Keszthelyi Rita törte meg az újvárosiak vagányságát

2016. május 08. 21:27

Remek volt a női bajnokság döntőjének első meccse: a Dunaújváros teljes erőre késztette a címvédő UVSE-t a Hajós-uszodában. Keszthelyi Rita 7 gólt szerzett!

Fotó: Madar Dávid

Egy eltökélt Dunaújváros érkezett a fővárosba vasárnap délután, merthogy tele lehettek önbizalommal Mihók Attila játékosai a BVSC legyőzését követően. A fiatalos lendület és hév lehet a dunaújvárosiak kulcsembereinek fő fegyverei, emellett az, amit edzőjük gondol róluk: olyan jók, mint a túloldal válogatottjai.

Az UVSE ellenben a rutinban bízhatott, valamint abban, amit eddig felépített a hazai és a nemzetközi porondon. Ehhez képest meglehetősen idegesen kezdett az UVSE, annak ellenére, hogy 19 másodperc alatt sikerült egy 5 méterest kiharcolni és értékesíteni Tóth Ildikó révén (1-0). Ezután viszont főleg támadásban bizonytalanodott el valamiért a hazai csapat, a bökkenő csak az volt vendégoldalon, hogy nem sikerült ezt ekkor még igazán kihasználni. Somhegyi Noémi egyenlítőgólja után ugyanis sok előnyt elpuskázott a Dunaújváros – merthogy bőven kapott.

2-1-es előnnyel indulhatott a második negyed hazai szemszögből, merthogy Keszthelyi Rita az első szakasz végén megunta a gólcsendet. A hazaiak 6-osa aztán parádés második negyedet produkált, hiszen három gólt tett be a közösbe, előbb 14 másodperc elteltével a negyed kezdetét követően, majd Gurisatti Gréta góljára válaszolva kétszer (5-2).

Háromgólos volt az előnye Áts Bertalan csapatának a negyed derekához érve, annak ellenére, hogy elég kaotikus, de mindenképp látványos volt ez a nyolc perc. Ami Tóth Ildikó gólja után (kapásból pöckölt Kasó kapujába) nagy fordulatot vett. Ziegler Diána nagy gólja után ugyanis előbb Kasó kivédte Kisteleki Hanna 5 méteresét, majd ezt követően azonnal (vélhetően a védésből fakadó eksztázis hatására) Menczinger Kata bombázott messziről Gangl Edina kapujába. Sőt, jött Vályi Vanda akciógólja, a nagyszünetre ismét csak egy gól maradt a hazai előny. De mennyivel másabb volt ez a negyed, mint az első, a dunaújvárosiak nagyon pörögtek.

Olyannyira, hogy Vályi Vanda emberelőnyből egyenlített a harmadik negyed elejére, 6-6! És ekkor jött az „egyéni villanások” faktor: Antal Dóra a dudaszó pillanatában lőtt gólt, Csabai Dóra emberelőnyből lőtt távolról Kasó Orsolya kapujába, s mivel Gangl Edina is bemutatott két-három bravúrt a harmadik negyedben, stabilizálta előnyét az UVSE.
 
Csakhogy jött az újvárosiak utolsó rohama, Gurisatti Gréta két góljával megint 10-9-re csökkent az előny. Erre is volt válasza a hazaiaknak, pontosabban Keszthelyi Ritának, előbb emberelőnyben, majd akcióból lőtt parádés gólt, amivel megnyerte a meccset a hazaiaknak.
 
Előnyben tehát a bajnok.

Áts Bertalan, az UVSE vezetőedzője:

„Parádés meccs volt, szebbnél szebb gólokkal mindkét oldalon. Örülök, hogy ebből mi jöttünk ki jobban. A második negyedben sikerült elmennünk négy góllal, de ellenfelünk szépen ledolgozta a hátrányát. A negyedik negyedben sikerült nyugodtabban játszanunk, elsősorban védekezésben nyugodtunk meg, meg tudtuk már találni a dunaújvárosiak lefordulásos játékának ellenszerét. Erős csapat a Dunaújváros, sok fiatal tehetséggel, ma is megnehezíttették a dolgunkat.  Ki kell emelnem a 7 gólos Keszthelyi Rita játékát, de a csapat többi tagja is nagyon hasznosan játszott, mindenki hozzátette a magáét. Szerdán sem számítok könnyebb meccsre, főleg a dunaújvárosi katlanban. Nem játszottunk 100 százalékosan, a következő meccsen ehhez kell közelíteni, de inkább elérni.”

Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője:

„Úgy érzem, egészen a végjátékig volt esélyünk arra, hogy egészen szorossá tegyük a végét is. Azonban egy Keszthelyi Ritával volt jobb most az UVSE. De hát Keszthelyi Rita az UVSE-ben játszik, ezt kell kompenzálnunk. Kicsit többet kell hozzátenni elsősorban védekezésben. Az UVSE által alkalmazott kétkezes zárásokat meg kell tanulni szerdára lereagálni. El kell fogadni, hogy engedik ezt az amúgy nem jellemző stílust, amelyet az UVSE fantasztikusan csinál, nekünk muszáj levédekezni. Győzni jöttünk, éppen ezért nem szeretnék itt ünnepelni, senkit sem megdicsérni. A negyedik negyedben megvoltak a lehetőségeink, a védekezést elengedtük kicsit, a lövéseket rossz pozícióból vállaltuk fel, javítanunk kell. Fontos lett volna, hogy az első meccset megnyerjük, nem sikerült, most a másodikat kell.”

Bíró Attila, szövetségi kapitány:

„A válogatott szempontjából is örülök a meccsnek, 14 kerettagot láthattunk a vízben, mindannyian jól játszottak. Kiváló találkozót láthattunk, nyilvánvalóan ki kell emelnem Keszthelyi Rita klasszisát, tényleg kiemelkedően teljesített. Rajta kívül talán Vályi Vanda vagánysága és Gurisatti Gréta játéka tetszett leginkább. Hasonlóan kiélezett meccsre számítok Dunaújvárosban is.”
 
Keszthelyi Rita, az UVSE játékosa:
 
„Természetesen oda kellett tenni magunkat, ez nem egy sima bajnoki egy gyengébb csapat ellen, ez a bajnoki döntő. Azzal nyertük meg a meccset, hogy amikor a harmadik negyedben másodszor is közelebb jött az Újváros, akkor meg tudtuk hiúsítani a törekvéseiket. A végén valóban fontos pillanat volt az emberelőnyben szerzett gólunk, mert azzal lett ismét kettő a különbség. Sok fontos pillanata volt a meccsnek, nem tulajdonítok nagy jelentőséget annak, hogy hét gólt szereztem. Biztos kijönnek majd rám Dunaújvárosban, de akkor meg majd jó helyen lesz más valaki a csapatból. Örülök, hogy nálunk az előny.”
 
Tóth Ildikó, az UVSE játékosa:

„A győzelmen túl annak örülök leginkább, hogy amikor közelebb húztuk a Dunaújvárost, és szorossá vált a meccs, akkor mi tudtunk erre reagálni megfelelően. 6-2-ig játszottuk a saját játékunkat, aztán kicsit megálltunk, de végig nálunk volt az előny, soha nem vezetett az ellenfél. Kihagytuk az 5 méterest, aztán azonnal kaptunk egy gólt, ez természetesen feldobta az újvárosiakat. Viszont utána jól működtek a blokkok, Edina is nagyon jól védett, csapatként nyertük meg ezt a meccset.”
 
Vályi Vanda, a Dunaújváros játékosa:

„Leginkább azért vesztettük el a meccset, mert a meccs döntő részében futni kellett az eredmény után. Amikor 3 gólos hátrányból egyenlítettünk 6-6-ra, rögtön kaptunk egy olyan gólt, ami demoralizáló volt. Nagyon erős csapattal álltunk szemben, de benne volt a meccsben az, hogy megnyerhetjük, és ennél nagyobb dicséretet nem is mondhatunk magunknak. Annyi minden történt ezen a mérkőzésen, hogy időbe fog telni, míg Mihivel kivideózzuk és kielemezzük a történteket. Levonjuk majd a tanulságokat, és ezeket felhasználjuk a második meccsen, amit természetesen szeretnénk megnyerni. A 3. negyedre is jobban kell majd figyelni, mert az itt most döntő volt. Várjuk a következő állomást.”
 
Gurisatti Gréta, a Dunaújváros játékosa:

„Mint mindig, most is a csapatunk erejére vagyok büszke, szerintem csapatként ma jobban működtünk, mint az UVSE. Keszthelyi Rita zseniálisan játszott, nem tudtuk őt megállítani, az biztos, hogy legközelebb ki kell valamit találnunk. Ha ő nem hozza elő a klasszisát ma, akkor alakulhatott volna másképp is. Azt hiszem, volt rá lehetőségünk, hogy még később dőljön el a győzelem, biztos, hogy azon leszünk, hogy Dunaújvárosban így legyen. Van pár napunk, hogy kialakítsuk a taktikát a második meccsre, van még bennünk elég energia, hogy izgalmassá tegyük a döntőt.”


Eredmény – női bajnokság, döntő, 1. mérkőzés:

UVSE-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 12-9 (2-1, 4-4, 4-2 , 2-2)
Hajós-uszoda, vezette:
Németh A., Petik

UVSE: Gangl – Antal 2, Kisteleki H., Csabai 1, Keszthelyi 7, Szücs, Tóth I. 1. Csere: Takács, Kövesdi 1, Hertzka, Kuna. Vezetőedző: Áts Bertalan

Dunaújváros: Kasó – Szilágyi D., Menczinger 1, Gurisatti 3, Garda, Horváth B., Somhegyi 1. Csere: Vályi F., Vályi V. 3, Ziegler 1, Brávik, Mchunu. Vezetőedző: Mihók Attila

Gól/emberelőny: 2/10, illetve 4/12
Ötméteresek: 2/3, illetve 1/1
Kipontozódott: Antal (27.), illetve Horváth (30.)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1-0, az UVSE javára

-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok