Benedek Tibor: „Látszik, ki akar igazán olimpiai bajnok lenni”

2016. április 18. 14:13

Hosszabb interjút adott az InfoRádiónak a férfiválogatott szövetségi kapitánya. Az Aréna című műsorban sok mindenről esett szó, röviden összefoglaljuk, miről.

Fotó: Dobos Sándor

Természetesen a trieszti olimpiai kvalifikációs torna, valamint a riói játékok közeledése volt a beszélgetés apropója. Az első kérdés a csapat nyári programjára vonatkozott. A kapitány elmondta, voltak tervek Trieszt előtt is, de a kérdőjel még ott volt mindenki előtt, hiszen nem volt biztos a kvóta. Ma már az, de még mindig nem lehet maximális pontossággal tervezni, hiszen nem tudjuk, hogy a csapat kijut-e a kínai Világliga Szuperdöntőre, ehhez a görögöket Szentesen május 10-én 5 góllal kellene megverni.



„Nagyon későn van a BL Final Six, és a magyar válogatott játékosok 90 százaléka ott lesz, emiatt mindenképpen kell, hogy a játékosok kapjanak pihenőt. Olyan szezonon lesznek túl, amikor végighajtották az évet a klubban, az Eb-n, a BL-ben, nem lehet nem adni nekik pihenőt, még azon az áron is, hogy így kevesebb lesz az olimpiai felkészülés” – így Benedek Tibor.

Június 13-án kezdődik a közös munka, július 30-án utazik a csapat Rióba. A fizikai felkészülésen nagyon dolgozik majd a csapat, lesznek felkészülési meccsek, tornák, például a júliusi BENU Kupa, valamint a belgrádi edzőtábor a szerbekkel, ahol lesz egy félhivatalos edzőmeccs is Dejan Savics csapatával.

A kapitány szerint a csapat felfelé ívelő formában van, de még bőven van mit javítani a fejlődés ellenére. Pozitív erőpróbának értékelte a trieszti tornát, ahol stabil volt a csapat játéka, és vannak olyan taktikai elemek, amikkel a nyáron már nem kell foglalkozni, így elég lesz a hathetes időszak.

„Egy támadóbb csapatot szerettem volna az Eb-hez képest Triesztben, ez sikerült is”
– utalt a sok gólra Benedek Tibor, de megemlítette, hogy a Kanada elleni 14 kapott gól egyedi eset volt, nem fordult elő hasonló az elmúlt három évben. Elmondta, a spanyolok németek elleni meccsére tudat alatt is figyelt a válogatott, így a koncentráltság a kanadaiak ellen nem volt, nem lehetett megfelelő – ha ugyanis a spanyolok a németek ellen is kikapnak, vélhetően velük játszottunk volna Rióért.



Ezzel együtt pozitív a trieszti torna mérlege, ami azért erősítheti meg a keretet, mert lelkileg nagyon megterhelő volt az az egy hét, amelyet a tét nagysága miatt nem lehet modellezni.

Az elődöntőben és a döntőben már a felszabadultság miatt is volt jó esélye a csapatnak, amivel élt is: merthogy az olaszoknál abban a pillanatban jobbak voltunk.

Fotó: Dobos Sándor


„Voltak nagyon motivált játékosok, látszik, ki akar úgy igazán olimpiai bajnok lenni, azok közül, akik esetleg még nem azok. És vannak olyanok, akik régóta a csapatban vannak, és élvezik, hogy biztos a helyük. Van, aki pedig be akar kerülni a csapatba, mindenkinek megvan a saját egyéni motivációja, és mindenki ezen belül szerintem jobban teljesített, mint eddig bármikor”
– mondta Benedek Tibor.

Szivós Márton szerepére kérdezett rá Farkas Dávid riporter, pedig a kapitány nem szeretett volna kiemelni senkit a csapatból. „Örülök Marci sikerének, annak ellenére, hogy az Eb-re nem vittem ki. Szeretném, ha egy játékos akkor is mindig motivált legyen, amikor nem kap nagy pofont. Ne kelljen senkit kihagyni egy világversenyről azért, hogy aztán jól játsszon. Legyen 13 olyan játékosom, aki mindent félretesz azért, hogy a válogatott sikeréért a legtöbbet tegye” – hangzott a válasz.

Szó esett Manhercz Krisztiánról is, ő lett a házi gólkirály. A kapitány szerint sokat fejlődött, ehhez kellett az Európa-bajnokság is, amely után Triesztben még jobban játszott, hozott egy magabiztos teljesítményt, annak ellenére, hogy a torna előtt nem teljesített olyan jól.

Bizonyított, de a kapásoldalon még vannak nagyon jó játékosok, mint például Bátori Bence. Benedek Tibor azt mondta, neki az a fontos, hogy a válogatottban, akár egy edzőmeccsen, szerepeljenek jól a jelöltek. Egy játékos nem veheti lazán az edzőmeccset, mondván a bajnokságban jól megy neki a játék. Itt lehet ugyanis leginkább lemérni a téthelyzetet.

Azt mondja a kapitány, 15-16 embert hív majd be a riói felkészülés előtt, csak azokat, akik esélyesek az olimpiára, a kísérletezés véget ért. A Világligára még érkeznek fiatalok, de csak azért, hogy pihenjenek a 15-16 fős keretben lévő játékosok.

Szóba került a formaidőzítés és a csapategység kialakulása, ez, mint minden korábbi tornán, most is az esemény második felére állt össze.

Az Eb-n 73 előnyből 60-at a centerek szerezték, ráadásul labda nélkül, Triesztben ennek a felfogásnak a nyomát sem lehetett látni. Ehhez is alkalmazkodni kellett.

Az olimpiai torna sorsolásáról ezúttal is elmondta, elégedett, ugyanakkor a negyeddöntőben mindenképpen nehéz ellenfelet kap a válogatott – mint mindenki.

Szerbia nagyon jó, de a három év bizonyította, zavarba lehet őket hozni, és természetesen a magyar válogatottnak is ez lesz a célja. „A magyar válogatott a mai legjobb felállításában meg tudja verni a szerb válogatottat, abban száz százalékig biztos vagyok” – így Benedek Tibor, aki beszélt a különböző játékelemekről is, azt mondja, a kaputól kapuig történő támadásvezetésben még van mit javítania a válogatottnak.
 
A játékvezetéssel kapcsolatban a kapitány elárulta, a kulcskérdés a centerek szerepe. Amelyik csapat rendelkezik két erős centerrel, az egészen biztosan megkapja az ítéleteket a centerek vonatkozásában. A szerbek például "ott vannak" ezen a téren. A kapitánykodása elején erőltetett mozgásos játék ugyan szép, hatásos is volt az elején, manapság viszont már egyáltalán nem ül a játékvezetőknél. "Fel kellett, hogy adjam, nem fizet annyira, mintha van két jó centerem, akiket meg tudunk játszani" - fogalmazott.
 
-d-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok