A Dunaújváros került előnybe

2016. április 20. 18:47

Mihók Attila csapata az első negyed után ragadta magához a kezdeményezést, egy 4–0-s etappal fordított, és tartotta meg végig az előnyét. A 12–9-es győzelem azt jelenti számára, hogy vasárnap odahaza a döntőbe jutásért játszhat – persze ehhez a BVSC-nek is lesz egy-két szava. De vajon mennyi?

… és akkor Illés Annának, az egy éve vitathatatlanul felfelé ívelő formában, már mondhatjuk, nemzetközi elitszinten pólózó játékosnak el kellett hagynia a medencét. Alig telt el az első negyed fele, amikor a már két előnygólnál járó Európa-bajnok kiszállt a medencéből, és az öltöző felé indult. Nem, nem állították ki végleg, még csak meg sem sérült szerencsére, „csupán” szétszakadt a dressze. Mindez jól mutatta, milyen hirig zajlott a medencében, avagy az elődöntő rangjához méltóan estek egymásnak a felek.

Mindez kilenc gólban mutatkozott meg, méghozzá úgy, hogy 4–2-ről egyenlített a Brávik Fruzsinát is reaktiváló Dunaújváros, ám az első dudaszó pillanatában Sikter Diána bevert még egy fórt.

S ha már fór: amíg a BVSC 4/4-gyel kezdett, avagy felettébb magabiztosan, ellenállhatatlanul támadott, addig a második etapban gyökeresen megváltozott minden. A három kiharcolt emberelőny mindegyikét kihagyta a házigazda, tette ezt úgy, hogy egy esetben még lövést sem eresztett el ellenfele kapuja felé. Tetézte a zuglói gondokat, hogy a Takács Orsolya által kibrusztolt ötméterest Kisteleki Dóra a fára lőtte, azaz lőtt gól nélkül zárta a csapat a játékrészt. Az újvárosiak eközben folytatták az első negyed markáns támadójátékát: Gurisatti Gréta egy az egyben verte meg Varga Viktóriát, s harcolt ki ellene ötméterest, amelyet Garda Krisztina kíméletlenül lőtt be, majd a feltűnően aktív Gurisatti jegyzett két találatot – az egyiknél lóba nélkül, csuklóból eresztette el a labdát, élesen bizonyítva, vagánysága tehetséggel párosul. S miután Ziegler Diána kipókhálózta a bal felső sarkot, már 8–5-re vezetettek a vendégek. Petrovics Mátyás kapust cserélt, Doroszlai Vanda helyett Horváth Annát küldte be, de ez sem segített. (Később jött a visszacsere). A másik oldalon Kasó Orsolya a kezdeti sokk után összeszedte magát, védte többek között Máté Zsuzsanna közeli húzását, a második felvonástól kezdve voltaképpen a meccs végéig egyenletes teljesítménnyel rukkolt ki.

Ugyan nagyszünet után Gyöngyössy Anikó pazar centergóljával mínusz kettőre jött fel a BVSC, ám ekkor átellenben Menczinger Kata villant egyet. A Dunaújváros csapatkapitánya addig inkább „csak” irányította társait – a „csak”-ot kéretik dupla idézőjelben érteni, hiszen a válogatott játékos négy negyeden keresztül tartja, tartotta ezúttal is össze a fiatal együttest, amihez nem mindennapi fizikai, illetve mentális tartás szükséges. Nem mellesleg a gólja nyugtatólag is hatott a vendégekre.

A BVSC újabb fórt hagyott parlagon lövés nélkül, majd még egyet, igyekeztek, nagyon igyekeztek a hazaiak, de semmi sem jött össze nekik. Miután Horváth Brigitta balkeze harmadszor sült el, 6–10 állt a táblán, a sok kontrafault ellenére kézben tartott a partit a Mihók Attila vezette társaság.

A hátralévő 12 percben nem volt reális esélye a BVSC-nek az egyenlítésre, Sikter Diána góljai mindazonáltal arról árulkodtak, nem csak tartás, további potenciák is van a Petrovics-csapatban, amely elveszítette ugyan a pályaelőnyt a két nyert mérkőzésig tartó párharcban, ám vasárnap nulláról kezdik a felek a partit, és bármi megtörténhet.

Persze látva a nagyon egyben lévő dunaújvárosiakat, ehhez helyzetkihasználásban jelentős javulás szükségeltetne. És akkor még nem beszéltünk a lendületes, sokat akciózó, Somhegyi Noémi centerjátékára is építő vendégtámadások nehéz semlegesítéséről…


Eredmény – Női ob I., elődöntő, 1. mérkőzés

BVSC-Zugló-Diapolo–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics 9–12 (5–4, 0–4, 3–3, 1–1)
Laky Károly Uszoda,
vezette: Vogel, Csanádi

BVSC:
Doroszlai – Illés 3, Kisteleki D. 1, Takács O., Sikter 3, Leimeter 1, Gyöngyössy 1. Csere: Farkas K., Kele, Varga V., Máté, Horváth A. (kapus). Vezetőedző: Petrovics Mátyás

DUNAÚJVÁROS: Kasó – Szilágyi, Menczinger 1, Gurisatti 3, Horváth B. 3, Garda 2, Somhegyi. Csere: Brávik, Ziegler 1, Vályi V. 1, Vályi F. 1. Vezetőedző: Mihók Attila

Gól/emberelőny: 6/14, ill. 3/9

Gól/ötméteres: 0/1, ill. 2/2

Kipontozódott: Garda (27. p.)

A két nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 1–0 a Dunaújváros javára

Következik: 2. mérkőzés: április 24., vasárnap – Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics–BVSC-Zugló-Diapolo, Dunaújváros, Fabó Éva Uszoda, 18.30 (tv: m4)
 
A másik elődöntőbenUVSE-Hungerit-Szentes 15-8 (5-0, 3-3, 2-2, 5-3)


Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője:

„Határozottan kezdtünk, a támadójátékunk nagyon jó volt, így kellett volna folytatni. Az első negyedre nem is lehetett panaszom, leszámítva azt, hogy azért könnyű gólokat kaptunk. A második negyedtől kezdve sajnos valami megváltozott, megvoltak a helyzeteink, kiharcoltuk őket, de képtelenek voltunk gólt szerezni. Minden bizonnyal a koncentráció számlájára írható mindez, hiszen semmi olyan nem történt a vízben, amire nem számítottunk volna. Tudtuk, hogy mit játszik a Dunaújváros, tudtuk, hogy Brávik Fruzsina bevetése miért van, nem leptek meg bennünket, mégis sikerült elhúzniuk. A folytatásban a védekezésünk feljavult, játékosaim mindent megpróbáltak, szívüket-lelküket beletették a csatába, sajnos, amikor lett volna lehetőségünk közelebb kerülni, hibáztunk. Átadtunk a pályaelőnyt, innentől nem hibázhatunk, győzni megyünk Dunaújvárosba.”


Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője:

„Az elején nagy helyeket hagytunk, amit remekül használtak ki a BVSC játékosai, és bár az első negyed végén már látszott, az oxigénháztartás rendben van, oda-odaértünk, végül öt kapott góllal kezdtünk. Innen változtattunk, am bejött, és itt nem is feltétlen a taktikára gondolok. Stabilak voltunk, úgy érzetem, ellenfelünk hamarabb elfáradt, ráadásul mindig meglőttük azt az egy-két gólt, amivel tartani tudtuk a megszerzett előnyünket. A bajnoki meccsek alapján készültünk rájuk, most nyilván ők igyekeznek kitalálni valamit ellenünk, nekünk ezt kell a rövid idő alatt kitalálni, és erre felkészülni. Nagyon elégedett vagyok a csapattal, bízom benne, vasárnap hasonló lesz a folytatás.”

Gurisatti Gréta, a Dunaújváros játékosa:

„Nagyon büszke vagyok a csapatra! A bajnoki meccseken a BVSC volt a jobb, nagyon vissza akartunk vágni. Voltak hibák, de összességében nagyon jól játszottunk, és ami talán a legfontosabb, végig higgadtak maradtunk. Fiatal csapatunk sokszor úgy ment előre, hogy nem maradt higgadt, ezúttal azonban máshogy volt. Betartottuk, amit az edzőnk kért, segítettük egymást, igazi csapatként vízilabdáztunk. Pont erre készültünk, spannoltuk egymást, levelet írtunk egymásnak, nagyon készültünk erre a meccsre. Megérte!”
 
Az 5–8. helyért, 1. mérkőzések:


Szegedi Vízmű Taylor&Nash-Szegedi Egyetem–UVSE Vízilabda Sportegyesület-Margitsziget 17-9 (7-1, 5-2, 4-4, 1-2)
Gólszerzők:
Dalmády Sz. 7, Lengyel Dominika 4, Miklós D. 3, Rudics 2, Tóth P., illetve Gerendás 3, Ádám 2, Pap 2, Vogt 2
A teljes jegyzőkönyv itt olvasható.


ZF-Eger-EKF–Tatabánya VSE 19-4 (1-1, 4-2, 8-1, 6-0)
Gólszerzők:
Czigány 4, Parkes 4, Ráski 3, Veréb 2, Szívós 2, Jenes, Pócsi, Hornyák, Kékesi, illetve Szellák 2, Ritz, Tóth A.
A teljes jegyzőkönyv itt olvasható.


A 9. helyért, 1. mérkőzés:


Kópé ÚVSE–Kecskeméti VE 19-4 (5-2, 5-1, 3-0, 6-1)
Gólszerzők:
Illés H. 3, Korényi 3, Muzsnay 3, Rajkort 2, Ármai 2, Pálinkás 2, Miló Sidló, Bálint, Török, Kendik, illetve Görög 3, Szalontai
A teljes jegyzőkönyv itt olvasható.


a.z.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok