A presztízs és a teszt jegyében

2016. április 11. 11:13

Női válogattunk elutazott Hollandiába, ahol kedden a Világliga európai selejtezőjének 5. fordulójában játszik. Bíró Attila ezúttal is kiemelte, hogy ezeken a találkozókon azért variál, hogy hasznos tapasztalatokat szerezzen – persze, mint minden meccsen, a győzelem a cél.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Dordrecht felé vették az irányt. Azért utaznak a hollandiai városba, mert kedden Világliga-meccs vár rájuk. A tét sokkal inkább a presztízsről szól, mint a megszerezhető három pontról (nem is véletlen, hogy a lányok között a vasárnapi, olimpiai sorsolás volt inkább a téma), ugyanis a sorozat európai selejtezőjében az eddigi eredmények alapján voltaképpen biztosra vehető (csoportonként az első jut tovább, plusz a legjobb második), hogy ezúttal is nélkülünk rendezik a kínai szuperdöntőt. Tekintettel arra, hogy az olimpiai felkészülés kellős közepén lesz, őszintén szólva annyira senki sem szomorú emiatt…

„Természetesen minden meccsen győzni akartunk, ám az sem titok, minden találkozón variáltunk, más és más kerettel játszottunk. Tettük ezt annak érdekében, hogy megtaláljuk az Európa-bajnoki csapatot, egyúttal mindenki bizonyíthassa, az olimpiai bő keretben is ott a helye” – fogalmazott Bíró Attila, aki bátran mondhatjuk, eddig eredménnyel tesztelt – lásd belgrádi felejthetetlen napok.

Ha végignézzük a most utazó 13-as listát, láthatjuk, ezúttal is a kísérletezés jegyében játszik majd a csapat, speciel öten is hiányoznak az Eb-győztes társaságból. Ettől függetlenül is győzelemre tör!

„Bármilyen összetételben is állunk fel, a cél mindig ugyanaz. Már csak azért is, mert minden játékosnak nagy a tét, mindenkinek meg kell mutatni, és persze mindenki meg is akarja mutatni, hogy lehet rá számítani a későbbiekben is. Mint többször is hangsúlyoztam: minden meccs, minden visszajelzés fontos!” – erősített rá a szövetségi kapitány, aki annyit még elárult, hogy a szentesi különítményt (Bujka Barbara, Bolonyai Flóra és Tóth László másodedző) ezúttal már csak azért is itthon maradt, mert szerdán Mataróba utazik, ahol péntek-szombat a LEN-kupa négyes döntőben lép fel csapatával.

A klubcsapatok amúgy készülve a bajnoki és nemzetközi küzdelmekre, rövid külföldi edzőtáborokban hangoltak, és néhányan bizony kisebb-nagyobb sérülésekkel tértek haza, így többek között Keszthelyi Rita, akinek a szemébe nyúltak bele csúnyán. A csapatkapitány persze ott van a társak között, ő speciel az a pólós, akit felesleges, avagy „nem szabad” pihentetni.

„Valóban, Keszi nagyon fontos láncszeme ennek a csapatnak, ráadásul bírja a strapát. Szép kis vérömleny van a szeme alatt, de ezzel tud játszani. Viszont ezúttal nem feltétlen a megszokott helyén, hanem a másik, rossz kéz oldalon kap majd több szerepet, ezzel is tesztelünk olyan dolgokat, amelyeket még gond nélkül megtehetünk. Ezáltal ráadásul mások kapnak szerepet a baloldalon, ők is többet bizonyíthatnak” – tette hozzá Bíró Attila, aki dacára annak, hogy a hollandok óriási meglepetésre elbukták odahaza az olimpiai selejtezőt, felfűtött hangulatra számít. Mint megemlítette, az ellenfélnek egyedül a Világliga maradt, ebben kell eredményt elérnie, ezért – no és persze az Eb-finálé miatt – rendkívül dacos riválisra számít.


A magyar női válogatott hollandiai kerete:

Kapusok: Gangl
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mindannyian UVSE), Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya (mindannyian Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mindketten BVSC)

Világliga – Európai selejtező
A csoport
Az állás

1. Hollandia 12 pont (45–32)
2. Olaszország 7 pont (48–40)
3. Magyarország 5 pont (49–44)
4. Franciaország 0 pont (29–55)

Az 5. forduló (április 12., kedd) programja
Franciaország–Olaszország, Abbeville, 20.00
Hollandia–Magyarország, Dordrecht, 20.30

Az 6. forduló (május 3., kedd) programja
Magyarország–Franciaország, Budapest
Olaszország–Hollandia, Bari, 20.30

B csoport
Az állás

1. Spanyolország 11 pont (62–42)
2. Oroszország 9 pont (62–40)
3. Görögország 4 pont (52–43)
4. Németország 0 pont (27–82)

Az 5. forduló (április 12., kedd) programja
Görögország–Oroszország, Athén, 19.00
Spanyolország–Németország, Manresa, 19.15

Az 6. forduló (május 3., kedd) programja
Oroszország–Spanyolország, Ruza, 19.00
Németország–Görögország, Heidelberg, 19.30


a.z.




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok