Aranyos gondolatok a világbajnokoktól

2013. augusztus 05. 11:13

Tíz év után lett újra világbajnok a magyar férfiválogatott. A srácok már itthon vannak, de most még a barcelonai örömszavakat idézzük fel.

A magyar csapat vasárnap 16 óra 25 perckor landolt a Lufthansa müncheni járatával a Liszt Ferenc Repülőtéren. Nem meglepő, hogy sokan vártam Dumiékra, megérdemelt volt az ünneplés. Az érkezéskor készült fotókat a galériában lehet és érdemes is megtekinteni. 

No, de még Barcelona. A döntő után a főszereplők ugyanolyan erővel és magabiztossággal nyilatkoztak, mint amilyen elegánsan megnyerték a világbajnokság utolsó három találkozóját.

„Nekem egy célom volt a csapatvezetői feladatok mellett, hogy a kapusokat felkészítsem a tornára, és akivel foglalkoztam, a világ legjobbja lett. Nagy Viktor mellett Decker Attilát is dicsérni kell, mert amit az ausztrálok ellen nyújtott – köztük a büntető hárítása -, kellett ahhoz, hogy világbajnokok legyünk” – mondta Gergely István csapatvezető-kapusedző, aki amondó, most egy nehéz időszak következik, a srácok előbb-utóbb rájönnek, hogy mivel jár a világbajnoki cím.

„Fél-háromnegyed éve állt össze a csapat, és ez elég volt ahhoz, hogy világbajnokok legyünk” – mondta Vámos Marci, és nem tudunk vele vitatkozni, a tények makacs és olykor édes dolgok.

Fotó: Kovács Anikó

Madaras Norbert Stieber Mercédesz után az első olyan magyar vízilabdázó, aki két világbajnoki címet szerzett. Mint oly mindenki, ő is Benedek Tibor szövetségi kapitány nagyszerű munkájában látja a siker egyik kulcsát:

„Tibi nagyon jól megtalálta azokat a játékosokat, akik vevők az elképzeléseire, és képesek azokat megvalósítani. Hihetetlen aprólékossággal készült a meccsekre, mindent tud az ellenfelekről. A szellemiség, amit képvisel, átragadt ránk is. A korábbi évek csapatait megvédeném, mert a tehetség ott is megvolt, csak nem jött ki, nem volt szerencsénk sem. Most valamit visszakaptunk, és a vízilabdának is nagyon jó, hogy mindig más csapat nyer. Az meg különösen, ha mi nyerünk, mi, akik játsszuk a vízilabdát. A vb-aranyhoz a vagányság is nagyon kellett” – így Norbi. Most sem nyitunk vitát.

„Szívvel és lélekkel bármit el lehet érni a világon, a világ tetejére lehet jutni. Az a munka, amit Tibi irányításával ebbe belefektettünk, már az elején is úgy gondoltam, hogy elég lehet erre ezen a vb-n. Elég is volt. A szív diadala volt. Az a jó, ha magasra tesszük a lécet, ezért vagyunk sportemberek” – ezt a gondolatsort Decker Attila osztotta meg velünk.

„Mikor elkezdtük a felkészülést, és láttam a többieken azt az iszonyatos elszántságot, ami jellemzi a társaságot, és hogy Tibi mennyire profin felépíti az egészet, nekem nem volt kérdés, hogy döntőt fogunk játszani” – mondta Decker Ádám, aki egy éve még a strandvízilabda-bajnokság döntőjében játszott, most meg felnőtt vb-aranyat nyert.

Fotó: Kovács Anikó

Vannak ám itt még furcsaságok, furcsa sorsok: két testvérpár van a válogatottban, Decker Attila és Decker Ádám, valamint Varga Dénes (ő lett egyébként a torna legjobb játékosa) és Varga Dániel. Szivós Márton először nyert aranyérmet világversenyen. Madaras Norbert kétszeres vb-elsőségét már említettük, és van még valaki, aki kétszeres világbajnok lehet: Bedő Krisztián.

A fiatal center Kis Gábor sérülése után került a válogatottba, addig a juniorokkal készült a szombathelyi vb-re, amely a jövő héten kezdődik. „Naná, hogy megyek oda is, megyek, ahová hívnak. Horkai György már küldte is az sms-t: szerdán már ott leszek velük. Két nap pihenőm lesz” – vázolta fel hét eleji programját Bedő.

„A hit, az alázat, a szeretet, ezek a receptjei annak, hogy valaki ezt el tudja érni. Nagyon boldog vagyok, és nem vagyok meglepve, hogy miénk lett az aranyérem, mert ez érett a csapatnak” – mondta Gór-Nagy Miklós, akinek bizony nagy elégtétel ez a siker, hiszen tavaly az olimpia előtt közvetlenül ment ki a válla, így nem tudott elutazni élete első olimpiájára.

A srácok és Benedek Tibor szövetségi kapitány is a hitet emelte ki, mint a siker fő záloga.

Most már rajtunk a sor, hogy elhiggyük: tényleg jók, a legjobbak vagyunk!

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok