Férfidöntő: előny a Szolnoknál

2016. május 07. 16:16

A finálé első mérkőzésén a címvédő 5–1-es előnyt csikart ki a nagyszünetre, és magabiztosan játszva végül 9–6-re legyőzte az Egert. Folytatás jövő hét vasárnap a Bitskey-uszodában.

Fotó: Madar Dávid

„Majd két óra múlva megmondom” – szabadkozott 15 óra tájban a szolnoki uszoda előtt Biros Péter, mondván még megtippelni sem tudja, milyen típusú mérkőzésre van kilátás. Tulajdonképpen a vezetőedzők is így voltak ezzel, noha természetesen mindketten elképzeltek valamit, érzésük sem igen lehetett, mindebből mi valósul majd meg.

Hiába, bajnoki döntőről, két remek csapatról, két Bajnokok Ligája Final Six-be jutó csapatról van szó!

Ennek megfelelő keménységgel indult a parti: Mezei Tamást szerelték, míg átellenben Hárai Balázs bevágott egy szabaddobást. Mezeiről aztán kiküldték Uros Csucskovicsot, a fórt pedig Vámos Márton bevágta.

Egy rossz egri passz után a Szolnok már a vezetésért lendült támadásba, de Madaras Norbert lövését fölé ütötte Braniszlav Mitrovics, majd Stefan Mitrovics ejtett rosszul. Az első egri fórnál Angyal húzását védte Nagy Viktor, majd a következő hazai támadás során Borisz Vapenszkit állították ki – Cseh Sándor pedig időt kért. A fórmegjátszás nem volt jó, hiszen Varga Dániel keresztpasszát Erdélyi Balázs lelopta.

Úsztatták egymás a felek rendesen, jól zárt mindkét oldalon a retesz, illetve Mitrovics és Nagy is védett egyet. Mígnem villant egyet a híres bal, Madaras balja – a 8. percben ezzel vezetett 2–1-re a címvédő. Hárait Aaron Younger nem tudta megállítani, a kiállítás után Dabrowski Norbert kért időt. Csapata ismét a falból kiemelkedős figurát játszotta, és ezúttal is sikertelenül, hiszen Angyal ezúttal sem tudott túljárni Nagy Viktor eszén. Kérdés persze, hogy mennyire pontosan jött kezére az a labda, ugye.

A második negyedben Zsivko Gocics bizonyította be, nem mindig kell sokat vacakolni egy fórral, felettébb magabiztosan lőtt szinte azonnal a kapuba. S miután az egrieknek továbbra sem sikerült elöl mit kezdeni a hazai védelemmel, már a háromgólos vezetésért küzdött a Szolnok – Mitrovics védése kellett a vendégeknek ennek megállításához. A szerbek világbajnok kapusa aztán Milan Alekszics lövése ellen már tehetetlennek bizonyult, ami nem csoda, hiszen honfitársa ötméteresből talált be. Ötméteresből, hiszen Kis Gábort Zalánki Gergő csak szabálytalanság árán volt képes megtartani.

4–1 állt a táblán, nem csoda, hogy az Eger időt kért. A hevesi centerek kétszer egymás után nem kaptak ítéletet – a második már az egriek vezetőedzőjének is sok volt, aki olyan hevesen reklamált, hogy elcsúszott, szerencsére nem esett baja. Bedő Krisztiánnak aztán befújtak egy kiállítást, más kérdés, Hosnyánszky Norbert lövését blokkolták. Semmi sem sikerült az egrieknek támadásban, avagy a szolnokiak remekül védekeztek. S tekintettel arra, hogy alkalomadtán mindig volt valaki, aki képes volt villanni egyet, magabiztosan vezettek – a negyed utolsó percében speciel Kis Gábor bizonyította nem mindennapi erejét, amikor Csucskovicsot megverve találta szembe magát a kapussal, és lőtt nagy gólt. A jelenetet szemrebbenés nélkül nézte Benedek Tibor szövetségi kapitány is, aki nyilvánvalóan örülne annak, ha a center majd a válogatottban is hasonlóképpen cselekedne – csak bírja a háta.

Nagyszünet után Nagy Viktor percei következtek: egyenlő létszámnál, majd emberhátrányban is védte Hosnyánszky lövését, majd miután Bedő a fára húzott egy újabb egri fórt, a Hosnyánszky való találkozása után kiállították. Átmenetileg Kis Gábor állt a kapuba, ezt Erdélyi kihasználta – a Szolnok ideges kapusát úgy kellett társainak nyugtatniuk.

Keményedett a parti, Milos Csuk és Varga Dénes a páros kiállítás sorsára jutott – majd Varga Dániel remek megmozdulással alakította 6–2-re az állást. Erre Zalánki mindegy-mindegy alapon elengedett pontos lövéssel válaszolt, ám kisvártatva Kis forgatta be Hosnyánszkyt, és S. Mitrovics vágta be a büntetőt, avagy tartotta négygólos előnyét (7–3) a Szolnok.

Erdélyi és Vapenszki páros kiállítása után a tarthatatlan, csapata Recco elleni kétkapus edzőmeccseit kihagyó Kis Gábor a harmadik ötméterest „kaparta ki”, ezt azonban Varga Dénes nem tudta gólra váltani, hiszen Mitrovics védett. A negyed hátralévő részében érdemben már semmi sem történt, így 7–3-mal indultak neki a felek a záró játékrészre.

Két támadás, két akciógól, így nyitott ebben az Eger, hiszen Zalánki és Hárai egyaránt gólt jegyzett, majd miután Kis Gábor negyedik (!) kiharcolt ötméteresét Mitrovics a fára bombázta, a 7–6-ért támadtak a vendégek. Emberelőnyben ráadásul! Erdélyi lövésére azonban átért Nagy Viktor, nem véletlenül sóhajtottak nagyot a hazai drukkerek…

S miután elöl Varga Dénes lazán, csuklóból elengedett lövése beakadt, újra három volt közte (8–5), nehéz helyzetben volt az Eger. 3.13-mal a vége előtt időt kért Dabrowski Norbert, igyekezett egy utolsó rohamot indítani a vendégcsapat – Hosnyánszky mindenesetre rögvest nagy akciógóllal jelentkezett. Igen ám, de átellenben Vámos az emberelőny letelte után is gólt jegyzett, Nagy Viktor pedig hátrányban védte Zalánki lövését, eldőlt a parti.

A világbajnok kapus még az utolsó percben is fogott egy labdát, Varga Dániel pedig fára lőtt egy fórt – a vége így 9–6 lett. Kovács István, a Szolnok szakmai igazgatója boldogan konstatálta a történéseket, egy mondattal összefoglalta csapata szempontjából a lényeget: "De jó volt!"

Biros Péter és a többi egri persze nem osztotta ezt a véleményt.

Folytatás jövő hét vasárnap Egerben.


Eredmény – E. ON férfibajnokság, döntő, 1. mérkőzés

Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger 9–6 (2–1, 3–0, 2–2, 2–3)
Eger, vezette: Kun Gy., Németh A.

SZOLNOK:
Nagy V. – Madaras 1, Vámos 2, Mezei, Varga Dániel 1, Varga Dénes 1, Jansik D. Csere: Gocics 1, Fülöp, Alekszics 1, Younger, Kis G. 1, S. Mitrovics 1. Vezetőedző: Cseh Sándor

EGER: B. Mitrovics – Csucskovics, Hosnyánszky 1, Erdélyi 1, Vapenszki, Hárai 2, Biros P. Csere: Angyal, Zalánki 2, Lőrincz, M. Csuk, Szivós, Bedő. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Gól/emberelőny: 2/5, ill. 1/9

Gól/ötméteres: 2/4, ill. –

Kipontozódott: Alekszics (31. p.), ill. Csucskovics (30. p.)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Szolnok javára

Következik: 2. mérkőzés, május 15., vasárnap, 20:30 – ZF-Eger-Szolnoki Dózsa-Közgép – TV: M4 Sport
 
A 3. helyért:

A-Híd-OSC-Újbuda-FTC-PQS Waterpolo 10-7 (1-0, 3-0, 2-4, 4-3)
Gólszerzők:
Bátori 2, Brguljan 2, Decker Á., Kovács G., Juhász, Salamon, Nagy Á., Graham, illetve Dőry 2, Csuk 2, Marnitz G., Katonás, Roach

A párharc állása: 1-0 az OSC javára.
 
Az 5. helyért:

Contitech-Szeged-Diapolo-BVSC-Zugló 4-6 (1-1, 0-3, 1-1, 2-1)
Gólszerzők:
Pellei, Kunac, Zsigri, Chilkó, illetve Török 2, Czigány, Csapó, Létay, Kovács P.
 
A párharc állása: 1-0 a BVSC javára.
 
A 9. helyért:

Debreceni VSE-Pannergy Miskolci VLC 11-7 (1-0, 3-2, 3-1, 4-4)
Gólszerzők:
Szőke 3, Fekete G. 3, Kállay 2, Müller, Kuncz, Süveges, illetve Milicsics 3, Hornyák, Hegedűs, Kerschbaum, Njegovan

A párharc állása: 1-0 a Debrecen javára.

 
A 11. helyért:

Valdor-Szentes-Kaposvári VK 9-16 (4-2, 0-5, 2-4, 3-5)
Gólszerzők:
Nagy M. 3, Somogyi 2, Hegedűs B., Farkas, Pellei K., Sekulics, illetve Albert B. 4, Berta 4, Juhász-Szelei 4, Vindisch, Palotás, Parezanovics, Nikolov


A párharc állása: 1-0 a Kaposvár javára.
 
A 13. helyért:

PVSK-Mecsek Füszért-UVSE-Hunguest Hotels 5-10 (1-2, 3-2, 0-4, 1-2)
Gólszerzők:
Macsi 2, Csaba, De Blasio, Rakonjac, illetve Dávid 3, Tóth Z. 2, Szentesi Á. 2, Sélley-Rauscher, Keresztúri, Kovács R.

A párharc állása: 1-0 az UVSE javára.

A 15. helyért:

EBP Tatabánya-KSI SE 9-9 – 5 méteresekkel: 5-6 (2-3, 4-4, 1-1, 2-1)
Gólszerzők:
Francsics 4, Salamon A. 2, Császár, Regős, Mocsári, illetve Marnitz M. 3, Miklós 3, Szabó B., Kósa, Kardos A.

A párharc állása: 1-0 a KSI javára.

a.z, d.s.


Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok