Eger), Tóth Márton (Ferencváros), Gór-Nagy Miklós (OSC), Decker Ádám (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Varga Dénes (Szolnok), Varga Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (Eger), Manhercz Krisztián (Szeged), Szivós Márton (Eger), Bátori Bence (OSC), Vámos Márton (Szolnok), Madaras Norbert (Szolnok), Zalánki Gergő (Eger)

-dobos-

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok