Őket kell legyőzni Rióért – a vetélytársakról

2016. április 02. 07:51

Ha lehet mondani, a könnyebbik csoportba került a magyar válogatott a trieszti olimpiai kvalifikációs tornán. Bemutatjuk az ellenfeleket.

Fotó: Dobos Sándor

A csoportmeccsek jelentik majd a bemelegítést a válogatottak számára a trieszti olimpiai kvótát osztó tornán, hiszen majdan a negyeddöntőt kell megnyerni a riói repülőjegyért.
A mieink elkerülték a házigazda olaszokat és a spanyolokat is a csoportban, velük majd később találkozunk.

Az Európa-bajnokság zárónapján, Belgrádban megtartott sorsolás után ezek a csoportok alakultak ki.

A csoport: Oroszország, Szlovákia, Franciaország, Magyarország, Románia, Kanada
B csoport: Olaszország, Dél-Afrika, Spanyolország, Hollandia, Németország, Kazahsztán
 
A magyar válogatott kerete a trieszti tornára:

Nagy
Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda) – kapusok

Szivós Márton, Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Zalánki Gergő, Bedő Krisztián (ZF-Eger), Decker Ádám (A-Híd-OSC-Újbuda), Vámos Márton, Varga Dénes, Varga Dániel (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Contitech-Szeged-Diapolo) - mezőnyjátékosok
 
Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Kapusedző/csapatvezető: Gergely István
Másodedző: Gerendás György


Akkor nézzük a menetrendet és az ellenfeleket!

Április 3., vasárnap:

Oroszország-Kanada 13.50
Franciaország-Magyarország 15.10
Szlovákia-Románia 16.30
Spanyolország-Hollandia 17.50
Dél-Afrika-Németország 19.10
Olaszország-Kazahsztán 20.30

Az ellenfél Franciaország.

A francia válogatott kerete:

Remi Garsau, Remi Saudadier, Igor Kovacevic, Enzo Khasz, Romain Blary, Thibaut Simon, Ugo Crousillat, Michal Idzinsky, Mehdi Marzouki, Mathieu Peisson, Petar Tomasevic, Alexandre Camarasa, Billy Noyon. Szövetségi kapitány: Florian Bruzzo

Fotó: MVLSZ/archív

Florian Bruzzo csapata az igen előkelő 9. helyet szerezte meg az Európa-bajnokságon januárban, és szinte majdnem ugyanazzal a kerettel utaztak Triesztbe. Az egyik változás, hogy visszatért a csapatba a 33 éves Mathieu Peisson, ez további erősítést jelent számukra.

Nincs ugyanakkor a korábbi években meghatározó Michael Bodegas, ő egy ideje már az olasz válogatottat erősíti. Pedig, ha lenne, egész jó kis brigád lehetne ez a francia, hiszen Alexandre Camarasa, Romain Blary, Remi Saudadier, Mehdi Marzouki és a rutinos Ugo Crousillat neve jól cseng, erős középcsapat az övék. Hatan is a CN Marseille játékosai a keretben, amelyből hiányzik egyébként Manuel Laversanne, aki a nizzai Világliga-selejtező után személyes okokra hivatkozva távozott a válogatottól.

A franciák 1992 óta nem jártak olimpián. A kapitányuk örül, hogy 5 hetet készülhettek együtt, edzettek az Olympiakosszal, a Jug Dubrovnikkal és a montenegrói válogatottal.

Az Európa-bajnokságon a következő eredményeket érték el (9. hely járt érte): Málta (17-7), Horvátország (5-20), Szerbia (8-16 – félidőben még 6-5-re vezettek), Montenegró (6-11), Törökország (14-9), Hollandia (12-8), Románia (12-6).

A Világliga-selejtezők eredményei: Szerbia (idegenben, 9-12), Montenegró (otthon, 10-12), Spanyolország (idegenben, 10-18), Szerbia (otthon, 10-15)

Április 4., hétfő:

Kazahsztán-Hollandia 13.50
Németország-Spanyolország 15.10
Kanada-Magyarország 16.30
Románia-Franciaország 17.50
Oroszország-Szlovákia 19.10
Olaszország-Dél-Afrika 20.30

Az ellenfél: Kanada

A kanadai válogatott kerete:

Robin Randall, Constantin Kudaba, Jared McElroy, Giergos Torakis, Alec Taschereanu, Kevin Graham, Scott Robinson, Justin Boyd, Nicolas Constantin-Bicari, Oliver Vikalo, David Lapins, John Conway, Matt Halajian, Dusan Radojcic, Dusan Aleksic. Szövetségi kapitány: Pino Porzio

Világklasszis szövetségi kapitányt igazoltak nemrégiben a kanadaiak: a játékosként Barcelonában olimpiai bajnok, Rómában 1994-ben világbajnok, egy évvel korábban Sheffieldben Európa-bajnok, BEK-győztes, LEN-kupa győztes, sokszoros olasz bajnok, edzőként a Posillipo Napolival egyszeres, a Pro Reccóval (2005 és 2012 között dolgozott itt) négyszeres Bajnokok Ligája-győztes Giuseppe (Pino) Porziót.

Ez önmagában garanciát jelent a stabil szereplésre. A keretben most is ott van az OSC-ben szereplő, korábban egri Kevin Graham, a kaposvári Oliver Vikalo és a korábban Debrecenben védő Dusan Aleksic.

A magyar és a kanadai csapat legutóbb a Szőnyi úti, 2015-ös Volvo-kupán találkozott, 9-7-re győztünk úgy, hogy a harmadik negyed végén még ők vezettek 5-4-re. A 2014-es dubaji Világliga Szuperdöntőn is összefutottunk a csoportkörben, akkor 10-3-ra nyertünk.

A hazai rendezésű, torontói Pánamerikai Játékokon tavaly nyáron a harmadik helyen zártak, a győztes Egyesült Államok jutott ki onnan Rióba (az ezüst a braziloké lett). Az amerikaiakkal vívták az elődöntőt egyébként a kanadaiak, és hatalmas csatában, egy góllal kaptak csak ki Molnár Tamás játékvezetése mellett – így mondhatni, hajszálon múlt a riói kvóta (hisz a másik döntős Brazília volt). Az ottani eredményeik: Brazília (9-11), Venezuela (16-2), Mexikó (19-9), Egyesült Államok (9-8), Argentína (16-8).

Április 5., kedd:

Magyarország-Románia 13.50
Szlovákia-Kanada 15.10
Franciaország-Oroszország 16.30
Hollandia-Németország 17.50
Dél-Afrika-Kazahsztán 19.10
Spanyolország-Olaszország 20.30

Az ellenfél: Románia

A román válogatott kerete:

Dragos Stonescu, Cosmin Radu, Tiberiu Negrean, Mihnea Andrei Gheorghe, Nicolae Oanta, Andrei Busila, Daniel Teohari, Mihnea Chioveanu, Dimitri Goanta, Szabó Roland, Alexandru Ghiban, Alex Popoviciu, Marius Tic. Szövetségi kapitány: Dejan Stanojevic

Fotó: Mikola Gábor

Igen jól ismerjük a románokat, hiszen egy csoportban szerepelünk a Világliga-selejtezőben ebben a kiírásban is. Idehaza, Kecskeméten 16-8-ra vertük őket, a visszavágót éppen a következő körben, április 26-án rendezik majd.

Összefutottunk decemberben is velük a kassai Eb-felkészülési tornán, ott 17-14-re nyertünk, gyakorlatilag a trieszti kerettel megegyező játékoskeret ellen. Az előző Világliga-kiírásban Bukarestben is simán, 14-5-re sikerült győzni (Miskolcon meg 20-10-re), azaz nem nagyon szorongattak meg minket a románok az utóbbi időszakban (sem), akiknél ezúttal is Cosmin Radura, Tiberiu Negreanra és Andrei Busilára kell leginkább figyelni.

Az Európa-bajnokságon elért eredményeik (10. lettek): Grúzia (12-6), Olaszország (5-11), Németország (14-13), Görögország (9-15), Málta (12-7), Németország (10-10, 5 méteresekkel: 4-3), Franciaország (6-12).

A románok Világliga-selejtezős eredményei: Görögország (idegenben, 3-17), Magyarország (idegenben, 8-16), Grúzia (idegenben, 13-11), Görögország (otthon, 6-9).

Április 6., szerda:

Kazahsztán-Németország 13.50
Dél-Afrika-Spanyolország 15.10
Kanada-Románia 16.30
Oroszország-Magyarország 17.50
Szlovákia-Franciaország 19.10
Olaszország-Hollandia 20.30

Az ellenfél: Oroszország

Az orosz válogatott kerete:

Kirill Korneev, Pavel Khalturin, Daniil Merkulov, Andreyi Balakirev, Leo Magomaev, Dmitri Kholod, Artem Odintsov, Sergei Lisunov, Igor Bychkov, Mikhail Krasnov, Adel Giniiatov, Konstantin Kharkov, Petr Fedotov. Szövetségi kapitány: Erkin Shagaev

Fotó: Dobos Sándor

Ahogyan arról írtunk, egyik meghatározó játékosuk, Alexey Bugaychuk kiesett a keretből, mert meldoniumot találtak a szervezetében, ez pedig januártól a WADA tiltólistáján szereplő szer, a játékos játékjogát fel is függesztették azóta.

Feljövőben vannak az oroszok Benedek Tibor szerint is, a kazanyi vb óta sokat fejlődtek, sokan a nagy hármas mögött a negyedik helyre pozícionálják őket a trieszti tornára. Fiatal csapat, amely a brazilokkal készült odahaza, két hivatalos meccsel fűszerezve. Az elsőt 12-9-re megnyerték, a másodikat 11-10-re elveszítették.

A magyar válogatott legutóbb épp a belgrádi Európa-bajnokságon találkozott az oroszokkal, meggyőzően játszva győztük le őket, 12-6-ra. Némi meglepetésre az utolsó csoportmeccsen 9-8-ra megverték a görögöket, ezzel megkapták a németeket a nyolcaddöntőben. Le is győzték őket, hogy aztán Szerbia jelentse a végállomást. Az 5-8. helyért azért játszhattak, csakhogy igen erős ellenfelekkel. A spanyoloktól viszont csak egy góllal kaptak ki, a horvátoktól ellenben nagyon.

Az Eb-eredményeik: Törökország (17-8), Magyarország (6-12), Görögország (9-8), Németország (9-6), Szerbia (5-15), Spanyolország (9-10), Horvátország (5-13)

A Világliga-selejtezők során eddig így szerepeltek: Olaszország (otthon, 11-16), Horvátország (idegenben, 9-17), Törökország (13-9), Olaszország (idegenben,9-14).

Április 7., csütörtök:

Franciaország-Kanada 13.50
Magyarország-Szlovákia 15.10
Oroszország-Románia 16.30
Spanyolország-Kazahsztán 17.50
Hollandia-Dél-Afrika 19.10
Olaszország-Németország 20.30

Az ellenfél: Szlovákia

A szlovák válogatott kerete:

Lukas Kozmer, Juraj Zatovic, Martin Famera, Lukas Durik, Lukas Seman, Maros Tkac, Tomas Bruder, Michal Uradnik, Igor Szabo, Adam Furman, Martin Kolarik, Samuel Balaz, Michal Hruska. Szövetségi kapitány: Toni Esteller

Fotó: Nagy Anita

Az előző Világliga-selejtező sorozatban egy csoportban voltunk a szlovákokkal, akkor az idegenbeli mérkőzésen megszenvedtünk ellenük, hiszen csak egy góllal sikerült nyerni Kassán (13-12). Debrecenben ellenben 13-6-ra. Utoljára decemberben, a kassai Eb-felkészülési tornán játszottunk velük, azt a mérkőzést 12-5-re sikerült behúzni, Bátori Bence akkor 7 gólt lőtt – ő most nincs a keretünkben. De jártak a szlovákok Tatabányán is egy félhivatalos mérkőzésen tavaly júliusban, akkor 14-5-re hoztuk a győzelmet, érdekesség, hogy ott Bedő Krisztián volt a legeredményesebb a mezőnyben a maga 3 góljával.

Jó ismerősünk a szegedi Lukas Seman a csapatból, de érdemlegesebb információ, hogy van három újoncuk is: Michal Uradnik, Igor Szabo és Adam Furman.

Az Eb-eredményeik (13. helyezett lett a válogatott): Spanyolország (4-13), Hollandia (5-6), Montenegró (6-15), Szerbia (5-10), Németország (8-8, 5 méteresekkel: 7-8), Málta (17-9), Grúzia (10-9).

A magyar válogatott a csoportkörök után játssza a negyeddöntőt, hiszen a selejtezők után az első négy helyezett jut a következő fázisba. Az lesz a mindent eldöntő mérkőzés április 8-án, hiszen aki ott győz, kijut az olimpiára.

Hogy ki lehet a majdani ellenfél? Nos, nézzük meg a másik csoport kereteit.

Olaszország:

Marco Del Lungo, Christian Presciutti, Alessandro Nora, Fabio Baraldi, Alessandro Velotto, Stefano Luongo, Matteo Aicardi, Michael Bodegas, Francesco Di Fulvio, Pietro Figlioli, Alex Giorgetti, Niccolo Gitto, Stefano Tempesti. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

Spanyolország:

Dani Lopez Pinedo, Fran Fernandez, Albert Espanol, Alberto Munarriz, Szirányi Balázs, Roger Tahull, Marc Minguell, Ricard Alarcon, Alejandro Bustos, Blai Mallarach, Gonzalo Echenique, Guillermo Molina, Inaki Aguillar. Szövetségi kapitány: Gabi Hernandez

Hollandia:

Eelco Wagenaar, Yoran Fraunfelder, Jorn Winkelhorst, Ruud van der Horst, Luuk Gielen, Robin Lindhout, Lars Gottemaker, Lars Reuten, Joep van den Bersselaar, Roeland Spijker, Jesse Koopman, Thomas Lucas, Ruben Hoepalman. Szövetségi kapitány: Robin van Galen

Németország:

Roger Kong, Erik Bukowski, Christian Schlanstedt, Julian Real, Tobias Preuss, Maurice Jungling, Heiko Nossek, Paul Schueler, Marko Stamm, Mateo Csuk, Marin Restovic, Dennis Eidner, Tim Hohne. Szövetségi kapitány: Patrick Weissinger

Kazahsztán: nincs még névsorunk, de ott lesz benne a kazanyi világbajnokság gólkirálya, Alexandr Axenov.

Dél-Afrikai köztársaság:

Julian Lewis, Devon Card, Nicholas Molyneux, Dayne Jagga, Nicholas Downes, Jason Ezevard, Nardus Badenhorst, Christopher Brown, Nicholas Rodda, Nicholas Schooling, Simon Purchase, Loos Rabie, Lwazi Madi. Szövetségi kapitány: Paul Martin

Április 8., péntek:

31. meccs: 1A-4B 16.00 - negyeddöntő
32. meccs: 2A-3B 17.30 - negyeddöntő
33. meccs: 3A-2B 19.00 - negyeddöntő
34. meccs: 4A-1B 20.30 – negyeddöntő

Április 9., szombat:

35. meccs: 31 vesztes-33 vesztes 16.00
36. meccs: 32 vesztes34 vesztes 17.30
37. meccs: 31 győztes-33 győztes 19.00
38. meccs: 32 győztes-34 győztes 20.30

Április 10., vasárnap:

35 vesztes-36 vesztes 11.00 – a 7-8. helyért
35 győztes-36 győztes 12.30 – az 5-6. helyért
37 vesztes-38 vesztes 15.30 – a bronzmeccs
37 győztes-38 győztes 17.00 – a döntő
Sorsolás az olimpiára – 19.00

-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok