„Hatalmas küzdelem lesz” – indul a férfidöntő

2016. május 06. 10:03

Az E.ON férfi ob I.-es bajnokság a végéhez közeledik: szombaton Szolnokon elkezdődik a bajnoki döntő a házigazda címvédő és a Magyar Kupa-győztes ZF-Eger között. A bronzért az OSC és a Ferencváros küzd.

Hárai Balázs és Jansik Dávid (Fotó: MTI)

Két év után újra az Eger és a Szolnok mérkőzik meg a bajnoki címért. A 2012-13-as szezonban már ez a két csapat került a fináléba, amit 3-0-ra nyert az Eger, de nem árt megjegyezni, hogy az első meccs hosszabbítás után dőlt el, a másodikat 7-6-ra nyerte az Eger, a harmadikat pedig 10-9-re – szoros volt tehát a döntő.

Egy évvel később négy meccs döntött, és kuriózum, hogy mindegyiken idegenbeli siker született, egészen a negyedik meccsig. Ezzel együtt az Eger futott be, 3-1-re nyerte a párharcot – ekkor már Dabrowski Norberttel a kispadon.

Tavaly az Eger hiányzott a végjátékból, merthogy az OSC legyőzte az elődöntőben. Az újbudaiak aztán a döntőben 3-0-ra alulmaradtak a Szolnokkal szemben, Cseh Sándor csapata, a Szolnok 1964 után lett ismét bajnok.

Most ismét egymásnak feszülnek tehát a szolnokiak és az egriek, mindkét csapat idei szereplését áthatja a Bajnokok Ligája-szerepléshez fűződő nagyobb várakozás, hiszen Budapesten, a Margitszigeten rendezik a hatos döntőt, amelyben – mára kiderült – mindkét csapat érdekelt lesz – ahogyan történt az tavaly is, Barcelonában.

De egy időre félre kell tenni a BL-t, hiszen az év legfontosabb mérkőzései következnek.

„Egyet tudomásul kell venni: a Szolnok erősebb, mint mi. Pontosabban a Szolnok és a Recco erősebb, mint mi, hiszen kicsit a Bajnokok Ligájára is kitekinthetünk. A bajnoki döntő nem olyan, mint a Magyar Kupa döntője, ahol ott volt előttünk a képlet: egy meccsen bárkit meg lehet verni – szerencsére sikerült is. Éppen ezért egy meccsben kell gondolkodnunk most is. Nekünk azzal kell foglalkozni, hogy ezt az egy meccset, momentán Szolnokon, meg kell nyerni. Aztán jön majd egy másik meccs, amit megint megpróbálunk hozni. Ha azt mondjuk, hogy háromszor meg kell verni a Szolnokot ahhoz, hogy bajnokok legyünk, az elég keményen hangzik, maradjunk egyelőre egy meccsnél. Ne feledjük, sikerült már legyőznünk a Szolnokot, tehát van rá recept” – vázolta fel a helyzetet Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője, akit persze gyorsan meg is kérdeztünk arról, mit tartalmaz ez a recept.

„Ez a két csapat mindent tud a másikról, olyan nagy csodák nincsenek. Az dönt majd, ki lesz éles az utolsó negyedben, ki tud éles maradni az utolsó percben. Olyan játékosok állnak egymással szemben, akik mindent tudnak. Akik nem úgy mennek el érettségizni, hogy 20 tételből 15-öt tudnak. Ők 20 tételből 20-at tudnak, csak az a kérdés, hogy melyik kap ötöst, és melyik csillagos ötöst”
– tette hozzá a szakember egy remek hasonlattal élve (mellesleg Biros Barnabás éppen a héten érettségizik az egri csapatból).

Dabrowski Norbert elmondta, most egy kicsit jobban ott vannak a meghatározó játékosok fejében a válogatott szerepléssel kapcsolatos gondolatok, de az olimpiai évében ez természetes, ezt el kell fogadni. A bajnoki döntőt megszakítja majd a keddi Világliga-selejtező Szentesen, majd megszakítja egy BL-forduló is május 18-án, kemény menet ez mindenkinek. Megtudtuk, hogy a szerb válogatottaknak nem kell otthon jelentkezniük, Dejan Savic eltekint azoknak a játékosoknak a meghívásától, akik rájátszásban szerepelnek – egyedül Milos Csuk utazik majd, de mivel ő sokat kihagyott sérülése miatt az elmúlt időszakban, Dabrowski Norbert még egy kicsit örül is, hogy terhelést kap.

„Rijeka óta nem történt változás a csapat egészségi állapotában szerencsére, így a 14-es keretből mind a 14 játékos a rendelkezésemre áll, sokkal jobban állunk ebben a tekintetben, mint bármikor korábban. Azt várom, hogy nagyon színvonalas bajnoki döntő legyen. Ha sok meccs lesz, az a színvonal rovására mehet, de hogy hatalmas lesz a küzdelem, az egészen biztos, elvégre ez mégiscsak a vízilabda ünnepe” – fogalmazott Dabrowski Norbert.

Bedő Krisztián és Varga Dániel (Fotó: MTI)

Ez így van, Cseh Sándor is nagy reményekkel vág neki a párharcnak.

„Jól vagyunk, erősek vagyunk, bizakodóak vagyunk. Persze, az ellenfelünk is erős, és ez egy öröm, hiszen az ilyen párharcokért érdemes dolgozni, ezeket a meccseket várja leginkább az edző, a játékos és a közönség is. Nálunk egyedül Kis Gáborral akadnak problémák, hiszen rendre visszatér a derékfájdalma. A héten több edzést is kihagyott, valamint a Recco elleni edzőmérkőzést is, remélem, a rendelkezésünkre tud állni”
– így a szolnokiak szakvezetője.

„Mindenképpen szerettük volna megnyerni az alapszakaszt, hogy pályaelőnyünk legyen. Igaz viszont, hogy ez az első meccsen lehet adott esetben teher is, hiszen a játékosok idegesebbek, görcsösebbek lehetnek. Próbálom erre felkészíteni a csapatot, arra, hogy ne ijedjünk meg, ha az elején egy kicsit döcögősebb lesz a játékunk” – utalt a várható atmoszférára Cseh Sándor, aki köszönetet mondott Märcz Tamásnak, hogy átadták a szolnokiaknak az egyik Recco elleni edzőmeccs lehetőségét.

Hogy mivel lehet megverni az Egert?

„Ha tudnám, akkor nem mondanám el” – viccelődött a szakember, majd azért adott egy kis jellemzést. „Egy ilyen meccset egy-másfél órás megbeszélés előz meg, éppen ezért nem kezdenék bele a részletekbe. Az biztos, hogy az Eger nagyon komplett csapat, ahol Hárai Balázs centerjátéka alapvető jelentőségű, akárki is játszik ellene. Ezen kívül van az egriek vízilabdájának egy olyan eleme, amiben ha egy meccsen belül nagyon jók, akkor ott elég nehéz dolga van az ellenfélnek. Mi az Egert ugyanúgy kezeljük, mint a Reccót vagy a Jugot. Az dönt majd, hogy maga a csapat mennyire lesz motivált, illetve a játékosok milyen egyéni megoldásokkal, hány jó döntéssel jelentkeznek majd.”

Érdeklődtünk ennek kapcsán Cseh Sándortól arról, mekkora a szolnoki játékosok szabadsága a vízben.

„Nincs erre külön receptünk. Van, amikor megvan a szabadságuk, van, amikor erre kevésbé van lehetőség. Akadnak olyan variációk, amikor bátran vállalkozhatnak, máskor meg megköveteljük, hogy úgy történjen minden, ahogy megbeszéltük”
– jött a válasz Cseh Sándortól, aki hozzátette, a játékosok kvalitásai okán neki nem vízilabdázni kell megtanítani a csapatot, a fő feladat az, hogy az évet, a hétköznapokat megfelelően menedzselje.

Ez elég jól megy eddig, hiszen a csapat megvédheti bajnoki címét, és a BL-ben is szép reményei vannak ebben az évben.

S akkor jöjjön két bekk – merthogy ez a döntő (is) a védekezés hatékonyságán dőlhet el.

Jansik Dávid, a szolnokiak játékosa így tekint a döntő elé:

„Egy döntőt mindenki nagyon vár, ezért küzdöttük végig az egész évet. Ha már az alapszakaszban sikerült jól szerepelnünk, akkor jó lenne a pályaelőnnyel élnünk. Nyilván bízom abban, hogy három meccses lesz a döntő, de ez nem ilyen egyszerű. Ha sikerülne szombaton győzni, akkor a második mérkőzésen eldől szerintem, hogy három vagy több meccs lesz-e, hiszen, ha Egerben is nyernénk, akkor idehaza, úgy gondolom, behúznánk a harmadikat. Az Eger egyik legnagyobb erőssége, hogy nagyon sok akciógólt szerez, ezt meg kell majd akadályozni, nekem ebben fontos szerep juthat. Inkább hátrányban legyünk, minthogy akciógólt kapjunk. Ezen kívül elég agresszíven védekeznek az egriek, ezt egy komolyabb úszással lehet megtörni, erre készülünk. Most a döntőre koncentrálunk, nagyon várjuk a meccset, a Bajnokok Ligája most zárójelbe kerül, lesz majd időnk azzal foglalkozni később”.

Angyal Dániel, az egriek játékosa is eltökélt, miért is ne lenne az egy bajnoki döntő előtt.

„Szeretnénk megmutatni, hogy jó eséllyel pályázunk az aranyéremre. Egy bajnokin döntőre mindig különleges érzésekkel készül az ember, itt eltűnhetnek a kisebb különbségek is a csapatok között. Biztosan nem vagyunk könnyű helyzetben, és nem is lenne jó, ha úgy állnánk hozzá a párharchoz, hogy nem kell 100 százalékot vagy annál is többet nyújtani ahhoz, hogy győzni tudjunk. A Szolnok nagyon erős, de mindig csak a soron következő meccsre, jelen esetben az elsőre kell készülni. Ki kell hoznunk magunkból a maximumot, és akkor elmondhatjuk magunkról, hogy megtettük a tőlünk telhetőt. Az, hogy a pályaelőny jelent-e valamit, mindig utólag derül ki. Akkor lehet esélyünk, ha a védekezésünk összeáll, és 8-9 gólon tartjuk a Szolnokot. Meglepő lenne, ha három meccsen eldőlne a bajnoki döntő bármelyik csapat javára, persze, annak örülnék, ha mégis így lenne, és 3-0-ra hoznánk a párharcot. Nem biztos, hogy ez a realitás, de nyilván így kell hozzáállnunk, függetlenül attól, hogy tényleg csak egy meccsben gondolkodunk egyelőre. Most ez a feladatunk.”

A döntő mérkőzéseit élőben közvetíti majd az M4 Sport.

A bronzéremért is elindul a harc szombaton, az A-Híd-OSC-Újbuda és az FTC-PQS Waterpolo között. Nem kicsi tét jellemzi a párharcot, ugyanis a győztes indulhat majd a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

E.ON férfi ob I.-es bajnokság:

DÖNTŐ:


Május 7., szombat, 16:30:


Szolnoki Dózsa-Közgép-ZF-Eger – TV: M4 Sport
Játékvezető: Kun György, Németh András

Május 15., vasárnap, 20:30:

ZF-Eger-Szolnoki Dózsa-Közgép – TV: M4 Sport
Játékvezetők: Székely Balázs, Petik András

Május 21., szombat 15:00:

Szolnoki Dózsa-Közgép-ZF-Eger – TV: M4 Sport

Amennyiben szükséges:

Május 25., szerda, 20.00:


ZF-Eger-Szolnoki Dózsa-Közgép

Május 28., szombat, 18.00:

Szolnoki Dózsa-Közgép-ZF-Eger

A bronzéremért:

Május 7., szombat, 19 óra:

A-Híd-OSC-Újbuda-FTC-PQS Waterpolo
Játékvezetők: Marosvári Attila, Székely Balázs

Május 14., szombat, 18 óra:

FTC-PQS Waterpolo-A-Híd-OSC-Újbuda
Játékvezetők: Fodor Rajmund, Homonnai Dániel

-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok