Finálé Montenegróval, szombaton 22.15-től

2013. augusztus 02. 01:18

A címvédő olaszok ellen tükörsima győzelmet arató Montenegróval vívunk az aranyéremért szombat este. Eközben a szerbek zúdulnak lefelé a lejtőn: csak a 7. helyért játszhatnak...

Látszott a szerbeken, nagyon nem szoktak hozzá, hogy nem az érmekért csatáznak. Nyűgösen játszottak, míg a spanyolok szívták magukat, mégiscsak otthon szerepeltek – még ha délután, a tűző napon nem is egyszerű parádézni. A hozzáállás nagyjából ki is egyenlítette az amúgy kétségtelen tudáskülönbséget, azaz nem volt csoda, hogy végig egálra álltak.

Félidőben még a szerbek vezettek 3-2-re, aztán a harmadik részben 4-3 után fordítottak a hispánok, és még a zárórészben is 6-5 volt a javukra, ám Cuk egy előnygóllal egalizált. A hátralévő hét percben sok minden történt, gól azonban nem esett, következhetett a hosszabbítás.

Ebben Filipovics révén a szerbek szereztek vezetést, majd a hazai egyenlítés után Prlajnovics akciógólja következett (8-7). A második három percben Minguell is betalált hat a hat ellen – a szerbek még kaptak egy fórt, ám csak a 28. másodpercben jutottak lövéshez, amit Udovicsics elhibázott, így a büntetőkre maradt a döntés.

A párbaj a nyolcadik kanyarban dőlt el, igaz, azt megelőzően két-két kísérletet is elbaltáztak a felek – a szerbeknél két biztoskezű, Prlajnovics és Udovicsics hibázott, de Molina és Minguell is inkább be szokta lőni, mint nem (most nem lőtték be). Azaz öt kanyar után 3-3-ra álltak, a döntés pedig a harmadik párban született meg, amikor Mitrovics a kapufát forgácsolta, míg Xavier Garcia eldöntötte a találkozót. (Mellesleg a római vb-döntőben is az ötösök döntöttek a két fél között, akkor a szerbek nyerték a rulettet.)

A másik ágon a görögök majdnem elmulatták a győzelmet az ausztrálok ellen: a hellének már 7-3-ra vezettek a második negyedben, ám a harmadikban 8-8 után kezdődhetett minden elölről. Az ausziknak megvolt az esélyük, 10-9-nél azonban kihagyták a fórjukat, és az ellentámadásból a görögök eldöntötték a meccset. Szegény ausztrálok: néhány centire voltak a négy közé a horvátok ellen, ehhez képest most a szerbekkel nyomják a 7. helyért...

A másik elődöntő zavarbaejtően sima volt. A montenegróiak belekezdtek, Ivovics rögtön az első támadásból kilyukasztotta Tempestit, aki ezt követően is ritkán találkozott a labdával. Az olasz mágia sehogysem működött ezen az estén: mivel a csapatjáték nem funkcionált, az egyéni zsenialitás menthette volna meg őket, ám ennek azért erősen híján van ez a gárda.

Montenegró 5-1-re vezetett a félidőben, majd a harmadik negyed közepén már 8-3-ra. Jellemző, hogy a három talján találatból kettő esett úgy, hogy a blokk mentett emberhátrányban, ám a lepattanót sikerült a kapuba juttatniuk a közelben ólálkodóknak. A montenegróiak ezt is kibírták, mégpedig kacagva: nagy lövőik, elsősorban Nikola Janovic és Darko Brguljan brutális bombákkal szaggaták szét a híres olasz védelmet, pontosan tudták, milyen ütemben és hová kell lőni ahhoz, hogy sansza se legyen védőnek és kapusnak.

A meccs úgy lett 10-8, hogy a montenegróiakat egyre kevésbé izgatták a történtek, hiszen 9-4 volt a javukra három negyed után, és 10-4-re vezettek öt perccel a vége előtt, innen kapaszkodtak vissza az olaszok, ám a nyolcadik góljuk hét másodperccel a duda előtt esett.

Fotó: Kovács Anikó

Így bukott tehát el egy este alatt a világbajnoki címvédő és az olimpiai bajnok, és jutott be története során az első vb-döntőjébe Montenegró, míg mi 2007 után mehetünk ismét az aranyért. Az aranyért, amelyet utoljára 2003-ban sikerült megszerezni. Történetesen itt Barcelonában...

Eredmények

Elődöntők

Magyarország–Horvátország 11-10
Montenegró–Olaszország 10-8


Az 5-8. helyért

Görögország–Ausztrália 11-9
Spanyolország–Szerbia 8-8, ötméteresekkel: 5-4

Szombati program:

7. helyért: Szerbia–Ausztrália (15.00)

5. helyért: Spanyolország–Görögország (20.45)

3. helyért: Olaszország–Horvátország (16.30)

Döntő: Magyarország–Montenegró (22.15)

(Külön programba tették a bronzmérkőzést és a döntőt, a jegyárbevételt szem előtt tartva.)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok