Ki ünnepel az ünnepi szezon végén?

2016. május 08. 08:54

A női bajnokságban is a finál következik – az UVSE és a Dunaújváros ma kezdi meg az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcot. A vezetőedzők nagy csatára számítanak, és természetesen saját csapatukra „fogadnak.”

Egy izgalmas, mindenképpen sikeres (Európa-bajnoki aranyérem, olimpiai kvalifikáció, Euroliga- és LEN-kupa érmes csapatok), klubszempontból persze kissé zaklatott szezon utolsó párharca következik. A finálé.

UVSE vagy Dunaújváros?

A papírforma egyértelműen a standard válogatott játékosokkal felálló címvédő mellett szól – igen ám, de létezik-e egy döntőben papírforma?

„Nagyon tiszteljük az ellenfelet, nem véletlenül jutott a döntőbe – fogalmazott Áts Bertalan, az UVSE vezetőpedzője. – Kiváló csapat a Dunaújváros, teli-tele fiatal, tehetséges játékosokkal, akik egy része már a válogatottban is bizonyította rátermettségét. Éppen ezért nem számítok könnyű mérkőzésekre, végig koncentrálnunk kell ahhoz, hogy nyerjünk. Mert természetesen nem is lehet más a célunk, mint a címünk megvédése.”

Mint a fiatal szakvezető elárulta, csapatából mindenki bevethető, a motiváció cseppet sem hagyott alább a korábbiaknál, avagy a bajnoki aranyérmet pont ugyanúgy akarja a táraság, mint ilyenkor egy esztendeje. A nyomás nem nagyobb, mint akkor, azaz ettől nem tart a tréner. Ellenben bízik benne, ismét a női póló ünnepe lehet a párharc: „Várjuk a szurkolókat, akik tavaly fantasztikus hangulatot teremtettek.”

Kollégája, Mihók Attila (aki szintén mindenkire számíthat, a BVSC ellen súlyos sérülés szenvedő Garda Krisztina minden bizonnyal speciális maszkban ugorhat vízbe) érdekes statisztikára hívta fel a figyelmet: „Amióta az UVSE így összeállt, egyszer sem sikerült legyőznünk, ami jól jelzi az erőviszonyokat. Mindenesetre senki se higgye, hogy feltartott kézzel megyünk! Nem arra készülünk, hogy velük ünnepeljünk, határozottan igyekezünk megtréfálni őket.”

Az újvárosiak mesteréről jól tudni, szinte minden meccsre, minden ellenfélre külön készül valami meglepetéssel – vajon most is így lesz? „Aligha, nem hiszem, hogy az UVSE ellen lehet és érdemes meglepetéseket előhúzni. Próbálom gyökerénél megragadni a problémát, és arról beszélni a lányoknak, elhitetni velük, hogy objektív paramétereket tekintve semmivel sem rosszabb játékosok, mint a túloldalon állók, egyértelműen felvesszük a versenyt ellenfelünkkel. Mire alapozom ezt? Hét válogatott kerettagunk, erős keretünk van. Játékosaim ugyan még nem ünnepelt sztárok, sokkal inkább azok, akikből hamarosan az lehet – miért ne lehetne akár most? Tekintettel arra, hogy feltett szándékuk, stabilizálják helyüket a válogatottban, kiváló lehetőséget kínál számukra ez a párharc, hiszen azok ellen játszanak, akiknek a helyét át szeretnék venni. Mi sem egyszerűbb, jobban kell teljesíteniük.”

Mihók Attila persze gyorsan hozzátette, mindez így szóban és leírva ennyire egyszerű, a vízben ezért iszonyatos munkát kell elvégezni. Viszont nem tagadta, az Európa-bajnoki győzelem óta beszédtéma az öltözőben a riói szereplés: „Játékosaim idejekorán felfogták, ahhoz, hogy olimpiai résztvevők legyenek, jobb játékosokká kell válniuk. Ráléptek erre az útra, bátran mondhatom. Has átlagokról, úszástudásról, max erőről, mérhető lábtempóról, az összes objektív paraméterről beszélünk, akkor felveszik a versenyt az UVSE játékosaival. Az adott esetben döntőben bizonyuló mély önbizalom terén lehet lemaradásunk, ami fejleszthető, és amit részben rutinnak nevezhetünk. Rooney 18 évesen gólokat lőtt, meccseket döntött el – azon vagyunk, hogy a mi tehetségeink, kiegészülve a már rutinos társaikkal sikerre vezessék a csapatot. Azért edzenek legalább annyit, mint bármelyik ellenfelünk, hogy ha úgy hozz a sors, megragadják a lehetőséget. Erről szól számunkra ez a párharc.”

A Dunaújváros a napokban az orosz Jugrával gyakorol közösen, sőt a bajnoki döntők közben is edzőmeccseket vív majd vendégével – mint Mihók Attila megindokolta: „A gyakorlás szempontjából kiváló, hogy ilyen szintű csapat ellen edzünk, Bobby Fischer is jobban örült annak, ha valamelyik csele Borisz Szpasszkij ellen jött be, mintsem maga ellen.”

Ha már a tréner sakk-példával állt elő, rögzítsük mi is: az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban minden partit döntésre viszik, remi nincs. Óra indul.

2015/2016-os magyar női ob I – a döntő programja

1. mérkőzés

2016. május 8., vasárnap, Margitsziget, Hajós Alfréd Sportuszoda, 20.30
UVSE–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics (tv: M4)

2. mérkőzés
2016. május 11., szerda, Dunaújváros, Fabó Éva Sportuszoda, 19.30
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–UVSE (tv: M4)

3. mérkőzés
2016. május 14., szombat, Margitsziget, Hajós Alfréd Sportuszoda, 20.30
UVSE–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics (tv: M4)

(A lehetséges 4. és 5. mérkőzés időpontja függ majd a televízió-közvetítéstől)

a.z.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok