Märcz Tamás: „Együtt marad a BVSC”

2016. május 03. 09:18

A Pro Recco elleni edzőmeccs amolyan jutalomjáték volt a BVSC-Zugló számára hétfőn este. Azért is kijárt a csapatnak ez a kivételes lehetőség, mert 12 év után a legjobb helyezést éri el az ob I.-ben. Märcz Tamást kérdeztük.

Fotó: MVLSZ/archív

Amint arról írtunk, a Pro Recco 23-13-ra nyert első budapesti edzőmérkőzésén, a BVSC-Zugló ellen hétfőn este. A zuglóiak olimpiai bajnok mestere volt a közvetítő a BL-címvédő eheti programjának összeállításában.

Olaszországi játékos-pályafutásod miatt jó néhány olasz kapcsolattal bírsz. Ezeket intenzíven ápolod is?

Van pár kapcsolatom, és igyekszem ápolni ezeket, igen. Maurizio Felugót nemrég a Recco elnökének választották, vele kiváló a kapcsolatom, hiszen a Savonában, majd a Reccóban is együtt játszottam vele. Jó barátságban vagyunk, másfél hónapja érkezett egy hívás tőle. Tudták, hogy Belgrádban játszanak BL-mérkőzést, és néhány edzőmeccset szerettek volna játszani, a többi közt velünk is. Természetesen partner voltam ebben, sikerült az OSC és a Fradi „személyében” újabb partnereket találni, majd aztán bejelentkezett a Szolnok is. Az olaszok ajánlották fel egyébként, hogy a BVSC-vel is játszani szeretnének, ennek nyilván örültem.

A hétfői meccs után milyen visszajelzések érkeztek?

Mivel öt negyedet játszottunk, elhúzódott a meccs, eléggé siettek az olaszok, de egy-két játékossal sikerült beszélnem, valamint az erőnléti edzőjükkel, mindannyian dicsérő szavakat használtak a csapatomra, szerintük is színvonalas jó kis meccset játszottunk. Nagyjából tudom, hogy a BVSC szempontjából mik voltak a pozitívumok és negatívumok, ezeket az élményeket fel tudjuk majd használni a héten. Hiszen a hét fő eseménye nem ez a meccs volt, bármennyire is furcsa ezt kimondani a világ talán legjobb csapata kapcsán. Jó néhány fiatal játékos szerzett hasznos tapasztalatokat, de az idősebb játékosaink közül is csak kevesen találkoztak még ilyen magas szintű nemzetközi élménnyel. „Itt a szélen sem lehet pihenni” – mondta az egyik játékosom. A férfibajnokságban azért vannak olyan pozíciók, passzív helyek, amik labda nélkül kisebb energiát igényelnek, na, itt ezek a területek is nagyon fárasztóak voltak.

Ha már nemzetközi szint: a BVSC az 5. helyért játszhat a Szegeddel, és a győztes jogot szerez az Euro Kupában való indulásra. Bevállalná a klub?

Mindenekelőtt büszkén kell elmondanom, hogy nem volt célkitűzés az 5. hely a szezon előtt, alapvetően ez sokkal kedvezőbb helyzet, mint amit talán terveztünk. Tizenvalahány éve nem sikerült a hetedik helynél jobb eredményt elérnie a BVSC-nek (egészen pontosan a 2003-04-es szezonban lett bronzérmes a klub – a szerk.). Mindent meg fogunk tenni azért, hogy megszerezzük az 5. helyet, és aztán a klubnak lesz a feladata, hogy átgondolja, hogyan tovább. Jelen pillanatban nincs meg a forrás a nemzetközi szereplésre, de ha kivívnánk a jogot, biztosan végiggondolná a klub, hogy tud-e lehetőséget teremteni rá. Most azt gondolom, ez a csapat alkalmas lenne szakmailag az Euro Kupában való indulásra, annak ellenére, hogy az nyilvánvalóan egy megerőltető sorozat.

A formaidőzítésen múlt, hogy most az 5. helyért játszhat a csapat?

Szerintem egész évben jól teljesítettünk, kevésbé hullámzott a játékunk, mint korábban. A nehezebb csoportban szerepeltünk az alapszakaszban, nálunk volt a két döntős csapat és a szegediek is, akiket kétszer is sikerült megvernünk. A bajnokság legelején, Miskolcon volt egy meccs, ami nem sikerült, bár igazából ott sem játszottunk rosszul, csak hát Valics Bence nagyon jól védett és kihagytunk három 5 méterest. A nagy ellenfeleink mindegyikét megvertük hazai pályán, idegenben pedig több döntetlenünk is volt, amikről tudtam már akkor, hogy fontos pontokat jelentenek. Az utolsó, Vasas elleni középszakasz meccs egy őrültek háza volt, gyenge kapusteljesítményekkel.

De még ez is belefért.

Igen, belefért. Igaz, a hazai pálya előnyét elveszítettük a Szegeddel szemben, még ha a playoffban ez talán nem is annyira számít. A napi forma dönt majd.

Mi lesz a BVSC-vel a következő szezonban?

A legnagyobb erősítésünk talán az lesz, hogy nem távozik senki a csapatból, mindenki marad. Egy játékosunk az edzői pályáját egyengeti majd tovább, és egy fiatal játékost fogunk majd igazolni, az érkezését hamarosan bejelentjük. Mindig lényegi kérdés, hogy egy edző honnan kezdi el a felkészülést augusztusban, most lesz egy helyzeti előnyünk, aztán kérdés, ezt mennyire tudjuk majd kihasználni. Minden év egyre nehezebb, ez a mostani bajnokság például minden idők legerősebb bajnoksága volt, ezért értékes, hogy az utóbbi 10-12 év legjobb eredményét érjük el.

Augusztus előtt azért még lesz egy kis dolgod: Máltán szervezel vízilabdatábort gyerekeknek. Honnan jött az ötlet?

Egy máltai barátom már évek óta kért, hogy szervezzük meg a tábort, most úgy alakult, hogy lesz egy hónapom, amikor tudok időt szentelni erre. Nagyon szeretek fiatalokkal foglalkozni, nagyon szeretek tehetségeket edzeni, így várom a lehetőséget. Hála az égnek, elég sok érdeklődő van már, a gyerekek nemcsak vízilabdázni, hanem nyelvet tanulni is érkeznek majd. Egy különleges helyszínen, Málta dél-nyugati részén működik majd a tábor, remélem, nem csak ezen a nyáron. (A máltai táborról itt lehet bővebben informálódni.)

-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok