Szolnokon nyert az Eger – jöhet a negyedik!

2016. május 21. 16:24

Rendkívül feszült, éles meccset hozott a férfidöntő harmadik összecsapása, amelyen Dabrowski Norbert együttese végig vezetve 12–9-re nyert, így folytatódik a párharc. Szerdán Egerben találkoznak a felek.

Fotó: Madar Dávid

Bajnokavatásra készültek Szolnokon.

Az Arénát megtöltötték a hazai drukkerek, ünnepelni jöttek.

Igen ám, de az egriek határozottan állították: „Lesz még meccs a Bitskey-uszodában is!”

Pontosan ennek szellemében kezdték a csatát: Braniszlav Mitrovics védte Vámos Márton lövését, és átellenben ugyan Nagy Viktor is így tett Hosnyánszky Norbert kísérleténél, Milos Csuk fórból leadott lövésével már tehetetlennek bizonyult. Sőt, miután Varga Dénes kétszer próbálkozott sikertelenül (előbb elpattintotta a labdát, majd a szerb kapus védett) Borisz Vapenszki lőtt nagy gólt. Erre mondják: határozott, remek kezdés.

Persze a címvédésre készülő hazaiak nem ijedtek meg, Kis Gábor „hozta” a fórt Angyal Dánielről, Aaron Younger pedig nem kegyelmezett. Az egriek kapusa az egyenlítést kétszer is megakadályozta, védte hátrányban Stefan Mitrovics, majd Varga Dániel bombáját ütötte fölé. Aztán Szivós Márton blokkolta Madaras Norbert lövését, jól tartotta magát Dabrowski Norbert együttese. Sőt Vapenszki lövése becsúszott, így 3–1-re vezetett!

Kis Gábor újabb szerzett fórja után azonban remekül járatta meg a labdát a Szolnok, Vámos lövése utat is talált a kapuba. Lehetett volt kétgólos a vendégelőny újra, ám fórban Szivós Márton lövését védte Nagy, de lehetett volna döntetlen is a nyitó negyed, ám Younger irtózatos lökete a fáról nem befelé pattant.

A második negyed első támadásánál Jansik Dávidot küldték ki Hárairól, ám a center húzását, majd Csuk lövését is védte Nagy Viktor, hanem aztán a sarokdobást követően Hosnyánszky ejtette be a labdát Hárainak, aki lélegzetelállító csavargóllal mattolta a szolnoki védelmet. Pazar volt, tényleg!

Odaát Braniszlav Mitrovics nagyon elkapta a fonalat: Varga Dénes és Milan Alekszics is próbálkozott becsülettel, de a szerb világbajnok rendre hárítani tudott. Cseh Sándor a 12. percben kért időt. Nem tudni, mit beszéltek meg, de a történtek igazolni látszatták döntését, mert azonnal gólt szerzett csapata. Kis Gáborról másodszor állították ki Uros Csucskovicsot, a fórt pedig Vámos „tette be”. Sőt miután Csuk ellen kontrát fújtak, és visszaúszás közben meg kiállítást, az egyenlítésért ment a Szolnok – sikerrel: S. Mitrovics ugyan előbb a fára lőtt, ám a kipattanó után Madaras varázsolta a falban kiemelkedő Kis Gábor kezére a labdát, aki nem hibázott!

Hullámzott a meccs, mert ezt követően újra az egriek percei következtek: Vapenszki lőtt kapufára egy fórt, ám időkérés után egy újabb létszámfölötti helyzetet Hárai váltott gólra a falból. A remek védekezés után újabb egri emberelőny következett, amelyet úgy tűnt, hatástalanít a hazai együttes, ám a bírók Varga Dénes ellen ötméterest ítéltek – az ok: Varga Dénes korábban tért vissza. A büntetőt Biros Péter lőtte be, így 4–6 állt a táblán. A végén már majdnem beírták az ötödik szolnoki gólt, ám Mitrovics lövését a bírók nem adták meg, mert öt méteren belülről tüzelt. A hazai oldal tiltakozott, de hiába.

Nagyszünet után Kis Gábor mutatta be, őt lefogni a képtelenség határán van. Kiharcolt két ötöst, ám a Szolnok csak az egyiket váltotta gólra: Varga Dániel belőtte, Stefan Mitrovics kihagyta. Az akadozó egri támadások aztán egy csapásra újfent működésbe léptek, hiszen Csuk és Vapenszki is akciógólt jegyzet. Utóbbi találatot már Decker Attila kapta, hiszen Cseh Sándor őt küldte kapuba Nagy Viktor helyett.

A szakvezető időt kér 5–8-nál, és ismét bejött a húzása. Csapata két fórgóllal (Mitrovics lepattanó után talált be, majd Madaras volt eredményes) feljött egy gólra. Felforrósodott a hangulat: Kósz Zoltán piros lapot kapott reklamálás miatt, majd Zalánki fórgólját érvénytelenítették, viszont ötöst ítéletek a vendégeknek, mert a bírók szerint ismét hamarabb jött vissza a hazai játékos. Cseh Sándor is piros lapot kapott, az ötöst Szivós belőtte, így 7–9-cel mentek a felek az utolsó pihenőre.

Az edzőit veszítő Szolnok küzdött, ám Braniszlav Mitrovics jól védett, ráadásul Szivós akciógólja után már hárommal ment az Eger. Kis Gábor újabb ötöst brusztolt ki, Angyal Dánielt cserével végleg állították ki róla, sőt Petrovai Márton piros lapot kapott. Alekszics lövését azonban védte B. Mitrovics!

Sőt miután átellenben Csuk bevarrta a Hárai által „hozott” ötöst, 8–11 állt a táblán. Még egyszer nekirugaszkodott a Szolnok: Zsivko Gocsics hozta közelebb csapatát, ám Hárait sem lehetett tartani, újabb ötméterest harcolt ki, amelyet Biros váltott gólra. S miután Braniszlav Mitrovics parádézott, nem született több gól, avagy 12–9-re az Eger nyert - mellesleg két év után kapott ki otthon a Szolnok.

Szerdán tehát meccs, nagy meccs lesz a Bitskey-uszodában 20 órától!
 
Kis Gábor a mérkőzést követően így nyilatkozott:

„Semmi értelme másra fogni a vereséget, mert rajtunk múlt. Ötméterest hibáztunk, ajándékba adtunk 5 métereseket, és sokat hibáztunk. De hát ez a bajnoki döntő, persze, hogy becsúsznak hibák, még lesznek is. Egy döntőt sok minden megtörténhet, én csak egy dolgot tudok biztosra mondani, tiszta szívből játszunk majd a következő mérkőzésen is, nyilván az Eger is. Két év után először kaptunk ki a magyar bajnokságban, ez nyilván nem jó, viszont nagyon jó meccs volt, sok eseménnyel. Én örülök az ilyen meccseknek, persze, jó lett volna lezárni, de örülök, hogy lesz még egy, legalább. Kevés hasonló hőfokú meccset játszunk a Szolnokkal a magyar bajnokságban, ezeken érzi a legjobban magát az ember, alig várom a következőt, és remélem, azt hozni fogjuk.”
 
Az alábbiakban Cseh Sándor, Dabrowski Norbert és Hárai Balázs nyilatkozata videóban látható.

 
Eredmény – E. ON férfibajnokság, döntő, 3. mérkőzés
Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger 9-12 (2-3, 2-3, 3-3, 2-3)
Szolnok, Szolnok Aréna, 1100 néző. Vezette: Molnár T., Molnár P.

SZOLNOK:
Nagy V. – Madaras 1, Vámos 2, Mezei, Varga Dénes, S. Mitrovics 2, Jansik D. Csere: Gocsics 1, Alekszics, Younger 1, Varga Dániel 1, Kis G. 1, Fülöp, Decker A. (kapus). Vezetőedző: Cseh Sándor

EGER: B. Mitrovics – Angyal, Hosnyánszky, M. Csuk 3, Vapenszki 3, Bedő, Biros P. 2. Csere: Zalánki, Csucskovics, Lőrincz, Szivós 2, Erdélyi, Hárai 2. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Gól/emberelőny: 7/12, ill. 3/11
Gól/ötméteres: 1/3, ill. 4/4
Kipontozódott: Varga Dénes (24. p.), Csucskovics (29. p.)
Kiállítva végleg cserével: Angyal (28. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Szolnok javára



Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok