Döntőben a Szolnok, félpályán túli Honvéd-gól a Kőérben!

2016. március 08. 21:32

A férfibajnokság felsőházában a Vasast 19–3-ra legyőző címvédő előnye behozhatatlan a 3. helyen álló OSC-nek, azaz már biztosan finalista. A másik döntős helyre legnagyobb eséllyel pályázó Eger úgy veszített pontot a Honvéd otthonában, hogy Kovács Gergő a végén a félpályán túlról alakította ki a 11–11-es végeredményt. Az OSC a BVSC-t győzte le.

A Szolnok a Vasas otthonában folytatta parádés sorozatát, avagy a szezon 19. bajnoki találkozóját is három ponttal abszolválta. Madaras Norbert előnygóljával indult, majd Varga Dénes megúszás után növelte a vendek előnyét, azaz hamar kezébe vette az irányítást a címvédő. Az elsődleges célját, a felsőházba jutást bravúrral teljesítő angyalföldiek igyekeztek becsülettel, mint tették ezt Szolnokon is, ám ezúttal is csupán a különbség lehetett kérdéses.

A fiatal hazaiak nem tudtak mit kezdeni a jól védekező vendégekkel, nem igen találták a kaput, miközben a szombati BL-meccsre készülő Vámos Mártonék sorra lőtték góljaikat. A végén 19-ig jutottak.

A Kőér utcában az esélyeknek megfelelően kezdett az Eger: az utóbbi időben újra ellenállhatatlanul játszó Szivós Márton akciógólja után Hárai Balázs lőtt be egy általa kiharcolt fórt, majd centertársa, Bedő Krisztián szerzett szép akciógólt. Mindeközben hátul jól zárt a retesz, Braniszlav Mitrovics nem kapott gólt.

Fejős Róbert aztán összehozott egy ötméterest, amelyet Illés Sándor értékesített, ám kisvártatva Szivósról küldték ki Borsós Endrét, a világbajnok pedig „betette” a fórt. 1–4 a 7. percben, semmi jel nem utalt arra, hogy partiban lehet a Honvéd. Pedig aztán! Történt, hogy a második negyedben 2–5 után zsinórban négy lőtt góllal, négy Kovács Gergő-góllal (!!!) fordított a házigazda! A KSI-ből igazolt tehetség akciógólt, szabaddobásgólt, megúszásgólt és előnygólt jegyzett, minden hangszeren bravúrosan muzsikált. A másik oldalon remeklő Szivós egyenlített, ám jött megint Kovács Gergő, és újra Vad Lajos együttese állt jobban!

Nagy versenyfutás kezdődött innen, érezhető volt, egy gól dönthet – az utolsó negyedre 8–8-cal fordultak a felek. Ebben Hosnyánszky Norbert akciógólja jelentett az első találatot, ám utána hiába iparkodott össze Hárai két fórt is, a Honvéd remekül védekezett, György Dávid labdát fogott! Sőt aztán Fejős kiharcolt büntetőjét (az esetnél Uros Csucskovicsot végleg kiállították) Illés belőtte, majd 3.26-tal a vége előtt Simon Adrián lőtt akciógólt. Vezetett 10–9-re a Honvéd!

Kovács Gergő hátrányban blokkolt, tartotta az eredményt a hazai együttes. Egy kettős hátrányt azonban nem tudott kivédekezni, Erdélyi Balázs 55 másodperccel a vége előtt egyenlített. Az utolsó Honvéd-támadást semlegesítette az Eger, majd Dabrowski Norbert időkérése után másfél másodperccel a vége előtt Szivós Márton akciógólja pontot tett a csata végére. Legalább is mindenki ezt hitte! Mert a középkezdés után mindegy-mindegy alapon Kovács Gergő rálőtte a labdát, amely Mitrovics kapujában kötött ki! Őrület! Így mentett pontot a remekül küzdő Honvéd, amelyben, mint előzetesen jeleztük, 500. ob I-es meccsét játszotta Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnokunk!

A BVSC sokáig remekül állt az OSC ellen: hiába igyekezett ellépni a BL-ben is szereplő vetélytársa, rendre sikerült egyenlítenie, így a 14. percben 5–5 állt a táblán. Drasko Brguljan és Kovács Gábor emberelőnyből szerzett találataival lépett el kettővel Vincze Balázs együttese, ám Pásztor Mátyás (aki három gólnál járt ekkor) révén újra közelített a hazai együttes. Ekkor megrázta magát az OSC, elhúzott 10–6-ra, és tulajdonképpen érvényesítve a papírformát eldöntötte a partit. Az utolsó negyedet 5–3-ra, a meccset így 16–11-re nyerték meg a vendégek.

Eredmények – E.ON férfi ob I.-es bajnokság, középszakasz, felsőház, 5. forduló:

VasasPlaket–Szolnoki Dózsa-Közgép 3–19 (1–4, 2–4, 0–3, 0–8)
Gólszerzők:
Burián, Delgado, Saric, ill. Vámos 5, Varga Dénes 4, Fülöp 2, Mezei 2, Madaras 2, Kis G., Varga Dániel, Gocics, Alekszics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló–A-Híd-OSC-Újbuda 11–16 (2–3, 4–4, 2–4, 3–5)
Gólszerzők:
Pásztor 3, Mátyok 2, Csapó 2, Létay 2, Kovács P., Török, ill. Német 3, Juhász 3, Gór-Nagy 3, Brguljan 2, Bátori, Hegedűs G., Kovács G., Salamon, Graham
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

RacioNet-Honvéd–ZF-Eger 11–11 (2–4, 4–2, 2–2, 3–3)
Gólszerzők:
Kovács G. 6, Illés 2, Simon A., Fazekas, Fejős, ill. Szivós 4, Bedő 2, Erdélyi, Hárai, Lőrincz, Angyal, Hosnyánszky
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Már közölt eredmény – erről a meccsről itt olvashat

Contitech-Szeged-Diapolo-FTC-PQS Waterpolo 7-8 (1-1, 2-6, 2-0, 2-1)
Gólszerzők:
Chilkó 3, Palotás, Seman, Varga II Zs., Manhercz K., illetve Marnitz G. 2, Swift 2, Nyéki 2, Avramovics, Tóth M.

Az állás:

1. Szolnok 57 pont
2. Eger 49 pont
3. OSC 45 pont
4. FTC 42 pont
5. Honvéd 32 pont
6. Szeged 30 pont
7. BVSC 27 pont
8. Vasas 24 pont







19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok