Rajtolt a II. szakasz – beszélgetés, sütizés, új stábtag

2016. március 07. 17:47

Női válogatottunkra két kemény hét vár, épen ezért Bíró Attila szövetségi kapitány jó egy órás diskurzussal indította az edzést, tudatosította mindenkivel, mit vár tőle. Dr. Fritz Péter személyében táplálkozási tanácsadó is segíti mostantól a munkát. És megünnepelték Szücs Gabriellát!

A szülinapos Szücs Gabriella sem kapott természetesen felmentést - Fotó: Hesz Máté

Jelentjük, a II. szakaszba léptünk!

Megmagyarázzuk: Bíró Attila, női válogatottunk szövetségi kapitánya kinevezése után természetesen kizárólag optimista stílusjegyekkel három szakaszra bontotta a rá és csapatára váró közel egy esztendőt. Az elsőn túl vagyunk – nyugodtan mondhatjuk, minden képzeletet felülmúló emlékeket raktározhattunk el magukban.

„Ez pontosan így van, kifogástalanul sikerült – erősítette meg a szakvezető. – Hosszabb periódus volt, és ugyan közvetlenül az olimpiai felkészülést volt hivatott erősíteni, célba vettük az Európa-bajnokság megnyerését, azaz részcélt is kitűztünk magunk elé. Hála istennek sikerrel jártunk, a belgrádi siker mintegy igazolta, jó úton járunk, van mire építeni.”

A szerbiai hőstett után a játékosok pihenhettek valamennyit, majd klubjaikban folytatták a munkát, és egy rövid együttlétet, egy olaszországi Világliga-kiruccanást eltekintve huzamosabb időre most jöttek újra össze. Az említett felkészülés II. szakaszára.

„No, ez rövidebb, ugyanakkor felettébb intenzív két hét lesz – fogalmazott Bíró Attila. – Kedden és szerdán kétkapuzunk az olimpiai selejtezőre készülő kanadai válogatottal, hétvégén két nap alatt négy meccset vívunk Athénban a Thetis-kupán, majd itthon folytatjuk Kanada ellen, amellyel március 15-én hivatalos mérkőzést is vívunk a Hajós uszodában. Lesz lehetősége mindenkinek bizonyítani. Ez a szakasz amúgy majd a hollandok és a franciák elleni Világliga-mérkőzéssel zárul, hogy aztán a bajnoki döntő után nem sokkal nekivágjunk a végső szakasznak. A mostani periódus többek között azt a cél szolgálja, hogy közelebb kerüljek az olimpiai keret kijelöléséhez.”

A kapitány ezúttal húsz játékossal számol – a „szokásos tizenkilenc" mellett megtaláljuk a dunaújvárosiak tehetségének, a felnőtt-válogatottban korábban már szereplő Szilágyi Dorottyának a nevét is. (Róla napokkal ezelőtt az „Alma a fájától” sorozatunk első részében olvashattak.)

Ahogy egy ilyen hosszabb szakasz során illik, megbeszéléssel kezdődött az összejövetel, Bíró Attila, majd dr. Csernus Imre is beszélt a hogyan továbbról. Az Eb-aranyérmes hadvezér nyomatékosítva a jövő feladatait, mindenkihez külön is szólt: „A pozitívumokat mindenki tudja, így ezúttal minden játékosnak elmondtam, miben várok tőle változást, javulást. Láttam az arcokat, és ezek alapján mondhatom, elszántak a lányok.”

A stáb részlegesen bővült: a férfi-válogatottnál is segédkező, más csapatoknál is dolgozó dr. Fritz Péter táplálkozási tanácsadó segíti a munkát, havi rendszerességgel egyeztet a kapitánnyal: „A tudatosabb táplálkozás sokat segít, ezáltal pár százalékkal növeli a teljesítményt is. Tekintettel arra, hogy az olimpián nüanszok döntenek majd, ez is rendkívül fontos szempont lehet” – érvelt Bíró Attila, aki Keszthelyi Ritával és Bujka Barbarával egyetemben nyilatkozott a mai edzés végén az ott forgató Szerencse Híradónak is.

És természetesen közös süteményezés színesítette a programot – ahogy születésnaposhoz dukál, az ünnepelt Szücs Gabriella látta vendégül finomsággal a csapatot. Ahogy a pólós társadalom mondja: „Sok boldog születésnapot, Gabesz!”

A magyar női válogatott kerete:

Kapusok: Bolonyai
Flóra (Szentes), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mindannyian UVSE), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya (mindannyian Dunaújváros), Illés Anna, Leimeter Dóra, Takács Orsolya (mindhárman BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

a.z.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok