Ez a bronz járt

2013. augusztus 02. 21:21

Oroszország legyőzésével bronzérmet szerzett női válogatottunk a barcelonai világbajnokságon: 2005 után állhatnak ismét dobogón a lányok vébén.

Fotó: Kovács Anikó

Ötödik világversenyén – eindhoveni Eb, trieszti olimpiai selejtező, londoni olimpia, pekingi Világliga és ez a vb – került a legjobb négy közé válogatottunk (más csapat erre nem volt képes az egész mezőnyben!), ám az előző négy alkalomból csupán az elsőn tudta megnyerni a bronzcsatát. Igaz, akkor éppenséggel az oroszok ellen.

Most is ez volt a feladat, és Merész András elmondásából tudjuk, a lányok nagyon fogadkoztak: már az amúgy fájó emlékű spanyolok elleni elődöntő másnapján azt mondták, innentől a kisdöntőre kell koncentrálni. Akadt, aki még azt is bedobta, felvágja az ereit, ha megint negyedikek leszünk – úgyhogy már csak ezért is meg kellett szerezni a harmadik helyet.

Egy kéthetes világverseny végén természetesen aligha várható, hogy pláne a délutáni forróságban rendezett bronzmeccs briliáns játékot hozzon. Ez ezúttal sem volt így: meglehetősen csapkodóan kezdtünk, az oroszok elmentek 2-0-ra, mi nem igazán találtuk a ritmust az első percekben. A folytatásban viszont egyre jobban magára talált a csapat, így az első részt sikerült 3-3-ra menteni.

A folytatásban már a védekezésünk is kezdett összeállni, Bolonyai Flóra mind többet találkozott a labdával, Keszthelyi zseniális ejtésgólja mutatta, elmozdultunk a holtpontról. Kettős hátrányt védtünk ki, azaz érződött, magunkra találtunk, ennek ellenére félidőben – volt ebben kis pech is – még mindig csupán 5-5-re álltunk.

És a széria még 6-6-nál is tartott, hiszen egy lecsorgó labdából találtak szerencsés gólt riválisaink, ám látszott, ezen a napon Tóth Ildit nem lehet tartani: két akciógólt szerzett, ötöst szállított hat perc leforgása alatt, nem csoda, hogy a zárórészre végre előnnyel fordultunk (8-7).

A zárórészben sokáig a védekezés dominált, majd egy Tóthról érkező kiállításból Keszthelyi bitang nagy gólt lőtt, előszört vezettünk kettővel. A fáradtság mindkét oldalon nagyon látszott, elsősorban a mentális tartalékok emésztődtek fel, és a nagy össze-visszaságból végül egy orosz lefordulásgól született. Ekkor már nem igazán támadtunk átütően, ám végül egy bevallottan potyának mondható góllal eldőlt a meccs: Takács Orsi kilencről pöttyintette rá a labdát, kicsit ejtés volt, kicsit lövés, de az orosz kapus benézte – 10-8, a folytatás pedig szépen lecsorgott.

A vége túláradó öröm, avagy érződött, a lányok nagyon boldogok a bronzéremmel. Lehetnek is – és tudjuk: az igazi folytatás csak most következik.

Jegyzőkönyv

Magyarország–Oroszország 10–8 (3–3, 2–2, 3–2. 2–1)

Játékvezetők: Drury (amerikai), Bianchi (olasz)

Magyarország: Bolonyai – Antal, Keszthelyi 3, Takács O. 1, Bujka, Szücs 2, Kisteleki D. Csere: Menczinger 1, Tóth 3, Miskolczi, Illés A., Garda.

Oroszország: Karnauk, Tyimofejeva, Prokofjeva, A. Antonova 3, Beljajeva 2, Ivanova, Bjelova 2. Csere: Karimova, Grineva, Tankejeva 1, Zelencsova.

Emberelőnyök: 8/3, ill. 11/5
Ötméteres: 1/1, ill.. –
Kipontozódott: Tyimofejeva (25. p.)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok