BL: a Szolnok játszhat az elődöntőben

2016. június 02. 20:27

Cseh Sándor csapata 7–5-re legyőzte a spanyol Barcelonetát, így bejutott a legjobb négy közé. A fináléba jutásért a görög Olympiakosszal csatázhat.

Fotó: Madar Dávid

Szolnok–Barceloneta.

Csak úgy, mint az Eger–Jug, ez a párosítás is ismerős tavalyról: ez a két együttes is megmérkőzött egymással a 4 közé jutásért. Akkor, ott Barcelonában hatalmas küzdelemben 6–6-r végeztek egymással a felek, az ötméteresek után aztán a spanyol együttes játékosai örülhettek.

A szolnokiak a csata előtt fogadkoztak, most fordul majd a kocka, sőt rendes játékidőben legyőzik a riválist.

Ennek megfelelően kezdett Cseh Sándor együttese: némi tapogatózás után Varga Dénes csuklója villant, majd Nagy Viktor védte Sztrahinja Rasovic és Munarriz lövését is. Lopez aztán Varga Dániel löketét hatástalanította, majd átellenben Minguell kísérlete volt pontos. Kis Gáborról jött az első kiállítás (Famera), Younger bombáját azonban védte Lopez. Sőt Varga Dánielt kiállították Espanolról, Jesus Martin pedig időt kért. A fórmegjátszás nem sikerült, Sz. Rasovic lőtt, de Nagy védett. Sőt a sarokdobás után Famera sem tudta átverni. A Szolnok is kihagyott egy fórt, Vámos kezéből esett ki a labda, majd lőtt aztán fölé, avagy gyűrték egymást a felek. Szolnoki időkérés után Lopez fogta Mitrovics szabaddobását, de aztán hét másodperccel a negyed vége előtt Kis Gábor jegyzett akciógólt, ezzel ment 2–1-es előnyel kisszünetre a magyar bajnok.

A második negyed első percében Nagy és Lopez is nagyot védett – utóbbi emberhátrányban szedte ki Vámos bombáját. A Barceloneta is fórt hibázott, sőt egy újabbat, mert Nagy parádézott a kapuban, Munarriz és Minguell nagy helyzetben nem tudott túljárni az eszén. A spanyol bajnok jó védekezéssel kompenzálta ezeket, így nem nyílt az olló a felek között.

Amikor Mitrovics „betett” egy fórt, akkor volt egynél nagyobb a különbség (3–1), ami nem csökkent, mert Nagy rendesen elkapta a fonalat. Szerencséje is volt, mert egy az egyben vele szemben egy megúszás után Espanol a lécre lőtt. Famera is fórban lőtt ellene az utolsó percben, de hiába, a világbajnok kapus eksztázisban védett.

Nagyszünet után Alekszicsről Munarriz állt ki, Kis lőtt gólt – már 4–1-re vezetett a Szolnok. Az eső pedig zuhogni kezdett. Minguell átellenben fórban lőtt, de Nagy védett, és 11/12-nél tartott, ami káprázatos mutató. Madaras emberelőnyből leadott lövését blokkolták a spanyolok, Munarriz pedig ezúttal ejtéssel próbálkozott – bejött neki, szép gólt jegyzett.

Mitrovics odaát gyönyörűen ugrasztotta el a teljes spanyol falat, majd hozta helyzetbe a nem hibázó Vámost, a Szirányinak ment bejátszás pedig elvitték a szolnokiak, akik kézben tartották a partit. Viktor Rasovic kapufát lőtt, Nagy hátáról nem befelé pattant a labda, hiába, a jó kapusnak szerencséje is van… Mitrovics fórban kegyetlen nagy gólt lőtt, így 6–2 állt a táblán három negyed után.

Sz. Rasovic hozta közelebb csapatát emberelőnyből a negyedik menetben, majd Kis mellécsavart. A Szolnok aztán főleg Nagy nagy védéseinek köszönhetően tartotta háromgólos előnyét – egészen a 29. percig, amikor V. Rasovic középen marad t egyedül, és lőtt kapufás gólt.

Mielőtt izgalmas lett volna, Varga Dénes tőle talán szokatlan helyről, a fától húzott egy fórt a kapuba, igaz a Mezei által kiharcolt ötméterest a kapufára helyezte. Famera 1.48-cal a vége előtt alakította 7–5-re az állást, majd Gocics lőtt kapufát fórban.

Az utolsó percben Nagy védett, majd labdát szerzett a Szolnok, végképp eldőlt a parti. A magyar bajnok 7–5-re nyert, így pénteken az Olympiakosz ellen elődöntőzhet.

Eredmény – Férfi Bajnokok Ligája, Hatos Döntő
A 4 közé jutásért

Szolnoki Dózsa-Közgép–CN Barceloneta (spanyol) 7–5 (2–1, 1–0, 3–1, 1–3)

Hajós-uszoda, vezette: Boris Margeta (szlovén), Vojin Putnokovics (szerb)

SZOLNOK: Nagy V. – Gocics, Madaras, Jansik D., Mezei, Varga Dániel, Varga Dénes 2. Csere: Vámos 1, Alekszics, Younger, Kis G. 2, S. Mitrovics 2. Vezetőedző: Cseh Sándor

BARCELONETA: Lopez – Szirányi, Sz. Rasovic 1, Minguell 1, Roca, Espanol, V. Rasovic 1. Csere: Munarriz 1, Larumbe, Tahull, Fernandez, Famera 1. Vezetőedző: Jesus Martin

Gól/emberelőny: 4/10, ill. 2/8
Gól/ötméteres: 0/1, ill. –
Kipontozódott: Roca (29. p.)
 
További program:

Június 3., péntek:

Az 5. helyért (Eger-Barceloneta) 17.30

Elődöntő:

Szolnoki Dózsa-Közgép–Olympiakosz Pireusz (görög) 19.00
Jug Dubrovnik–Pro Recco (olasz) 20.30

Június 4., szombat:

A 3. helyért 19.30
DÖNTŐ 21.00

-az, ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok