Bíró Attila: „Úgy érzem, mindenkit le tudunk győzni”

2016. március 28. 19:39

Teljes amerikai sikerrel ért véget a goudai női olimpiai selejtező, a négy továbbjutó együttes és a négy, már egyébként is Rióra készülő válogatott várja a trieszti sorsolást.

Fotó: Madar Dávid

Vasárnapra már „csak” négy helyosztó maradt hátra, ezeknek a mérkőzéseknek a presztízsen túl nem sok tétje volt. A hollandok, akik drámai körülmények között kaptak ki a spanyoloktól, és maradtak így le az olimpiáról, a csalódott csapatok mérkőzésén legyőzték Görögországot, így legalább sikerélménnyel fejezték be a tornát – már ha ez vigasztal bárkit is.
 
A bronzérmet a tornán önmagának és talán a közvéleménynek is meglepetést okozó Oroszország szerezte meg, méghozzá egészen könnyedén, 10-4-re legyőzve a spanyolokat. A döntőben nem volt pardon: bár az első negyedet még az olaszok megnyerték a világbajnoki címvédő, Világliga-győztes Egyesült Államok ellen, a tengerentúliak aztán fordítottak, és biztosan húzták be újabb mérkőzésüket. 
 
Ezzel fölényesen nyerték meg a selejtezőt, a riói résztvevők, így az Európa-bajnok Magyarország várja az április 10-i sorsolást.

Bíró Attila szövetségi kapitányt kértük meg egy kis értékelésre, mit szól a goudai történésekhez.
 
„Jól látható, hogy évek óta hasonló dominancia figyelhető meg a nemzetközi női vízilabdában, mint a férfiaknál. Ahogyan ott a szerbek, itt az amerikaiak emelkednek ki a mezőnyből. A 2012-es olimpia óta a barcelonai vb-t kivéve mindent megnyertek, nem lepett meg, hogy most is az élen végeztek. De az sem lepett meg, hogy melyik négy válogatott kvalifikált Rióra, mind a spanyol, mind az orosz válogatott erős, sokat fejlődtek a kazanyi világbajnokság óta. Az is egyértelmű, hogy Hollandia és Görögország a kiesés ellenére továbbra is az élmezőny tagja. A hazai pálya bizony agyonnyomta a hollandokat, akik az elmúlt három világversenyen döntőben játszottak. Láttuk ezt korábban is tőlük, például az eindoveni Európa-bajnokságon, ahol szintén ötödikek lettek. Ahogy közeledik az olimpia, egyre erősebbek a válogatottak, szerencsére ebben a sorban mi is ott vagyunk, ezt Belgrádban bizonyítottuk. A női vízilabda varázsa, hogy hétről hétre változhatnak a pillanatnyi erőviszonyok: az oroszok Athénban nem voltak még elég meggyőzőek, most pedig remekeltek. Kanada a Margitszigeten viszonylag visszafogottabb volt, az olaszok elleni negyeddöntőben viszont az ellenfelük fölé kerekedtek, más kérdés, hogy ezzel együtt is utóbbi válogatott jutott a négy közé, így az olimpiára.”

Hogy milyen esélyekkel indulunk Rióba? A kapitány szerint nem kell aggódnunk.

„Úgy érzem, mindenki ellen jó eséllyel állhatunk ki, még az amerikaiak ellen is, annak ellenére, hogy rengeteg kiváló játékosuk van, minimum két teljesen egyenértékű kezdőcsapatot ki tudnak állítani. De ők is nagyon jól tudják, hiába az évek óta tartó veretlenség, nagyon nehéz egy világversenyt, különösen egy olimpiát hiba nélkül végigjátszani. Az európai csapatok közül mindenkit megvertünk már, azaz tudjuk, hogy hihetünk magunkban. Örülök, hogy a nyáron közös edzőtáborunk lesz az amerikaiakkal, míg az ausztrálok, akik szintén nagyon erősek, Budapestre jönnek néhány napra közös edzésekre, velük hivatalos mérkőzést is játszunk. Ami az olimpiai sorsolást illeti: nincsen kívánságműsor, mindenkit meg tudunk verni. Szívesen játszanék a spanyolokkal, mert velük még nem játszottunk az utóbbi időben, és persze az amerikaiaknak is jó lenne megmutatni, hogy velünk is számolni kell” – így Bíró Attila.

Ami az olimpiai sorsolást illeti: április 10-én, a trieszti férfiselejtező zárónapjának végén lesz. A nemzetközi szervezet legutóbbi tájékoztatása szerint a magyar válogatott Ausztráliával nem játszhat, a két csapat egy „kalapba” tartozik. Az alábbiakban látható kalapokból kap mindkét csapat egy-egy ellenfelet, így alakul ki a két négyfős csoport.

Kalapok az olimpiai torna sorsolásához:

1. Ausztrália-Magyarország
2. Egyesült Államok-Olaszország
3. Kína-Oroszország
4. Spanyolország-Brazília

A női válogatottunk egyébként legközelebb április 12-én játszik tétmérkőzést, az olimpiáról lemaradó Hollandia vendége lesz Világliga-selejtezőn. Április 7-én találkoznak a lányok, akkor kezdik a felkészülést. Addig azonban még folytatódik a női bajnokság, méghozzá az elődöntőbe jutásért az Eger-Szentes és Dunaújváros-Szeged párharccal. A Világliga-selejtezőket május 3-án, a Franciaország elleni hazai mérkőzéssel zárja a válogatott – azt a találkozót a tervek szerint Budapesten rendezik.

Eredmények – női olimpiai selejtező, Gouda, zárónap:

A 7. helyért:
Franciaország-Kanada 6-11 (1-3, 1-2, 3-4, 1-2)

Az 5. helyért:
Hollandia-Görögország 9-7 (2-3, 3-2, 4-2, 0-0)

A 3. helyért:
Spanyolország-Oroszország 4-10 (1-5, 2-2, 0-0, 1-3)

A döntőben:

Egyesült Államok-Olaszország 11-6 (3-4, 2-1, 3-0, 3-1)
Gólszerzők:
M. Fischer 3, Mathewson 2, Neushul 2, Steffens, Musselman, A. Fischer, Graig, illetve Di Mario 2, Garibotti, Aiello, Pomeri, Cotti

A torna végeredménye:

1. Egyesült Államok – kvalifikált az olimpiára
2. Olaszország – kvalifikált az olimpiára
3. Oroszország – kvalifikált az olimpiára
4. Spanyolország – kvalifikált az olimpiára

5. Hollandia
6. Görögország
7. Kanada
8. Franciaország
9. Japán
10. Németország
11. Új-Zéland
12. Dél-Afrikai köztársaság

Az olimpia női torna résztvevői:

Brazília (rendező)
Magyarország (a belgrádi Európa-bajnok)
Kína (Ázsia legjobbja)
Ausztrália (Óceánia legjobbja)
Egyesült Államok (kvalifikációs torna)
Olaszország (kvalifikációs torna)
Spanyolország (kvalifikációs torna)
Oroszország (kvalifikációs torna)

-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok