Pedig megvolt – aztán mégsem

2013. augusztus 01. 01:34

Három góllal vezettünk a harmadik negyed közepén, az összes kis lélektani csatát mi nyertük addig – mégsem sikerült megtörni az átkot: az utolsó öt világversenyen négy közé jutó női válogatott ötödször is veszített az elődöntőben. A spanyolok ezúttal 13-12-re győztek, 9-12 után 4-0-ra hozva az utolsó 11 percet.

Fotó: Kovács Anikó

Holott egészen sziporkázóan teljesített válogatottunk, a harmadik negyed közepén határozottan úgy tűnt, mindent kibírnak a lányok. Az első negyedben hatszor játszhattak előnyben a spanyolok, a félidőre 12-5 volt a kiállítási arány – az is igaz persze, hogy a két óriáscentert, elsősorban Garciát, de Blast is szörnyű nehéz tartani, azaz nem csak úgy szórógatták ki a mieinket.

Ugyanakkor elég sok hátrányt sikerült kibekkelni, a védekezést ugyanis kifejezetten jól variáltuk. A meccs elején volt egy érdekes húzása Merész Andrásnak, hiszen az első két spanyol gól után három percre becserélte Kasó Orsit, de aztán 2-4-et követően visszarakta Bolonyai Flórát, aki aztán nagyszerűen felvette a meccs ritmusát.

Mindez nem volt elmondható a spanyol kapusra, Esterre, akit az első félidőben rommá lőttek a mieink, nem véletlen, hogy akciógólok özöne akadt be a két negyed során, és akkor még az emberelőnyök is szépen működtek, 4/4 volt a félidő hajrájáig a mérleg.

És bár a folytatásban is el-elhibáztunk egyet-egyet, a harmadik játékrészben úgy tűnt, megfogtuk a házigazdát. Ebben az is nagy szerepet játszott, hogy a zónánk kiváló ritmusban szűrt, az amerikai játékvezetőnő pedig az összes szerelésünket elengedte, teljesen korrekten díjazva a visszasegítők időbeni megérkezését. Elöl eközben folytatódott a remeklés, Bujka Barbara centerből volt eredményes, Tóth Ildi csak azért nem, mert ötöst érően szerelték, amit Antal bevágott, aztán 3:15-tel a negyed vége előtt Keszthelyi Rita nyolcről kilőtte a hosszú alsót.

Vezettünk 12-9-re, és a legvadabb rémálmainkban sem jutott eszünkbe, hogy ekkor került utoljára a spanyol kapuba a labda. Pedig így történt. Időkérést követően rögtön jött egy centergól, ami nem esett jól, sőt, kisvártatva ötöst lőhettek, ám Bolonyai hárította a büntetőt, sőt, ezt követően fórba kerültünk, amit time-out után játszhattunk meg. Azaz a kisebb megingást követően visszaállíthattuk volna a közte hármat, csakhogy valamiért senki nem vállalta el a lövést. Amikor igen, az rosszkor ment, rossz helyről kapura. Itt indultunk meg végleg a lejtőn – ugyanis már előtte is belebakiztunk a fórokba.

A szünetig ráadásul még lőttek egyet, így lett 13-10 helyett 12-11. Ám ekkor, majd 12-12-nél is volt fórunk, de egyikből sem tudtunk betalálni. A spanyolok viszont értékesítették az előnyüket újfent (igaz, úgy, hogy egy támadáson belül kaptak egy másodikat), de aztán 2:56-nál (itt még time-out is volt) és 1:25-nél is megkaptuk a lehetőséget, mégsem éltünk vele. Közben két hátrányt is kibekkeltünk, 22 másodperccel a duda előtt jöhettünk újra, a nagyváradi bíró, Alexandrescu az addigi szórást feledtetendő 0:13-nál fújt egy labdanélkülit mezőnyben, aztán az eldobott labda miatt 0:05-nél még egyet, de hat a négy ellen, az idő szorításában Antal Dóri úgy lőtte meg a labdát, hogy Ester védeni tudott.

Jelkép volt a vége: részben azért, mert az elején még ihletett formában lövő Antal (4 gólt szerzett) pont most nem tudott betalálni a meccs jelentős részében a labdákat a kapuból kidobáló Esternek – részben azért, mert az előnymegjátszásunk így festett: előbb 4/4, aztán 9/0... Alapvetően itt ment el a hajó, holott megvolt rá a jegyünk, a legjobb helyre szólt, az ausztrálok elleni vb-döntőre, akiket ugyebár Debrecenben mosolyogva győztünk le.

Ehelyett: akárcsak a 2012-es Eb-n, olimpiai selejtezőn, olimpián, illetve az idei Világliga-szuperdöntőn, Barcelonában is marad a bronzmérkőzés. Annyit azért jó lenne elérni, hogy ellentétben az utolsó három alkalommal, legalább ezt nyerjük meg, mert elég lélekromboló lenne, ha az eddigi menetelés végén ismét a negyedik helyen kötnénk ki.

Jegyzőkönyv

Spanyolország–Magyarország 13–12 (5–5, 4–4, 2–3, 2–0)
Játékvezetők: Drury (amerikai), Alexandrescu (román)

Spanyolország: Ester – Ortiz 1, López 3, Pareja 2, M. García 1, Espar 4, Pena 1. Csere: Blas, Tarrago 1, Miranda, Meseguer, Bach.

Magyarország: Bolonyai – Keszthelyi 2, Antal 4, Takács, Bujka 2, Szücs 2, Miskolczi. Csere: Kasó (kapus), Menczinger, Garda, Kisteleki D. 2, Tóth, Illés.

Emberelőnyök: 19/8, ill. 13/4
Ötméteresek: 2/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Takács O. (26. p.), Ortíz (28. p.), Tóth I. (29. p.), Illés (30. p.)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok