Csoportmásodik a Szolnok a BL-ben, OSC-helytállás

2016. május 18. 19:57

A Bajnokok Ligája B csoportjában a Szolnok nehéz kezdés után legyűrte a Partizant, míg az OSC kikapott Dubrovnikban.

Fotó: Madar Dávid

A papírformát követő BL-csoportban három olyan meccs maradt az utolsó napra, amelyeken egyértelmű esélyest nevezhettünk meg: a Reccót, a Szolnokot és a Jugot.

Ami a horvátokat illeti, az OSC-t fogadták Dubrovnikban. Ez volt az OSC szezonbeli utolsó tétmeccse, itt búcsúzott a csapattól (minimum) Kevin Graham és Decker Ádám. Nos, Vincze Balázs csapata egyszer sem vezetett a mérkőzésen, de becsülettel helyt állt. Felipe Perrone góljára még Salamon Ferenc tudott válaszolni, de onnantól mindig egy kicsivel jobban tudott érvényesülni a Jug.

A második negyed derekára már háromgólosra hízott a különbség, majd aztán 8-4-nél már négyre – kétségtelen, hogy a Jug bőségesen kapta az emberelőnyöket. Az újbudai csapat oda-odacsapott, de a hazaiak is elemükben voltak, érdekesség, hogy Felipe Perronén és Josip Vrlicen nem látszott, hogy 5 napon keresztül az Interkontinentális Világliga-selejtezőkön segítette a brazil válogatottat, Perrone negyedik gólját szerezte a negyedik negyed derekán, azzal lett 10-6 a Jugnak.

Nem kezdett jól a Szolnok, Subotics 5 méteresből, Vico pedig egy középről eleresztett ejtéssel talált be, Decker Attilának – merthogy ő kezdett a kapuban – kétszer is maga mögé kellett nyúlnia. Aztán a korábban kétszer megjátszani próbált Mezei Tamás tudott befordulni, majd szépíteni (1-2), hogy aztán a védekezésbeli hibáját kijavítsa, Younger jelentkezett góllal, még csak 4 perc telt el, de máris 2-2 volt az állás.

Úgy tűnt, nem ijedt tehát meg a Szolnok, csakhogy nem figyelt eléggé, és kisvártatva 4-2-re húzott el a Belgrád, Gogov két találatával, a másodikat megúszás után szerezte egy Decker-bravúr után. Nem tudta a centerbe lőtt labdákat a játékvezetőknél (is) érvényesíteni a Szolnok, így beragadt az eredmény a negyed végére. Pontosabban az utolsó percben Milan Alekszics emberelőnyből még betalált, egy gól volt a szerbek előnye.

Akik egyáltalán nem játszottak megilletődötten abban az uszodában, amelynek házigazdája, a Szolnok veretlen volt itt ebben az idényben. 5-3-ra és 6-4-re is elment Vladimir Vujasinovics csapata, ezt kozmetikázta Alekszics (5-6).

Mezei Tamás balcsavarja gyönyörű volt a 3. percben, ezzel egalizált a Szolnok, majd a remek napot kifogó Alekszics emberelőnyös átlövésével először vezetett a magyar bajnok (7-6).

A mérkőzés felénél meg kettővel, azaz nagyjából helyreállt a világ rendje. Nagy ziccert hagyott ki Varga Dénes a harmadik negyed negyedik percében, igaz, Risticevic kapus is egyre inkább belerázódott a vendégeknél, hektikus volt a harmadik szakasz.

A vége felénk billent, szétúszta a Szolnok a Partizant, 10-6-nál már azért meg lehetett nyugodni. A vége győzelem, még akkor is, ha a negyedik negyedben egy kicsit kiengedett a Szolnok (Decker Attila bravúrjai is kellettek), amely várja ellenfelét. A Recco ugyanis győzött a török Galatasaray otthonában, így második helyen zárt Cseh Sándor csapata.
 
S mint később kiderült, mindez azt jelenti, hogy a Szolnok a Spandau ellen 8-8-at játszó Barceloneta csapatával találkozik a Margitszigeten, míg az Eger a Jug Dubrovnikkal, a négy közé jutásért.
 
Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője a meccs után:

„Bementünk, de látszott, hogy nagyon nem vagyunk ott ezen a meccsen. Viszont az volt a jó, hogy folyamatosan beszéltünk arról, mit kellene csinálnunk, és aztán meg is csináltuk. 6-4-ről fordítottunk 10-6-ra, ez volt a legjobb időszak, ami azután jött, az felejthető. Ugyanakkor ma is voltak játékosok, akik nagyon akartak, nagyon küzdöttek. Sok taktikai elem került elő a meccs alatt, mert elég szétszórt volt a társaság, mintha nem tudtuk volna, mit csinál az ellenfél. Ezzel amúgy nincs nagy probléma, két Eger-meccs között megverni a Partizant 3-4 góllal, összességében rendben van. A szombati teljesítményünk mutatja majd meg, hogy ez a mai gyengébb első félidő csak egy kisiklás volt, vagy annál több, mindenesetre mind egyénileg, mind csapatszinten több kell ennél.

Mezei Tamás
a meccs után:

„A végére azért odatették magunkat, megtettük, amit meg kell. Igaz, hogy kiengedtünk a negyedik negyedben, de mindig a végeredmény számít. Kicsit már a szombaton járt az agyunk, már ott voltunk fejben valószínű.”

Decker Attila a meccs után:

„Kicsit megható volt ez a meccs, mert lehet, hogy az utolsó olyan volt, amin védtem, szóval valamilyen szinten furcsa volt. Itt voltam akkor is, amikor ez a klub elkezdte az építkezést, amikor elkezdett nagycsapattá válni. Szeretném megköszönni a klubnak, Cseh Sándornak, a szakmai stábnak azt a munkát, amit belém fektettek. Remélem, hogy egy olimpiai bajnoki címmel tudom ezt meghálálni.”


Eredmények – Bajnokok Ligája, B csoport, 10. forduló:

Szolnoki Dózsa-Közgép-Partizan Beograd (szerb) 12-9 (3-4, 5-2, 2-0, 2-3)
Gólszerzők:
Alekszics 4, Mezei 2, Younger 2, Varga Dénes 2, Fülöp, Madaras, illetve Gogov 3, Subotics 2, Drasovics 2, Vico, Asanovics

Jug Dubrovnik (horvát)-A-Híd-OSC-Újbuda 10-7 (3-2, 2-1, 3-1, 2-3)
Gólszerzők:
Felipe Perrone 4, Fatovic, Jokovic, Vrlic, Mercep, Benic, Obradovic, illetve Decker Á. 2, Bátori 2, Graham, Kovács G., Salamon

Galatasaray (török)-Pro Recco (olasz) 10-19 (4-5, 3-5, 1-5, 2-4)
Gólszerzők:
M. Janovics 4, Ozbek 2, Biyik, Nikics, Paskovics, Simsek, illetve Prlainovics 3, Aicardi 3, Sukno 3, Filipovics 3, Ivovics 2, Gitto 2, Figlioli 2, Figari


A B csoport végeredménye:

1. Pro Recco 25 pont
2. Szolnoki Dózsa-Közgép 24 pont
3. Jug Dubrovnik 22 pont
4. OSC 9 pont
5. Partizan 7 pont
6. Galatasaray 1 pont
 
A másik csoportban az Eger 8-7-re kikapott Athénban, a Spandau 8-8-at játszott a Barcelonetával. A csoport alakulásáról itt lehet olvasni.

A június 2. és 4. között Budapesten rendezendő Final Six elődöntőjébe a Pro Recco közvetlenül bejutott, az A csoportból az Olympiakosz tett ugyanígy.

A negyeddöntőben a 2. helyezett Szolnok az A csoport harmadik helyezettjével, a Barcelonetával találkozik.
A Final Sixben:

A négy közé jutásért:

Június 2., csütörtök:


ZF-Eger-Jug Dubrovnik
Szolnoki Dózsa-Közgép-Barceloneta

Június 3., péntek:

Meccs az 5. helyért
ZF-Eger/Jug Dubrovnik – Pro Recco (elődöntő)
Szolnoki Dózsa-Közgép-Barceloneta – Olympiakosz (elődöntő)

Június 4., szombat:

Meccs a 3. helyért
DÖNTŐ

A Final Sixre (június 2-4., Margitsziget) a jegyed.hu oldalon válthatóak belépők - ezzel kapcsolatban minden jelenlegi információ itt! 

-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok