Eldőlt: Eger-Szolnok döntő lesz a bajnokságban

2016. március 14. 19:13

A férfibajnokság rangadóján az Eger 11-7-re verte az OSC-t, ezzel biztosan döntős.

Fotó: OSC Waterpolo/Facebook

A tét óriási volt a középszakasz 6. fordulójának rangadóján. Az Eger a bajnoki döntőbe kerülésért játszott, hiszen behozhatatlan előnyre tettek volna szert a három pont megszerzése esetén, míg az OSC a fináléba kerülés esélyeinek a megőrzéséért ugrott vízbe.

Hazai oldalon Milos Csuk, a vendégek részéről Bisztritsányi Dávid és a már bajnoki döntős Szolnok ellen 4 perces kiállítással sújtott Decker Ádám hiányzott a keretből.
A két csapat budapesti mérkőzésén az Eger győzött, mint ahogyan a BENU Magyar Kupa elődöntőjében is, a Bitskey-ben. Mindkét együttes a Bajnokok Ligájában aratott szombati sikerével hangolt a találkozóra.

Hosnyánszky Norberté volt az első lövés a meccsen, Szivós Mártoné meg az első gól, szabaddobásból szerezte a második percben. Az 5. percben jött a következő találat, az is hazai részről, méghozzá a támadóidő lejárta előtt 1 másodperccel, Hárai Balázs félcsavarral juttatta a labdát a kapuba.

A 6. percben lőtt először kapura az OSC, Juhász Zsolt próbálkozott, de kaput nem talált. Bátori Bence törte meg a jeget a 8. percben, egy emberelőnyös szituációban először a blokkba lőtt, majd a hozzá visszapattanó labdát nyomban kapura küldte (2-1). Akadt még kedvező támadása a hazaiaknak is az utolsó percben, de már nem tudták kihasználni, egygólos hazai előnnyel zárult az első negyed.

Angyal Dániel volt a főszereplő a második negyed elején: előbb megúszott, és középről Barabás Botondba lőtt, majd a túloldalon egy gyors OSC-támadás végén Salamon Ferenccel szemben szabálytalankodott 5 méterest érően, a büntetőt Bátori lőtte be, 2-2.

Remek Hárai-góllal válaszolt az Eger, Erdélyi Balázs löbbölte középre a labdát, Hárai pedig bepöccintette Barabás kezei között a kapuba. Sőt, Borisz Vapenszki is eredményes volt, kettővel vezetett ismét az Eger. Eleinte jobban támadott az Eger, de tapadt az OSC (Graham-fór, 4-3), nem lazíthattak a hazaiak. A negyed második felére ráadásul védekezésben feljavult a vendégcsapat, és Gór-Nagy Miklós emberelőnyös góljával ismét egyenlített (4-4).

Emberfórban voltak aztán meddő támadások mindkét oldalon, egyben kezdett feszültté is válni a találkozó a nagyszünet előtt. Jól jött tehát a szünet, egálról.

Ennek ellenére Kovács Gábor „kapott egy nagyot” a fordulás után, ki is kellett jönnie a medencéből egy időre, méghozzá egy egriek ellen ítélt kontra után. Előbb Bátori, majd Szivós lőtt 8 méterről, mindketten kényszerből vállalkoztak, keményen védekeztek a csapatok. A centerpasszok sem jöttek össze, nagy kérdés volt, mi dönti majd el ezt a partit.

Aztán az 5. percben Biros Péter átlövésből szerzett nagy gólt, válaszolva az iménti kérdésre átmenetileg: mármint egy-egy egyéni villanás ezen az estén (is) dönthetett (5-4). Egy elkapkodott OSC-akció után Szivós is gólt szerzett Angyal Dániel időben érkező passzát követően, úgy érezhettük, a negyed vége döntő jelentőségű lesz (6-4).

Ezt a megérzést erősítette Erdélyi Balázs is, előbb labdát szerzett, majd az egri támadás végén nagy gólt lőtt, először vezetett 3 góllal az OSC. Aztán néggyel: Dabrowski Norbert időkérése után a bal szélről Erdélyi lőtt a rövid sarokba fórból, 8-4.

Bundschuh Erik szépített a negyed végén, 4-1-re nyerte a negyedet a hazai csapat, így nyolc percre volt a bajnoki döntőtől.

Kovács Gábor gyönyörű góllal jelezte, hogy még egy utolsó rohamra indulna az OSC (Bátori passzát húzta be a falból). Táplálhatta esélyeiket egy elhibázott Eger-fór, majd egy nagy Szivós-kapufa. A baj az volt, hogy a vendégek elidegeskedték támadásaikat 8-6 után, ez pedig végzetesnek bizonyult. Biros Péter emberfóros gólja ugyanis 4 és fél perccel a vége előtt bénítólag hathatott.

A végén nem is változott már a játék képe (Braniszlav Mitrovics is parádézott), az Eger győzött, ezzel bejutott az E.ON férfi ob I.-es bajnokság döntőjébe, függetlenül a trieszti olimpiai kvalifikációs torna után lejátszandó maradék két középszakasz-fordulótól.
 
Vincze Balázs a meccs után az M4 Sportnak: „A harmadik negyedben elfáradtak a játékosok, az nyilvánvaló. Ma egy játékossal kevesebbek voltunk, egy olyan játékossal, aki a szívét-lelkét beleteszi a játékba, mint ahogyan egyébként mások is. Ez a mentalitás sokszor segít a nehézségeken átlendülni a vízben, ma erre nem volt lehetőségünk. Kétszer visszajöttünk az Egerre, de aztán fizikálisan nem bírtuk már, aminek az az oka, hogy két-három hónapja minőségi ellenfelekkel találkozunk, ez sorozatban nagy terhelést jelent számunkra.”

Dabrowski Norbert a meccs után az M4 Sportnak: „Kavarognak bennem az érzelmek, elfáradt a csapatom itt a végére. Az dönthetett, hogy ma csapat voltunk. Ha egyszer nyer egy csapat, az lehet véletlen, ha kétszer, az jelent valamit, ha háromszor, az már egészen biztosan jelent valamit. Érettebbek vagyunk talán a bajnoki döntőhöz a tavalyi szezonhoz képest. Várom a Szolnokot a döntőben.”’

Biros Péter a meccs után: „Örülök, hogy nyertünk. Egyre fogynak azok a csapatok, akikkel játszunk. Jó érzés, hogy bebiztosítottuk a döntőbe jutásunkat. Most egy hónap meccs nélkül következik, szurkolunk majd a magyar válogatottak, a bajnoki döntő még nagyon messze van, nem foglalkozunk még ezzel.”

Gór-Nagy Miklós a meccs után: „Felőrölt minket az első két negyed hajtása, a harmadik negyedben fejben nem tudtunk eléggé koncentrálni. Pár buta hiba után az Eger kegyetlenül kihasználta a lehetőséget, ezután már nem tudtunk visszajönni. Az idén az Eger jobban összeállt, mint mi, de a harmadik helyet szeretnénk megszeretni.”

Szivós Márton a meccs után: „Nagyon szervezetten játszottunk, és a harmadik negyedben tudtunk egy olyat robbantani, amivel elhúztunk 3-4 góllal, és ezt tudtuk a végéig tartani.”

Bátori Bence a meccs után: „Jobban játszott az Eger, gratulálok nekik. összességében megérdemelték, hogy bejussanak a bajnoki döntőbe. Mi nem álltunk össze ilyen-olyan okok miatt, ma a végén felőröltek minket. Ha belőjük a fórokat, akkor talán másként alakul a meccs.”

Zalánki Gergő a meccs után: „A védekezésünk idén olyan, hogy ha nem hibázunk, akkor egyszerűen nem lehet gólt lőni a csapatnak. Norbi jól összerakta ezt a részét a játékunknak, ma is ott volt Brane, ez lehet a titkunk.”
 
A már biztos döntős Szolnok a Ferencváros otthonában már a 18. másodpercben megszerezte a vezetést Varga Dániel szabaddobása után, a hatodik percre pedig már 3-0-ra ment, Madaras Norbert és Milan Alekszics is betalált. A Fradi becsületére legyen mondva, hogy nem hagyta annyiban, Aidan Roach és Dőry Farkas szépített (2-3).

Fotó: FTC Média

Decker Attila a második negyed 5. percében, 4-3-as szolnoki vezetéskor védett nagyot Marko Csuk ziccerénél, és ez sorsdöntő is volt. Alekszics ugyanis büntetett a másik oldalon, és ezt követően ellépett a Szolnok (3-8). A vendégeknél ismét játszott Stefan Mitrovics, olyannyira, hogy a legeredményesebb góllövő lett a végén 4 találatával.

Jól sikerült a vendégeknek a harmadik negyed is, amelynek során végleg eldőlt, kié lesz a három pont. A Szolnok továbbra is 100 százalékos a magyar bajnokságban.
 
Az Eger ellen elért 11-11-es döntetlen után a Honvéd volt az esélyese a BVSC elleni meccsnek, annak ellenére, hogy a zuglóiak egyre összeszedettebben játszanak.

Bár 1-0-ra még a Honvéd vezetett, ezt követően ritka gyenge dobóformát mutatott. Vagy Györke Zsolt védett, vagy a kaput sem találták el a hazaiak, miközben a BVSC szépen kezdte felépíteni magának a meccset. 2-1-es vendégelőny után nőtt a különbség a második negyedben, csakhogy 5-5-nél ismét egyenlő volt az állás – két Kiss Gergely-góllal egyenlített a Honvéd.

A hazaiak helyzetét nehezítette, hogy az Egernek hat gólt vágó Kovács Gergő nagyon korán összeszedett két hibát. Ezért is fordulhatott elő, hogy csak a negyedik negyed közepén szerezte első gólját a fiatal játékos.

Hogy addig mi történt? Nos, a harmadik negyed vége előtt 3 perccel a remeklő Csapó Miklós szerzett vezetést a BVSC-nek, ezt pedig a negyedik szakasz elején még kettővel megtoldották a zuglóiak. A 8-5-ös vezetés már előrevetítette a vendégsikert, ami meg is érkezett – némi meglepetésre.


Eredmény – E.ON férfi ob I.-es bajnokság, középszakasz, felsőház, 6. forduló:

ZF-Eger-A-Híd-OSC-Újbuda 11-7 (2-1, 2-3, 4-1, 3-2)
Gólszerzők:
Szivós 3, Hárai 2, Erdélyi 2, Biros P. 2, Vapenszki,Zalánki, illetve Bátori 2, Graham, Gór-Nagy, Bundschuh, Kovács G., Salamon
 
FTC-PQS Waterpolo-Szolnoki Dózsa-Közgép 5-13 (2-3, 1-5, 1-2, 1-3)
Gólszerzők:
Roach 2, Dőry, Kolozsi M., Swift, illetve S. Mitrovics 4, Varga Dénes 2, Alekszics 2, Madaras 2, Kis G., Varga Dániel, Gocics
 
RacioNet-Honvéd-BVSC-Wáberer Hungária-Zugló 7-10 (1-2, 2-3, 2-1, 2-4)
Gólszerzők:
Kiss G. 2, Kovács G. 2, Kiss B., Simon R., Steinmetz B., illetve Csapó 3, Pásztor 3, Czigány 2, Nagy S., Létay

A fordulóban szombaton játszották:


Contitech-Szeged-Diapolo-VasasPlaket 16-4 (3-1, 4-0, 4-1, 5-2)
Gólszerzők:
Manhercz K. 5, Kiss Cs. 3, Sedlmayer 2, Chilkó, Sánta, Zsigri, Manhercz Á., Palotás, Kunac, illetve Burián, dr. Steinmetz Á., Simon, Delgado


A felsőház állása:

1. Szolnoki Dózsa-Közgép 60 pont 
2. ZF-Eger (6 meccs) 52 pont
3. A-Híd-OSC-Újbuda 45 pont 
4. FTC-PQS Waterpolo 42 pont 
5. Contitech-Szeged-Diapolo 33 pont 
6. RacioNet-Honvéd 32 pont 
7. BVSC-Wáberer Hungária-Zugló 27 pont 
8. VasasPlaket 24 pont

-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok