A trieszti tizenhárom – ők hajtanak Rióért

2016. március 31. 21:12

A férfiválogatott vasárnap Franciaország ellen megkezdi szereplését a trieszti olimpiai kvalifikációs tornán.

Fotó: Dobos Sándor

Nem sikerült a bergamói Világliga Szuperdöntőben, a kazanyi világbajnokságon és a belgrádi Európa-bajnokságon, így hát Triesztben kell bizonyítani. Az olasz városban kell megszerezni az olimpiai részvétel lehetőségét. Mint tudjuk, ehhez a legjobb négy közé kell jutni.

A mieink tizenhármas keretét húsvét hétfőjén hirdette ki Benedek Tibor, hogy aztán a kapitánynak kényszerű cserét kelljen végrehajtania: Kis Gábor sérülése miatt nem utazhat, őt Bedő Krisztián váltotta az utazókeretben.

Bemutatjuk a főszereplőket.

NAGY VIKTOR

Fotó: Madar Dávid

Ahogyan a belgrádi Európa-bajnokság előtt, most sem volt kérdés az utazása, hiszen nem titkoltan ő a magyar válogatott első számú kapusa. Azt mondta, nem különösebben érdekli, mi a neve ennek a tornának, a lényeg úgyis az, hogy megszerezzük a riói kvótát, másrészt, ha lehet, nyerjük meg az egészet. „Kell nekünk ez a pár meccs” – tette még hozzá korábban, utalva arra, hogy a csapat további épüléséhez és fejlődéséhez még jól is jön ez az egyhetes terhelés.

BISZTRITSÁNYI DÁVID

Fotó: Dobos Sándor

Belgrádban kevés lehetőséget kapott, ugyanakkor jól láthatóan bízik benne a kapitány. Lévai Márton volt még a bő keretben az elmúlt időszakban, de ő nem tudta magát beverekedni a csapatba, ez pedig Bisztritsányi Dávid számára egy lökést jelent a későbbiekre nézvést. Várhatóan többször védi majd a kaput, ez pedig az önbizalmának további növelésére kiváló lehetőség lesz.

DECKER ÁDÁM

Nagy harcos, hatalmas eltökéltség vezérli. „Tibornak köszönhetem, hogy hitt, és hisz bennem” – nyilatkozta nekünk nemrég, utalva arra, hogy a klubjában nehéz a helyzete, merthogy inkább centerként kellett szerepelnie. Nem állt ez annyira távol tőle, megoldotta a feladatot, hogy a válogatottban már saját posztján bizonyítson. Történetesen az egyetlen igazi bekk ebben a csapatban, mellette Szivós Mártonra hárul majd több feladata ezen a téren.

SZIVÓS MÁRTON

Fotó: Dobos Sándor

Kazany után ismét egy nagy tornán szerepel, ami egy előzetes bizalom jele. Neki lesz talán az egyik legfontosabb ez a torna, merthogy meg kell győznie a kapitányt, hogy helye van a keretben Rió előtt is – tudjuk, erről még nem szabad beszélünk. Ha a szezonbeli formáját nézzük: igazán remek formában van, az Eger egyik vezére, a bajnokikon is rendre bizonyít. Odatette magát, rákapcsolt, vélhetően azért, mert ott szeretne lenni az olimpián. Most védekezésben is nagy szerepet szán neki Benedek Tibor.

ERDÉLYI BALÁZS

Fotó: Madar Dávid

Kevésbé volt látványos a teljesítménye az elmúlt időszakban, így meg volt az esélye annak, hogy ezúttal kimarad a keretből. Ennek ellenére Benedek Tibor végül úgy döntött, utazik Triesztbe az Eger játékosa. Ez a bizalom jól eső érzéssel töltheti el, azt gondolhatja, ő bizony ennek a csapatnak meghatározó tagja, aki nem a véletlen folytán stabil szereplő. Persze így is hajtania kell, hiszen a kapitányt a kvóta megszerzése mellett a következő időszak csapata is érdekli, keresi azokat, akikre később is lehet számítani. Számára is előny, hogy összesen hat egri pólós küzd majd a tornán.

HOSNYÁNSZKY NORBERT

Feltétlen bizalom árad felé, nem véletlenül. A magyar bajnokságban 16 mérkőzésen játszott ebben a szezonban és csak egy alkalommal nem lőtt gólt. Belgrádban az egyik legfontosabb mérkőzésen, a horvátok ellen a legjobbkor szerezte mindkét gólját, csapata egyik vezére volt, mint ahogyan a Montenegró elleni elődöntőn is hidegvérrel egyenlített 5-5-nél a negyedik negyed elején. Később a görögök elleni bronzmeccsen kettőt vállalt, azaz a fontos meccseken a rutinja bizony nagyon sokat ért. És ez így lesz most is.

VARGA DÉNES

Pár napja ünnepelte 29. születésnapját, több helyütt is legszebb góljaival köszöntötték. Van belőle jó pár, és egészen biztosak vagyunk abban, hogy ha várunk még egy hetet, az új TOP 10-es listába bizonyosan bekerülhet majd legalább még egy pazar találat. Ezzel számolunk, és azzal, hogy a csapat egyik oszlopa lesz. Benedek Tibor a kapásoldal jelöltjeivel kapcsolatosan így fogalmazott: „Ha Varga Dénest nem számítjuk, Bátori Bence, Erdélyi Balázs és Manhercz Krisztián közel azonos teljesítményt nyújtott.” Ha nem számítjuk – azaz helye megkérdőjelezhetetlen. Naná.

MANHERCZ KRISZTIÁN

Fotó: Madar Dávid

Nem nagyon volt megelégedve magával a felkészülés során, többször is kihangsúlyozta, ennél azért több kellene. Nos, meglesz a lehetőség a javításra. Hasonló pimaszságra és felszabadultságra lesz szükség, mint Belgrádban, amikor a végjátékban, Montenegró és Görögország ellen megmutatta, miért is van ott a keretben. Van, hogy hullámzó a játéka, ez most beleférhet, persze annak fényében, hogy ő is Dél-Amerikában „nyaralna” augusztusban, minél kisebb hullámokat kell vernie.

ZALÁNKI GERGŐ

Ez a trieszti torna számára egyértelműen a kitörési lehetőséget jelenti. A grúzok elleni idegenbeli Világliga-selejtezőn 6 gólt szerzett, most ismét megmutathatja, mire képes. Sok mindenre, tudjuk, csak az a fránya sérülés és vállműtét ne jött volna közben a szezon elején. De közbejött, így még értékesebb, hogy azt maga mögött hagyva képes ilyen jó formába kerülni. Bátor, vagány a vízben, ez pedig szimpatikus lehet Benedek Tibornak. Nagy kérdés, ki tud-e szorítani egy rutinosabb jelöltet a későbbiekben a keretből. Ezen lesz, ez nem is kérdés.

VARGA DÁNIEL

Ha valaki, ő biztosan úgy fogja fel ezt a tornát, mint egy fejlődési lehetőséget a csapat számára. Rendre ez lebeg a szeme előtt, hogy épülhet, formálódhat, csiszolódhat a válogatott. Ezért örült a német túrának a háromhetes felkészülés elején, majd a spanyolok elleni kétkapuknak. A válogatott csapatkapitánya mindig elmondja, „csékáként” a legtöbbet akkor teheti a csapatért, ha ő maga is jól játszik.

VÁMOS MÁRTON

Fotó: Madar Dávid

Azt kívánjuk, hogy a magyar válogatott egyik legjobbja legyen. Előfordul, hogy „láthatatlanná” válik, de az is, hogy altatás után eldönt egy meccset. Ha ez utóbbi történés gyakran előfordulna Triesztben, meg mondjuk, Budapesten június elején, a Bajnokok Ligája hatos döntőjében, magabiztosabban állhatna neki a nyári felkészülésnek. Így kihozhatná magából azt, amit tud. Mivel erre megvan az esély, Benedek Tibor bízik benne.

HÁRAI BALÁZS

Fotó: Dobos Sándor

Április 5-én, kedden tölti be 29. évét, ezt egy Románia elleni sikerrel ünnepelheti meg. Kihagyhatatlan a csapatból, remek formában van, szerencsére sérülések sem hátráltatják. Kis Gáborral közösen bivalyerős centerpárost alkothattak volna, de Bedő Krisztiánnak sem kell a szomszédba mennie a kemény, határozott játékért. Az Egerrel sokkal jobb csoportkört fut a Bajnokok Ligájában, mint egy éve, ez pedig eddig is meglévő önbizalmát csak erősíti.

BEDŐ KRISZTIÁN

Fotó: MTI

Beugrott, de olyan nagyon messziről nem kellett, hiszen a 13-as keret kihirdetése után is ott volt a csapattal, a kimaradók együtt készültek tovább az utazókkal. Megint fontos szerephez jut, nagy kihívás ez számára, hiszen Belgrádban nem volt ott. Nagy kérdés lesz, hogy hogyan viszonyulnak felé a játékvezetők, ehhez alkalmazkodnia kell centereinknek. Barcelonában, a világbajnokságon is Kis Gábor kiesése után került a keretbe, ott aranyérem lett a vége a „vendégjátéknak”, s mivel azóta rengeteget érett, nem kell aggódnunk miatta.


A trieszti torna programja:

A csoport:
Oroszország, Szlovákia, Franciaország, Magyarország, Románia, Kanada
B csoport: Olaszország, Dél-Afrika, Spanyolország, Hollandia, Németország, Kazahsztán

Április 3., vasárnap:
Oroszország-Kanada 13.50
Franciaország-Magyarország 15.10
Szlovákia-Románia 16.30
Spanyolország-Hollandia 17.50
Dél-Afrika-Németország 19.10
Olaszország-Kazahsztán 20.30

Április 4., hétfő:
Kazahsztán-Hollandia 13.50
Németország-Spanyolország 15.10
Kanada-Magyarország 16.30
Románia-Franciaország 17.50
Oroszország-Szlovákia 19.10
Olaszország-Dél-Afrika 20.30

Április 5., kedd:
Magyarország-Románia 13.50
Szlovákia-Kanada 15.10
Franciaország-Oroszország 16.30
Hollandia-Németország 17.50
Dél-Afrika-Kazahsztán 19.10
Spanyolország-Olaszország 20.30

Április 6., szerda:
Kazahsztán-Németország 13.50
Dél-Afrika-Spanyolország 15.10
Kanada-Románia 16.30
Oroszország-Magyarország 17.50
Szlovákia-Franciaország 19.10
Olaszország-Hollandia 20.30

Április 7., csütörtök:
Franciaország-Kanada 13.50
Magyarország-Szlovákia 15.10
Oroszország-Románia 16.30
Spanyolország-Kazahsztán 17.50
Hollandia-Dél-Afrika 19.10
Olaszország-Németország 20.30

Április 8., péntek:
31. meccs: 1A-4B 16.00 - negyeddöntő
32. meccs: 2A-3B 17.30 - negyeddöntő
33. meccs: 3A-2B 19.00 - negyeddöntő
34. meccs: 4A-1B 20.30 – negyeddöntő

Április 9., szombat:
35. meccs: 31 vesztes-33 vesztes 16.00
36. meccs: 32 vesztes34 vesztes 17.30
37. meccs: 31 győztes-33 győztes 19.00
38. meccs: 32 győztes-34 győztes 20.30

Április 10., vasárnap:
35 vesztes-36 vesztes 11.00 – a 7-8. helyért
35 győztes-36 győztes 12.30 – az 5-6. helyért
37 vesztes-38 vesztes 15.30 – a bronzmeccs
37 győztes-38 győztes 17.00 – a döntő
Sorsolás az olimpiára – 19.00
 
-d-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok